Yksillä yltäkylläisesti, toisilla liian vähän – ”Monta kertaa olen saanut pajalla kuunnella ihmisten tarinoita kyynel silmässä”

Vinkki isovanhemmille: jos lapsenlapsilla on jo liikaa tavaraa, mutta tekee mieli ostaa leluja ja antaa paljon paketteja, vie osa niistä joulukeräykseen.
Mannerheimin Lastensuojeluliiton joulukampanja kauppakeskus Elossa 4.–13.12. ja Kurun kirjastolla 4.–11.12. Kampanjaan voi osallistua myös rahalahjoituksella Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilta ja Facebookista löytyvälle tilille. (Kuva: Susanna Grönlund)

Joulu on antamisen ilon aikaa. Tuosta ilosta pääsee nauttimaan jo hyvissä ajoin ennen joulua osallistumalla erilaisiin joulukeräyksiin. Auttaa voi rahalla, tavaralahjoilla ja jopa lahjoittamalla jouluruokaa.

Jos haluaa antaa konkreettisen lahjapaketin, kannattaa suunnistaa kauppakeskus Elossa ja Kurun kirjastossa toimiville Mannerheimin Lastensuojeluliiton joulupajoille. Tuttuun tapaan pajan liepeillä on joulukuusi, johon ripustetuissa korteissa on lahjan saajien kuvaukset tyyliin ”Poika, 9v”. Nappaa kortti mukaasi, käy hakemassa 9-vuotiaalle pojalle sopiva lahja ja vie se kortteineen pajalle, jossa lahja paketoidaan ja kuljetetaan saajalleen.

– Jos ei ole varma, mitä minkäkin ikäinen lapsi voisi haluta, meiltä voi kysyä vinkkejä. Omat lapset ovat myös hyviä asiantuntijoita, jotka ovat mielellään tonttujen ja joulupukin apuna lahjojen hankinnassa, MLL:n Ylöjärven yhdistyksen puheenjohtaja Susanna Grönlund sanoo.

– Samalla voi luontevasti jutella lapsen kanssa siitä, että jokainen voi joskus tarvita toisten apua ja auttamisesta tulee hyvä mieli. Pienten lasten kohdalla pitää tosin olla tarkkana, ettei synny väärää kuvaa siitä, miksi pukki tuo joillekin lapsille niin vähän lahjoja.

Koronatilanteen vuoksi lahjoituksen voi tehdä myös pajalla vierailematta eli tekemällä rahalahjoituksen kampanjan tilille. Silloin pajan vapaaehtoiset käyvät ostamassa lahjan.

Tapahtuma, joka menee ihon alle

Siinä missä yksillä on yltäkylläisesti, toisilla on liian vähän. Ero on kasvamaan päin. Viime vuonna kampanjasta sai lahjoja noin 300 ylöjärveläislasta.

– Kyllä keräystä järjestäessä on sellainen näppituntuma tullut, että avun tarvitsijoita on vuosi vuodelta enemmän, Susanna Grönlund sanoo.

– Meille yhdistyksen vapaaehtoisille tämä on aina odotettu tapahtuma, joka menee ihon alle. Usein lahjoittajalla on omat syynsä, miksi haluaa osallistua juuri tähän kampanjaan eli antaa lahjan vähävaraisen perheen lapselle. Monta kertaa olen saanut pajalla kuunnella ihmisten tarinoita kyynel silmässä.

Onneksi halukkaita auttajia on ainakin aiempina vuosina löytynyt riittävästi. Kaikki kaupungin sosiaalitoimen ja seurakunnan diakoniatyön välityksellä löydetyt lapset ovat saaneet lahjan tai kaksi: kun nähdään, että jokaiselle on tulossa ainakin yksi lahja, aloitetaan uusi kierros.

Ruokarahaa ja tukea arkeen

Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräykseen voi osallistua järjestön nettisivuilla, joilta löytyy myös lahjoitustilinumero, tai soittamalla lahjoituspuhelimeen. (Kuva: Pelastakaa Lapset ry)

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on mukana myös Hyvä Joulumieli keräyksessä, jonka muita järjestäjiä ovat Suomen Punainen Risti ja YLE. Kampanjassa ei kerätä lahjoja vaan ruokarahaa: sosiaali- ja diakoniatoimen sekä neuvoloiden kautta löydetyt vähävaraiset lapsiperheet saavat kampanjasta lahjakortin ruokakauppaan.

