Kuppaus on voimallinen kokemus: ”Jotkut näkevät edesmenneitä läheisiä, moni kokee hoidon puhdistautumisriitiksi”

26.10.2020 13:00

Regina Keskisen piti ryhtyä kauppiaaksi, mutta sen sijaan hän hoitaa ihmisiä hieromalla, kuumilla kivillä, yrteillä ja kuppaamalla. Kuppaus ”periytyy” mummun mummulta, joka oli paitsi kuppari myös verenseisauttaja.
Tätä työtä tehdään täydellä sydämellä, sanoo Regina Keskinen.

Viljakkalassa asuva Regina Keskinen työskenteli vuosia kaupan alalla ja hänen haaveenaan oli ryhtyä kauppiaaksi.

Mutta aina kun Keskiselle tarjottiin omaa myymälää, hän oli sattumoisin raskaana. Näin tapahtui kolme kertaa peräkkäin.

Ehkä kauppiaan ura ei ollut sittenkään häntä varten?

Terapeutiksi Keskinen ajautui vähän sattumalta.

– Minulla oli aika voimakas migreenitausta, kun lähdin Frantsilaan ayurvediselle pää- ja kasvohoidonkurssille. Lähdin viikonlopuksi tyhjäämään stressiä pois. Mutta opettajani sanoikin, että kyllä sinusta hoitaja tehdään, vaikka inkutin vastaan.

Ja näin kävi. Keskinen osallistui lukuisille vuoden, puolentoista tai yli kahden vuoden kursseille, ja nykyisin hän on muun muassa fytoterapeutti, vyöhyketerapeutti, shiatsu- ja akupainantaterapeutti sekä vauvahieroja ja vauvahieronnanohjaaja.

– Imukuppien alle tehdään kertakäyttöisellä, steriilillä veitsellä seitsemän pintanaarmua, joista imukuppi nostattaa pois imunestettä tai ”pahaa” verta, kertoo Regina Keskinen.

Mäkikuismaa stressiin

Tuntemattomin nimitys näistä lienee fytoterapeutti. Se tarkoittaa kasvilääkinnän asiantuntijaa. Kasvilääkintää käytetään monien hoitomuotojen tukena, itsehoidossa ja keskeisenä osana luonnonmukaista terveydenhoitoa.

Yrttejä, turvetta ja savea käytetään esimerkiksi kipuihin, parantamaan aineenvaihduntaa ja alentamaan stressitasoja.

Käytän koivua ja siankärsämöä kehoa buustaamaan ja stressiä poistamaan muun muassa mäkikuismaa. Nokkonen tuo elinvoimaa, ja käytän kääreisiin myös paljon piharatamoa, Keskinen kertoo esimerkkejä yrttivalikoimastaan.

500-600 kuppausta takana

Kuppaamista Regina Keskinen tekee ainoastaan Ikaalisten Poltin kylässä miehensä omistamassa vanhassa hirsisaunassa.

– Vanhat kansanparannukselliset hoitomuodot ovat aina olleet minulle tärkeitä. Mummun mummuni oli kuppari ja verenseisauttaja. Mummun mummua haettiin apuun, jos verenvuotoa ei saatu tyrehtymään. Joskus hän sai veren seisautettua, vaikka olisi ollut vasta matkalla toisessa kylässä.

Kuppausta Keskinen käyttää hoitomuotona usein heille, joille muut hoitomuodot eivät riitä.

– Pääsen kuppauksen avulla syvemmälle ihmisen järjestelmään. Minulla on 500-600 kuppausta takana, ja kaikki asiakkaat tulevat jossakin vaiheessa takaisin. Tieteellistä näyttöä kuppauksesta ei Suomessa ole kovinkaan paljon kerätty, mutta monet tuntevat saavansa siitä hyötyä.

Keskinen tekee tarkan alkuhaastattelun. Asiakkaiksi eivät käy esimerkiksi henkilöt, joilla on alhainen hemoglobiini tai henkilöt, joilta lääkäri on kieltänyt kuppauksen tai hieronnan.

