Tunnista oma diabetes – Diabeetikoiden määrä Ylöjärvellä on viime vuosina kasvanut nopeasti

10.11.2020 11:53

Diabeetikoiden määrä Ylöjärvellä on viime vuosina kasvanut nopeasti. Viime vuoden aikana 2 294 henkilöä sai diabeteslääkkeistä Kela-korvausta . Vajaassa 10 vuodessa luku on kasvanut 500 henkilöllä. Diagnosoimattomia diabeetikoita arvioidaan olevan lähes yhtä paljon kuin jo diagnoosin saaneita, joten sairaus saattaa koskettaa lähemmäs viittätuhatta Ylöjärven kaupungin asukasta.
Koko maassa on puoli miljoonaa diabeetikkoa, heistä 50 000 on saanut tyypin 1-diagnoosin.

Onko sinulla diabetes? Maailman diabetespäivää vietetään joka vuosi 14. marraskuuta. Tänä vuonna päivän teemana on ”Kuinka vanha sinun diabeteksesi on”?

Ei ole sama asia olla diabeetikko lapsena, nuorena, aikuisena tai vanhana. Osa diabeetikoista on elänyt sairautensa kanssa läpi elämänsä. Osa ei vielä tiedä sairastavansa sitä, sillä tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes ei alkuvaiheessa yleensä aiheuta oireita. Jokaisella sairastuneella on oma tarinansa. Kakkostyypin diabetes on vakava ja perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat merkittävästi. Liikapaino, erityisesti vyötärölihavuus, vähäinen liikunta, väärät ruokatottumukset ja tupakointi lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. Mikäli henkilö tunnistaa kuuluvansa riskiryhmään, kannattaa omiin elämäntapoihin ja liikkumattomuuteen kiinnittää huomiota. Siten voi jopa estää taudin puhkeamisen tai ainakin hidastaa sen etenemistä.
Aiemmin tyypin 2 diabetesta kutsuttiin vanhuusiän sairaudeksi. Nykyään tilanne on täysin muuttunut, jopa päiväkoti-ikäiset lapset voivat sairastua tähän tautiin.

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari, joka on myös Diabetesliiton puheenjohtaja, kehottaa (AL 7.11.) ihmisiä kävelemään: Säännöllinen arkikävely verrattuna pariin salitreenin viikossa on parempi vaihtoehto terveyden kannalta. Elämäntapamuutokset kuuluvat aina diabeteksen hoitoon lääkityksen (tabletit tai/ja insuliinin) rinnalla.

Tyypin 1 (nuoruustyypin) diabeteksessa insuliinin omatuotanto on kokonaan loppunut, minkä vuoksi tätä tyyppiä sairastavan diabeetikon elämä onkin koko loppuelämän ajan täysin riippuvainen pumpulla tai pistoksina annettavasta insuliinista. Tutkijoiden kansainvälinen joukko etsii ykköstyypin diabetesta ennustavia tekijöitä. Geneettisesti periytyvän alttiuden lisäksi syitä etsitään muun muassa ympäristötekijöistä.

Valtakunnallisella tasolla diabeteksen hoitovelka kasvaa korkoa vauhdilla. Diabeteksesta aiheutuvat hoitokustannukset nousevat huimaa vauhtia, siksi yhteiskunnan kannattaa satsata ennaltaehkäisyyn. Vakavien lisäsairauksien ehkäisemiseksi diabeetikon on saatava riittävää ohjausta, neuvontaa, seurantaa ja tukea jokapäiväisen omahoidon toteuttamiseen.

Ylöjärvellä on diabeteksen hoitoon kokonaisuudessaan satsattu hyvin. Diabeteshoitajat ovat asiansa osaavia ammattilaisia. Kiitoksen ansaitsevat kaikki hoitajat ja lääkärit, jotka ovat antaneet diabeetikoille kannustavaa tukea ja ohjausta selviytyä arjesta sairauden kanssa. Hyvä hoito koostuu ammattilaisten ja läheisten yhteistyöstä ja kun hoito sujuu, sairaus vaikuttaa mahdollisimman vähän elämänlaatuun ja -valintoihin.

Diabetesliiton nettisivulta diabetes.fi löytyy tyypin 2 sairastumisriskin arviointilomake. Se kannattaa kenen tahansa meistä käydä täyttämässä. Paperisia riskitestilomakkeita saa terveyskeskuksesta tai terveyskioskilta Elosta. Diabetesliiton jäseninä on yli 100 paikallista yhdistystä, jotka tarjoavat jäsenilleen vertaistukea, kohtaamisia ja edunvalvontaa. Tervetuloa mukaan toimintaan.

Leena Mankkinen
Tampereen Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja

Paula Vesa
Ylöjärven Diabetesyhdistyksen Puheenjohtaja