Hyvä Joulumieli -keräyksen tavoitteena on tänä vuonna kerätä yli miljoona euroa, joilla lahjoitetaan 21 000 kappaletta 50 euron arvoista ruokalahjakorttia. Lahjakortit annetaan lapsiperheille, joissa on työttömyyden, lomautusten, sairastelun tai muun kriisin vuoksi taloudellisia vaikeuksia.

Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräyksessä voit ostaa syrjäytymisvaarassa olevalle lapselle tai nuorelle lahjaksi vaikkapa liikuntakerran sporttikummin kanssa tai maksaa hänen harrastuksensa kuukauden ajalta.

Joulukeräyksessä voit ostaa lahjan myös hänelle, jolla on jo kaikkea eli tehdä lahjoituksen toisen ihmisen nimissä. Läheinen tai vaikkapa yrityskumppani, joka nimissä lahjoitus tehdään, saa tidon tekemästään lahjoituksesta perinteisellä joulukortilla.

Joulukortteja ja ruoka-apua

Vähävaraisia lapsiperheitä ja kaikenikäisiä ylöjärveläisiä voi ilahduttaa jouluna myös oman seurakunnan ja diakoniatyön välityksellä. Näin koronajoulun alla muistetaan erityisesti yksinäisiä vanhuksia askartelemalla joulukortteja. Diakonia jakaa käsin tehdyt joulutervehdykset yksinäisille vanhuksille, laitoksiin ja diakoniatyön asiakkaille.

Joulukorttien keräyspisteet löytyvät Ylöjärven kirkosta ja seurakuntakeskuksesta sekä Kurun ja Viljakkalan kirkoista. Kortin voi tuoda myös Pappilan Perhetalon postilaatikkoon tai postittaa seurakunnalle.

Tänä jouluna entistä useammassa perheessä on pulaa jopa jouluruoasta. Diakoniatoimi välittää myös ruoka-apua. Helpoimpia lahjoitettavia ovat säilykkeet ja kuivaruoka sekä kahvi. Jos haluat lahjoittaa vaikkapa sukujoulun peruuntuessa yli jääneet joululaatikot, ota yhteyttä diakoniatoimeen.

LAHJOITA

Mannerheimin Lastensuojeluliiton joulukampanja kauppakeskus Elossa 4.–13.12. ja Kurun kirjastolla 4.–11.12. Kampanjaan voi osallistua myös rahalahjoituksella Mannerheimin lastensuojeluliiton verkkosivuilta ja Facebookista löytyvälle tilille.

Pelastakaa Lapset ry:n joulukeräykseen voi osallistua järjestön nettisivuilla, joilta löytyy myös lahjoitustilinumero, tai soittamalla lahjoituspuhelimeen. (Kuva: Pelastakaa Lapset ry)

Joulun aikaan seurakunnan diakoniatoimi välittää joulukortteja yksinäisille ja vanhuksille sekä ruoka-apua vähävaraisille. Lahjoituksista voi sopia soittamalla numeroon 050 533 6509 arkisin kello 10–13.

Hyvä Joulumieli -keräykseen voi osallistua soittamalla tai tekstaamalla lahjoitusnumeroihin tai tilisiirrolla. Numerot löytyvät kampanjan nettisivulta hyvajoulumieli.fi.

Hyvä Joulumieli -keräykseen voi osallistua soittamalla tai tekstaamalla lahjoitusnumeroihin tai tilisiirrolla. Numerot löytyvät kampanjan nettisivulta hyvajoulumieli.fi. Keräyksen järjestävät Suomen Punainen Risti, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja YLE. (Kuva: SPR / Kristiina Hemminki)
Seurakunnan diakoniatoimi auttaa vähävaraisia ympäri vuoden. Joulun aikaan diakoniatoimi välittää joulukortteja yksinäisille ja vanhuksille sekä ruoka-apua vähävaraisille. Lahjoituksista voi sopia soittamalla numeroon 050 533 6509 arkisin kello 10–13. (Kuva: Kirkon kuvapankki / Juuso Westerlund)