Joulu somessa? – Uutisvirta pullistelee toinen toistaan upeampia piparkakkutaloja, jouluasetelmia ja käsitöitä

Tänä jouluna moni joutuu pitämään yhteyttä rakkaisiinsa puhelimen ja sosiaalisen median välityksellä. Somejoulusta löytyvät kaikki joulun perinteiset elementit.
Emmi Marjolahti kertoo olevansa perinteinen joulunviettäjä ja aktiivinen somen kuluttaja. – Arkisin seuraan päivittäin yrittäjyyteen ja omaan alaani eli jalkahoitoihin ja hierontaan liittyviä keskusteluja Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä.

Ajatus somejoulusta voi äkkiseltään tuntua kovin modernilta, mutta sosiaalisessa mediassa joulu näyttäytyy yllättävän perinteisenä. Kuvissa koreilevat joulun tutut tunnusmerkit pukkeineen, poroineen ja kuusineen. Jos ei jaksa laittaa joulua kotiin, voi katsella koristeita ja fiilistellä joulua somessa.

Koronan torjumiseen liittyvien suositusten takia moni seuraa ystäviensä ja läheistensä joulunviettoa tänä jouluna tavallista tiiviimmin sosiaalisessa mediassa. Lasten ja lastenlasten tekemät tervehdykset, laulunpätkät ja videot ilahduttavat taatusti ikäihmisiä. Kivat pätkät kannattaa jakaa muillekin kuin omille isovanhemmille, vaikkei niitä ihan julkisiksi haluaisikaan laittaa.
Yksi somekanavien vahvuus on se, että niissä ei yleensä tarvitse pohtia teknisiä ongelmia: videot ja animaatiot alkavat toistua automaattisesti, kun niiden kohdalle uutisvirrassa tulee. Siksi Facebook-tervehdys on helppo vaihtoehto myös hänelle, joka sanoo, ettei osaa vastata vaikkapa Skype-puheluun.

Ehtymätön ideapankki

Joulun valmistelijalle some on ehtymätön aarreaitta. Jouluaiheisista ryhmistä löytyy vinkkejä ja ohjeita niin koristeluun, ruoanlaittoon kuin joulumusiikin etsintäänkin. Yksin Facebookissa on kymmeniä erilaisia jouluaiheisia ryhmiä, joissa joulun harrastajat jakavat parhaat – ja pahimmat – vinkkinsä ja reseptinsä. Onpa olemassa myös jouluaiheisia kirppisryhmiä, joissa jäsenet myyvät ja ostavat toisiltaan koristeita ja muuta joulutavaraa.

Marraskuusta alkaen jouluisissa ryhmissä käy aktiivinen kuhina: jos esittää ryhmässä jonkun kysymyksen, siihen saa hetkessä kymmeniä vastauksia. Uutisvirta pullistelee toinen toistaan upeampia piparkakkutaloja, jouluasetelmia ja käsitöitä.

Somejoulua voi annostella

Somea voi käyttää sekä apuna jouluvalmistelussa että tunnelmanluojana joulunvietossa. Yksin joulua viettävä löytää somen jouluryhmistä myös seuraa.

Todelliset harrastajat puuhailevat jouluisia asioita ympäri vuoden. Viimeistään marraskuun lopulla sosiaalisen median kanavat alkavat muuttua kimaltaviksi ja piparintuoksuisiksi joulukuvastoiksi. Moni kuva ja päivitys varmasti ihastuttaa, mutta muiden ajoissa aloitetut jouluvalmistelut ja upeat aikaansaannokset saattavat myös rasittaa jouluihmistäkin. Kiireiselle, työssäkäyvälle somettajalle muiden tunnelmapostaukset aiheuttavat helposti riittämättömyyden tunnetta. Ryhmiin on silti turvallista liittyä, sillä päivitykset saa halutessaan piilotettua.

– Kuulun muutamaan jouluaiheiseen someryhmään, mutta pidän ne yleensä piilotettuna, sillä en halua nähdä joulupäivityksiä ympäri vuoden. Laitan ryhmien julkaisut näkyviin vasta lähempänä joulua. Aattona, kun oma ohjelma rauhoittuu, on mukana selata muiden ihmisten joulupäivityksiä ja tunnelmakuvia. Siitä tulee itsellekin jouluinen fiilis, aktiivinen somen kuluttaja Emmi Marjolahti sanoo.

Sosiaaliseen mediaan erikoistunut viestinnän ammattilainen Emmi Nuorgam neuvoo lopettamaan sellaisten tilien seuraamisen, jotka ahdistavat.

– Minusta oma some on jokaisen ihmisen henkilökohtainen turvapaikka, josta saa tehdä sellaisen, että sen seuraamisesta tulee hyvä mieli. Jos jotain tilistä tulee riittämätön olo, sen seuraaminen kannattaa lopettaa. Ystäviään ei silti pidä hylätä, mutta heidänkin upeat piparkakkutalokuvansa voi ohittaa ja ajatella, että tämä ei liity minuun eikä ole minulle tehtyä sisältöä.

Tunnelmaa ja seuraa

H-hetken lähestyessä jouluryhmissä julkaistaan yhä enemmän jouluisia tunnelmavideoita ja musiikkia. Somea voi siis käyttää tunnelmanluojana etenkin, jos viettää joulua yksin eikä halua muuttaa omaa kotiaan joulumaaksi.

Jouluryhmissä käydään myös vilkasta keskustelua niin ennen joulua kuin joulun pyhinäkin, joten sieltä saa helposti ”juttuseuraa”. Yksin joulua viettäville on myös oma ryhmänsä nimellä Yksinäisten joulu yhdessä.

Visuaalisuutensa vuoksi sosiaalinen media vaikuttaa helposti pinnalliselta. Etenkin joulun tienoolla somen äärettömyyksistä löytyy kuitenkin runsaasti henkistä ja hengellistä sisältöä kuten joulukonsertti- ja hartaustaltiointeja.

Harrasta joulutunnelmaa etsivän kannattaa piipahtaa vaikkapa Ylöjärven seurakunnan sometileillä tai esimerkiksi Tampereen hiippakunnan YouTube-kanavalla. Ja YouTubestahan ei lopu jouluinen(kaan) sisältö kesken.

SOMESSA TAVATAAN:

Kaikelle on kanavansa
• Facebook on ikäihmisillekin tuttu kanava. Voit valita, julkaisetko joulutervehdyksesi kaikille kavereille tai vain osalle heistä.
• Henkilökohtaiset jouluntoivotukset on kätevä lähettää Messengerissä tai WhatsAppissa.
• Fiilistelijälle upein kanava on Instagram, jossa ihmiset jakavat kauneimmat kuvansa ja tunnelmansa.
• Askartelijan bittitaivas on Pinterest. Kirjoita vain hakukenttään, mitä haluat tehdä, ja saat kymmeniä kuvitettuja vinkkejä ja ohjeita.