Keskinen on myös tarkka desinfioinnin suhteen – siihen paneuduttiin myös opinnoissa.

Muuten kuppauksessa pyritään rentoon ja kiireettömään tunnelmaan.

Kuppausvälineistöä: pikkukirveitä, steriili veitsi ja imukuppeja.

Seitsemän pintanaarmua

Keskinen antaa asiakkaan saunoa kunnolla ja pitkään, minkä jälkeen hän laittaa imukupit paikoilleen akupisteisiin selkärangan molemmille puolille ja usein myös jalkoihin, käsiin ja niskahartiaseudulle.

Imukuppien alle tehdään kertakäyttöisellä, steriilillä veitsellä seitsemän pintanaarmua, joista imukuppi nostattaa pois imunestettä tai ”pahaa” verta. Asiakkaan halutessa naarmut voidaan tehdä myös paikallisen sepän Keskiselle takomilla pikkukirveillä.

Lopuksi kuppari pesee asiakkaan, joka pääsee sen jälkeen halutessaan vielä suihkuun.

Ihoa voidaan naarmuttaa steriilillä kertakäyttöveitsellä tai sitten sepän Keskiselle valmistamalla pikkukirveellä.

Kuppauksessa on tilaa tunteille

Kupattavasta poistuu noin desi, pari hapettunutta vanhaa nestettä, jonka tilalle valmistuu uutta, happirikkaampaa verta.

– Asiakkainani käy paljon urheilijoita ja hormonaalisista vaivoista kärsiviä: kuukautis- ja vaihdevuosioireista ja aknesta kärsiviä. Asiakkailla on myös golfkyynärpäätä, olkapäävammaa, väsymystä tai kehossa raskas tunne.

Kuppari luottaa perusterveydenhoitoon, ja voi esimerkiksi kehottaa asiakasta käymään lääkärissä, jos epäilee, että tämä on sairas. Keskinen luottaa myös siihen, että täydentävien hoitomuotojen ammattilaiset ja perusterveydenhuollon palvelut limittyvät jatkossa toisiinsa enemmän.

Naisen antamissa hoidoissa on kuitenkin tilaa tuntea paljon.

– Kun hoidan asiakasta, hänellä on lupa kokea, nähdä ja tuntea ihan mitä tahansa. Kun vertaan sitä perusterveydenhoitoon, niin annetaanko siellä niin paljon tilaa tunteille?

– Kuppauksessa aika moni kokee voimakkaasti myös henkisiä juttuja. Jotkut näkevät edesmenneitä  läheisiä, ja moni kokee hoidon puhdistautumisriitiksi.

Paras palkkio: vauva nukkuu

Välillä hoitaminen on Keskiselle raskasta, vaikkakin palkitsevaa.

– Hoidan ihmisiä pikkuvauvasta 95-vuotiaaseen, syntymästä kuolemaan. Minulla on ollut paljonkin saattohoitovaiheessa olevia asiakkaita.

Kehon läpi siirtyy tunteita ja energioita hoitajalle asti, ja välillä Keskinen lähteekin työpäivän jälkeen metsään tyhjäämään itseään.

– Paras palkkio on, kun vauvan äiti sanoo, että lapsi nukkui hyvin ensimmäistä kertaa kuukausiin.

Hoitajan pitää ottaa huomioon myös asiakkaiden erilaiset tarpeet. Toisille hieronta on ainoa kosketus, jonka he saavat ja siksi toivottu. Toiset taas eivät alussa pidä kosketuksesta ja kieltävät esimerkiksi koskemasta vatsan alueelle.

– Vaikka olisi kuinka hyvä hieroja, mutta ei ole ihmistuntemusta lukea ja kuunnella asiakasta, niin silloin hoitamisesta puuttuu jotakin. Se on hyvin intiimi kokemus, kun asiakas antaa kehonsa sinulle hoitoon. Hoitajan ja hoidettavan välillä vallitsee aina tiivis luottamussuhde. Tätä työtä tehdään täydellä sydämellä.