Selvitys kaupungin johtamisesta on mahdollisuus – Vastustusta ja selvityksen kyseenalaistamista on ilmennyt

Perussuomalainen Mauri Heiska toi valtuuston talousarviokokouksen julkisessa ryhmäpuheenvuorossaan omia näkökulmiaan esille käynnistetystä selvityksestä liittyen kaupungin johtamiseen. Hän antaa puheenvuorossaan ymmärtää, ettei selvityksen eteneminen vastaa kaikilta osin päätösperusteluissa esillä olleita argumentteja tai tavoitteita.

Puheessaan hän lisäksi kritisoi jälkikäteen päätöksen oikeutusta suhteessa kaupungin hallintosääntöön, antaen myös ymmärtää, kuinka hän ei ole tyytyväinen siihen, että asiasta annettuihin oikaisuvaatimuksiin ei ole vielä vastattu. Heiska on jättänyt myös eriävän mielipiteen kaupunginhallituksen erikseen tekemästä täytäntöönpanopäätöksestä. Puheenvuorossaan hän käyttää retoriikkaa, joka saattaa asiaan tarkemmin tutustumattoman kannalta katsottuna herättää kyseenalaisia vaikutelmia.

Johtamisen selvittäminen ja siihen päätyminen voidaan nähdä vakavana asiana. Selvitys voidaan nähdä myös mahdollisuutena, koska sen avulla mahdollisiin ongelmiin voidaan puuttua niiden synty- ja vaikutusvaiheissa eikä vasta ongelmien aiheuttamien haittojen lopputulosvaiheessa. Selvityksen tekemiseen päätyminen kertoo siitä, että selvityksen tarpeen tunnistaneilla – yksimielisen päätöksen tehneellä kaupunginhallituksella ja valtuuston puheenjohtajistolla – on herännyt tarve tehdä selkoa kaupungin johtamisen toimivuudesta, ajanmukaisuudesta ja luotettavuudesta kaupunkimme tulevaisuuden tarpeissa ja haasteissa.

Selvityksen tekee riippumaton ja puolueeton tutkimuslaitos. Selvityksen kohteena olevien (kaupunginhallitus, johtoryhmä ja kaupunginjohtaja) on syytä ymmärtää, että selvityksen lopputulokset eivät ole tiedossa ennen selvitystyön päättymistä ja yhteenvetoa. Selvitystyön vastustamiseen tai hidastamiseen voi luonnollisesti olla intressiä, jos jollakin selvityksen kohteena olevalla on sellaisia tietoja, jotka todennäköisesti johtaisivat lopputuloksiin, jotka eivät ole selvityksen kohteena olevan kannalta mieluisia.

Vastustusta ja selvityksen kyseenalaistamista on ilmennyt. Tämä käy selvästi ilmi myös Heiskan puheesta maanantain talousarviovaltuustossa. Mitä tulee Heiskan viittauksiin kaupunkimme hallintosäännöstä poikkeamiseen, on todettava, että hallintosääntö ei tunne tilannetta, jossa kaupunginhallitus kaupunginjohtajan tai hallintopäällikön ollessa esteellisiä tekee päätöksen. Kuntalaki, joka luonnollisesti on sääntöhierarkiassa kaupungin hallintosäännön yläpuolella, vahvistaa kaupunginhallituksen toimivaltuuden asiassa.

Oikaisuvaatimusten saapuminen tai niiden käsittelyn ei kuntalain mukaan tarvitse vaikuttaa toimeenpanon aikatauluun kyseisen kaltaisessa asiassa. Eri asia olisi, jos toimeenpano koskisi esimerkiksi padon tai sillan purkamista eli olisi peruuttamaton.

Kaupunginhallituksen tekemien havaintojen perusteella suurempaa vahinkoa aiheutuisi siitä, että selvityksen käynnistämisessä viivyteltäisiin. Oikaisuvaatimuksiin vastataan kuntalain mukaan viivytyksettä, kun niihin vastaamiseen liittyvä, heti aloitettu, valmistelu on tehty. Näin myös kaupunginhallitus tekee selvitystyön tilaamiseen liittyvien oikaisuvaatimusten osalta, kun valitusaika on kulunut umpeen. Kaikki oikaisuvaatimukset käsitellään samalla kerralla.

Kaupunginhallitukselle on syntynyt tarve kaupungin johtamisen selvittämiseen. Tarve on syntynyt useista eri havainnoista johtuen. Kaupunginhallitus rikkoisi työnantajavelvollisuuksiaan ja kaupungin kokonaisedusta huolehtimisen vastuutaan, mikäli se ei käynnistäisi välittömiä toimia tekemiensä havaintojen pohjalta.

Kaupunginhallitus toimii virkavastuulla, eikä sille ole vapaaehtoista ryhtyä välittömiin toimiin havaintojen tultua ilmi. Selvityksen yhteenvedon valmistuttua on aika harkita, millaisiin jatkotoimiin on aihetta ryhtyä. Nyt on aika suoda työrauha niin viranhaltijoille, selvitystyön tekijöille kuin kaupunginhallituksellekin.

Katja Luojus, kaupunginhallituksen puheenjohtaja,
Jaana Lamminen, valtuuston puheenjohtaja,
Seppo Peltola, kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja,
Merja Lehtonen, valtuuston 1. varapuheenjohtaja,
Timo Halttula, kaupunginhallituksen jäsen,
Minna Sorsa, kaupunginhallituksen jäsen,
Juho Ojares, kaupunginhallituksen jäsen,
Tiina Landgren-Mäkkylä, kaupunginhallituksen jäsen,
Aki Leppänen, kaupunginhallituksen jäsen