Siivoojat, koulutus ja ammatillinen järjestäytyminen kunniaan koronan leviämisen ehkäisemisessä

Jälleen on tullut uusia suosituksia.  Nyt Pirkanmaan sairaanhoitopiiri suosittelee rajaksi max. 50 hengen tilaisuuksia koronaviruksen vuoksi ja asiakkaita saa ottaa maksimi puolet asiakaspaikkamäärästä.  Mutta miksi korona leviää ja miksi ei?  Näitä vähemmän mainittuja syitä tuon tässä esiin.

Yksi syy on siivoojien aliarvostus.  Juhlatilojen vuokraajan oma siivous – suit sait – ei ole enää nykypäivää. Siivoojan työ on vaativaa ja siihen saa n. 1 vuoden ammatillisen koulutuksen ja siinäkin on eri linjoja kuten esim. laitoshuollon siivous. Ammattisiivoojat saavat myös täydennyskoulutusta kuten koronaviruksesta vajaan 1 päivän koulutus. Siivouksessa on värikoodit, vaaditaan siivousaine- ja aineturvallisuustietämystä ja viruspesäketuntemusta.

Ammattilaissiivooja tietää mihin kosketaan ja pyyhkii myös esim. tuolien selkänojien yläosat. Koronavirus pysyy pitkään pinnoilla.  Ammattisiivojien taito olisi viimein syytä nostaa kunniaan edes nyt koronavirusaikana.  Osaaminen tietysti maksaa vähän enemmän, mutta miksi terveydestä pitäisi tinkiä?

Järjestäytyminen: Mistä tietoa saa? Yleensä tuoreista päätöksistä saa pureskeltua tietoa työnantajaliitosta kuten esim. MaRa:sta (Majoitus- ja ravitsemusalan liitto). Heikoksi  jää, jos seuraa vain sanomalehtiä.

MaRa lähettää jäsenilleen koronaviruksesta ajankohtaistetut omavalvontaosiot, miten toimia monen asian osalta kuten koronaetäisyydet. Ammatillinen järjestäytyminen ei koske vain työsuhdeasioita, vaan myös alan ammattiosaamista.

Onko paikka rekisteröity ravintolaksi tai anniskeluravintolaksi?  Tällöin sillä on erilaisia terveydellisiä vaateita alkaen ilmastoinnista pintanäytteiden ottamisvelvollisuuksiin, joita puolestaan valvoo terveysvalvonta.  Jos paikka on vain yleinen tila, niin sillä ei ole mitään merkittävää valvontaa jotain poikkeusta lukuunottamatta, kuten palovalvonta.

Eli tällaiset valvotut paikat löytyvät julkisesta terveysvalvonnan Oiva-rekisteristä.

Lehdet tekevät autoista monenlaisia testejä.  Mutta koska lehdet testaavat ruoka- ja juhlatiloja?Testiaiheita olisi terveysturvallisuuden lisäksi monia muitakin kuten puhdas ilma ja ilmankierto, esteettömyys (invaWC:t ja hissit, invaväylät) ym.

 

JYRKI SASI

toimitusjohtaja, Urkin Piilopirtti