Joutsenlaskennassa Ylöjärvellä havaittiin lähes 250 joutsenta

Laulujoutsenia Sastamalan Kuorsumaanjärvellä.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen BirdLife Pirkanmaan perinteisessä marraskuun joutsenlaskennassa ilmoitettiin alustavien tietojen 7 345 laulujoutsenta koko maakunnasta.

Ylöjärvellä laskennassahavaittiin 245 joutsenta. Laskenta tehtiin tehostetusti viime viikonlopuuna, mutta määrien arvioinnissa on otettu mukaan aikaväli 7.11. – 17.11.2020. Arvioinnissa on otettu mukaan yhdeltä paikalta suurin määrä. Päällekkäiset havainnot samoista yksilöistä on pyritty poistamaan.

Arviointiajan alkupuolella oli hetkisen aikaa kylmempi ajanjakso, joka sai joutsenia muuttamaan vähäisiä määriä. Muuttavien joutsenten määräksi voi arvioida tuollaiset 500-600 yksilöä. Näistäkin on ilmeisesti suuri osa vain pienen matkan lennelleitä eli lähinnä kierteleviä.

Maakunnassa ruokailee ja lepäilee muuttoa varten suuri määrä Suomen kansallislintuja. Lisäksi Akaan Jalannilta ja Tampereen Kaukajärveltä ilmoitettiin kummastakin yksi maakunnassa nykyisin lajina hyvin harvinainen kyhmyjoutsen. Pikkujoutsen havaitiin Nokialla Taivalkunnan Alasenlahdella.

Yhteensä 5 100 laulujoutsenta ilmoitettiin iän mukaan. Aikuisten lintujen määrä oli 3 864 ja tämän vuoden poikasten määrä 1 236 lintua.

Laulujoutsenia Nokian Alasenlahdella.