Mökkijoulu voi olla kuin sadusta ja aidon joulutunnelman voi kokea keskellä hiljaisuutta

13.12.2020 16:01

Perinteisessä joulukuvastossamme tontut tanssahtelevat lumisen metsämökin pihamaalla. Todellista joulurauhaa kaipaava viettää joulunsa mieluummin mökillä kuin kaupunkikodissa.
Pieni mökki lumisessa maisemassa on yksi perinnejoulun vankimmista symboleista.

Tänä vuonna moni on jo saanut viettää paljon aikaa mökillä vaikkapa etätöitä tehden. Jos loma-asunto on talviasuttava, siellä voi viettää joulunkin. Parhaimmillaan mökkijoulu on kuin suoraan joulusadusta.

– Jouluiseksi koristeltu hirsimökki ja kynttilävalaistus tekee kyllä aidon, vanhan ajan joulutunnelman. Aito-kiuas saunassa antaa ihanat löylyt, ja ikkunasta voi katsella, kun linnut, oravat ja hiiret syövät lintulaudan ympärillä omia joulueväitään, Kurun Intiannokassa mökkeilevä tamperelainen Mailis Appelström maalailee.

– Intoa piukassa sinne aina lähdettiin jouluksi jo silloin, kun lapset olivat pieniä eikä mökillä ollut sähköäkään.

Nykyisin Appelströmin mökillä on sähköt ja porakaivo, jotka ovat tehneet mökkeilystä mukavaa. Sähkölämmitys napsahtaa päälle tekstiviestillä, kun mökille aletaan tehdä lähtöä.

1980-luvulla aika kului helposti lämmittämiseen ja valaisemiseen. Aamulla lämmitettiin ensin muuri, sitten kiuas ja pata. Pataan kannettiin pesuvesi avannosta. Kun alkoi hämärtää, täytettiin petrolilamput ja sytytettiin kynttilöitä. Saunapolun vartta valaistiin jää- tai lumilyhdyin – siihen aikaan jouluna oli aina lunta ja pakkasta.

– Myös joulukuusessa oli elävät kynttilät. Niitä sitten varjeltiin lapsilta, Appelström muistelee.

Ruoka laitettiin kaupungissa valmiiksi ja lämmitettiin mökillä kaasuhellalla tai varaavissa puu-uuneissa. Ruoan lisäksi mökille tuotiin vesi, kaasupullot, valopetroli, kolmen lapsen joululahjat ja vaatteet… Osa tavaroista tuotiinkin mökille jo joulua edeltävänä viikonloppuna.

Koristeet ja jouluvalot mökille laitetaan edelleen jo pikkujouluaikaan, jotta jouluna ei enää tarvitse järjestellä niitä. Jouluperinteet mökillä ovat varsin samanlaisia kuin kotioloissakin. Aattona puolilta päivin syödään puuro, sen jälkeen saunotaan hartaasti ja syödään jouluateria. Sitten tulee pukki.

– Joulupukki on aina on löytynyt lähiseudulta. Kerran tosin kävi niin, että lapsenlapsemme tokaisi pukin haisevan sutarilta – oli kai tupakkimiehiä, Mailis Appelström myhäilee.

Huoletonta mökkeilyä

Talviakaan mökinvuokraajat ovat vaativampia kuin kesällä. Uudehko, tasokas ja täysin varusteltu mökki on mukava paikka viettää joulua. Kuva: Huvilavuokraus GURU

Kaikilla ei ole omaa talviasuttavaa mökkiä, joten joulu on myös mökkivuokrauksen sesonkiaikaa. Vuokramökillä joulutunnelma on huoleton: kenenkään ei tarvitse tehdä joulusiivousta tai kokea olevansa toisten nurkissa.

– Jos haluaa päästä oikein helpolla, jouluruoatkin voi tilata mökille valmiina. Teemme yhteistyötä Kurun Vänrikki -ravintolan kanssa. Jollekin porukalle olemme lämmittäneet saunan ja paljunkin valmiiksi, jolloin vieraat pääsevät suoraan rentoutumaan, Kurun Kuorejärven rannalla mökkiä vuokraava Henri Ihalainen kertoo.

Ihalainen korostaa, että talviaikaan vuokrattavassa mökissä varustelun on oltava kunnossa. Lämpiminä kesäiltoina saunaa ja pesuvesiä on kiva lämmitellä eikä puuceessä istuskelukaan haittaa, mutta talvella vuokramökissä pitää olla sisävessa, lämmin suihku ja mielellään astianpesukonekin. Jouluaterian jälkeen vapaaehtoiset saunan rapulla tiskaajat ovat vähissä.

Varaa ajoissa

Ihalaisen Guru-mökin joulu varattiin jo syksyllä. Kuudelle hengelle sopiva huvila on ollut kovassa käytössä koko korona-ajan, kun arkeen on etsitty vaihtelua kotimaanmatkailusta ja mökkeilystä.

– Joulu, uusivuosi ja juhannus varataan monta kuukautta etukäteen. Korona-aikana emme ole perineet varausmaksuja, kun etenkin ulkomaalaisten vuokralaisten vuokralaisen tulo voi estyä pandemiarajoitusten takia, Henri Ihalainen toteaa.

Joulun aikaan Guru-huvilalla on vielä yksi aivan erityinen myyntivaltti: Kurussa on jouluna lähes aina lunta. Vaikka Ylöjärvellä vietettäisiin lumetonta joulua, vain muutama kymmenen kilometriä pohjoisempana ja ylävämmillä mailla saadaan nauttia vanhan ajan joulutunnelmista postikorttimaisemissa.

– Mökin ympäristö on valaistu niin, että talvinenkin maisema on viehättävä. Lumi on jouluna iso asia mökkivieraille, Henri Ihalainen sanoo.

Joulumökkeilijän muistilista:

• Jos mökkipaikkakunnalla on lunta, pyydä auramies avaamaan mökkitie etukäteen.
• Varaa riittävästi juomavettä, jos mökillä ei ole omaa kaivoa.
• Varaudu sähkökatkoon helposti käsillä olevilla taskulampuilla, kännykän varavirta-akulla ja kaasulämmittimellä tai agregaatilla, jos mökin ja ruoan lämmitys on sähkön varassa. Syrjäseuduilla sähkökatkot ovat edelleen arkipäivää.
• Kirjoita mökin koordinaatit puhelimeen ja mökkiin näkyvälle paikalle siltä varalta, että joudut hälyttämään apua. Pelkkä tien nimi ei haja-asutusalueella aina riitä tuomaan perille.

Talviasuttava mökki sopii hyvin joulunviettoon. Kuva on jo parin joulun takaa, jolloin tunnelman kruunasi etelässäkin paksu lumikerros.