Uusi harrastus ensi vuodelle? Tarjolla taidetta, kokkausta, teatteria, soittoa, käsitöitä, melkein mitä vaan…

Tampereen seudun työväenopiston kevätlukukausi starttaa tammikuussa. Kurssitarjonta Ylöjärvellä on laaja. Ohjelmassa on sekä uutuuksia että vanhoja tuttuja. Kurssin voi hankkia myös joululahjaksi.
Työväenopiston käsityökahvila kokoontuu Vanhalla Räikällä. Valohimmeleitä esittelevät käsityön suunnittelijaopettaja Ulla Tujula ja Eva Aalto.

Moni pohtii mitä hankkisi lahjaksi läheiselle, jolla on jo kaikkea tai joka arvostaa materian sijasta vaikkapa uusien taitojen oppimista. Voisiko esimerkiksi kummi- tai lapsenlapselle antaa lahjaksi aikaa yhteisen harrastuksen parissa?

– Siinä on pitkäksi aikaa iloa, jos bongaa esimerkiksi koko kevään mittaisen tai vaikka lyhytkurssinkin. Voi ostaa avoimen lahjakortin. Jos tietää, että haluaa ostaa lahjaksi tietyn kurssin, voi ostaa kurssin valmiiksi netistä, vinkkaa Tampereen seudun työväenopiston apulaisrehtori Päivi Varjosalo.

Hän huomauttaa, että osa suosituimmista kursseista saattaa täyttyä heti kurssi-ilmoittautumisten alkaessa joulukuun alussa.

Taidetta jokaiselle

Taideaineissa on tarjolla kursseja teatteri-ilmaisusta käsityötaiteen perusopintoihin. Opettaja Katri Häti kertoo, että teatteri-ilmaisun kursseilla vain mielikuvitus on rajana.

– Hyödynnän opetuksessani Tanskassa opiskelemaani Chekhov-tekniikkaa. Siinä ajatellaan, että mielikuvituksesta pystyy määrättömästi ammentamaan. Se on laajempi kuin oma kokemustausta, hän sanoo.

Teatteri-ilmaisun kurssin lisäksi tarjolla on aikuisten teatteriryhmä, näyttelijäntyön perusteet -intensiivikurssi sekä leikkikerho Itä-Aureessa.

Musiikissa voi opiskella muun muassa yksinlaulua, kanteleen-, saksofonin-, kitaran-, rumpujen- ja ukulelensoittoa. Kuvataiteiden monipuolinen valikoima ulottuu peruskoululaisten piirroskurssista kuvataidetyöpajaan ja keramiikasta valokuvaukseen. Perhemaalauksen kurssilla tutustutaan taiteen syvimpään olemukseen väreillä ilotellen, ja materiaalit kuuluvat kurssimaksuun.

– Lapsi ja aikuinen taiteilevat yhdessä perustekniikoilla: maalaus, piirtäminen ja painaminen. Eväät ja sotkuvaatteet mukaan. Ammattilainen on suunnitellut kurssin, tarvitsee vain mennä paikalle, Varjosalo opastaa.

Kädentaidoissa uutuuksina ovat muun muassa islantilaisen villapaidan kutominen ja eksoottisilta kuulostavat makramee-solmeilu ja kalannahan parkitseminen. Ikivanhalla makramee-tekniikalla voi valmistaa esimerkiksi koristeellisia seinävaatteita, koruja ja tyynynpäällisiä.

– Makramee-solmeilu on ollut in-juttu. Kalannahan parkkaus on todella hienoa. Kalannahka on parkittuna kestävää ja siinä on kauniit kuviot. Sen käyttömahdollisuudet ovat moninaiset, Varjosalo kertoo.

Miehet kokkaamaan

Makramee-solmeilu on yksi käsityökurssien hiteistä. Tässä valmistuu joulukoriste kanelitankoon.

Kotitalouskursseissa on monipuolinen kattaus ruoka- ja leivontakursseja. Miesten vuoro kokata on uutuuskurssi ja ryhmä kokoontuu kerran kuussa.

– Mukaan voi tulla vaatimattomillakin keittiötaidoilla, kannustaa suunnittelijaopettaja Susanna Ylihärsilä.

Vanhempi-lapsi -kurssien uutuuksina ovat Ruokamatka Aladdin-matolla sekä Sushin alkeiskurssi, jossa harjoitellaan sushien tekemisen lisäksi myös puikoilla syömistä, ja päästään samalla tutustumaan tapakulttuuriin.

Uusia alkeisryhmiä alkaa useissa kielissä sekä lähiopetusryhmissä että verkossa.

– Opiston kielten verkkokurssitarjonta kannattaa käydä katsomassa, varsinkin jos asuu kauempana tai ei pysty osallistumaan lähiopetukseen, Ylihärsilä vinkkaa.

Hän kannustaa rohkeasti mukaan myös erityisesti saksan, ranskan ja venäjän lähiopetusryhmiin.

– Näissä kielissä on monelle kertynyt kouluajoilta osaamista, jota kannattaa vaalia ja kehittää, ja olisi hienoa, jos pystyisimme pitämään Ylöjärvellä myös pienempien kielten lähiopetusryhmät elinvoimaisina, hän sanoo.

Lukupiirissä suomalaista kirjallisuutta

Kirjallisuuden puolella aloittaa uutuutena lukupiiri, jossa keskitytään suomalaiseen kirjallisuuteen. Myös luovan kirjoittamisen kursseja on ohjelmassa.

– Sen joka haluaa taatusti tutkittua ja mielenkiintoisesti esitettyä tietoa Kurun historiasta, kannattaa suunnata Kurun kirjastoon Piha, kylä, raitti, matka. Eloa entisajan yhteisöissä Kurussa -kurssille huhti-toukokuussa, kertoo koulutussuunnittelija Kristiina Kestinen.

Tieto- ja viestintätekniikan puolella on useita ajankohtaisia kursseja esimerkiksi Word ja Excel -kursseja sekä Facebookin hyödynnettävyyteen liittyviä kursseja, kuten Facebook-mainostaminen käytännössä. Koko kevään kestävien terveysliikunnan kurssien lisäksi on erilaisia lyhytkursseja paritanssista zumbaan ja kehonhuollosta joogaan myöhemmin keväällä.

Koronalinjauksiin liittyen Varjosalo korostaa turvaohjeiden noudattamista, jotta harrastustoimintaa lähiopetuksessa voitaisiin jatkaa mahdollisimman normaalisti. Ryhmäkokoja on pienennetty, jotta olosuhteet olisivat osallistujille turvalliset.

Ilmoittautumiset kursseille:

• Verkossa käynnissä jo nyt  ja puhelimitse 4.1. klo 12 alkaen
• Kurssitarjonta on työväenopiston verkkosivuilla. Paperiset esitteet jaetaan viikolla 51.
• Tampereen seudun työväenopiston kaikki kurssit ovat kaikille avoimia.