Vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muuttaminen pysyvään asumiseen muuttui vuoden 2017 toukokuun alussa. Maankäyttö- ja rakennuslaki muuttui niin, että kunnat voivat halutessaan helpottaa muutosta. Vapaa-ajan asunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi tulee Ylöjärvelläkin olla yksinkertaista ja helppoa.
Korona on kannustanut useita työntekijöitä etätöihin ja käytäntö on osoittanut, että etätyö on suosittua ja toimivaa. Etätyö onnistuu myös vapaa-ajanasunnolta käsin, jolloin työstä palautumiseen tarjoutuu loistavat mahdollisuudet lähiluonnossa.
Esimerkiksi Kuusamo on jo viime vuoden kesäkuussa injannut, että lomarakennuksen muuttamista pysyväksi asunnoksi voi hakea koko kunnan alueelle. Asikkalassa kunnanjohtajakin viestittää, että käyttötarkoituksen muutos on helppo prosessi. Myös Tampere on tarttunut käyttötarkoituksen muutoksen mahdollisuuksiin Näsijärven toisella puolella. Nyt on Ylöjärvelläkin aika kannustaa tähän mahdollisuuteen.
Rakennuspaikalle ja rakennuksille on määritelty tietyt vakituiselta asunnolta vaadittavat ominaisuudet. Vaatimukset koskevat muun muassa asuinrakennuspaikkaa, liittymiä ja tieyhteyksiä, energiatehokkuutta, asuntosuunnittelua, vesihuoltoa, rakenteiden lujuutta, terveellisyyttä, käyttöturvallisuutta, esteettömyyttä, ääniolosuhteita ja jätehuoltoa. Kun nämä täyttyvät, mitään estettä käyttötarkoituksen muutokselle ei Ylöjärvelläkään saisi olla.
Keskeisin selvitettävä asia on rakennuksen energiatehokkuus, minkä perusteella voidaan arvioida korjausten ja muutosten tarve. Ympäristöministeriö on antanut asetuksilla määräyksiä rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa korjaus- ja muutostöissä.
Rajoittamisen ja kieltämisen sijaan meidän tulisi kannustaa ja mahdollistaa. Rakentamista omalle maalle tulisi edistää kaikin käytettävissä olevin keinoin.
Monipaikkaisuus on tulevaisuuden megatrendi. Siihen muutokseen meidän tulee vastata etukenossa ja ottaa vapaa-ajanasukkaat mukaan myös päätöksentekoon.
Keskustan Ylöjärven kunnallisjärjestö