Vuoden yrittäjä -palkinto Petteri Ikoselle: Aviomiespalvelu ja mies sen takana saivat median liikkeelle

Jokaisen huulella on kysymys, myytkö seksiä. Kurun Vuoden yrittäjä -palkinnon viime viikonloppuna pokannut poikeluslainen Petteri Ikonen iloitsee 17 vuoden takaisesta älynväläyksestään perustaa Aviomiespalvelu. Ruhtinaallisesti mediajulkisuutta kerännyt yritys on pohjannut palvelutarjontansa alusta lähtien perinteisiin talonmiehen töihin. Sänkyhommat eivät liity millään tavalla firman toimen kuvaan.
Aviomiespalvelu on toiminut jo 17 vuotta. Petteri Ikosen yritysidea on valtakunnallisesti erittäin tunnettu. Firman julkisuuskuvaa on kirkastanut media, jota on alusta lähtien kiinnostanut, kyselevätkö naiset seksipalveluja. Ikoselle on ollut yrityksen alkutahdeilta päivänselvää, etteivät sänkytouhut kuulu toimenkuvaan.

Petteri Ikonen säteilee syyskuisena keskiviikkona kilvan auringon kanssa. Poikeluksen kylä on pukeutunut ruskan kirkkaisiin väreihin. Vuoden yrittäjä -tunnustuksen saaneen monen touhun miehen elämäntaival on yhtä kirjava kuin syysasuinen kurulaismaalaismiljöö.

Työhaluinen rottweiler Elastinen seuraa tarkasti isäntäänsä, joka rakentaa koirahäkkiä. Ikonen valmistaa Pomox-merkillä erilaisia tuotteita koiraihmisille.

– Olen ollut lapsesta saakka kätevä käsistäni, 59-vuotias Ikonen kiteyttää.

Samaan hengenvetoon kädentaitaja kertoo, etteivät lukuhommat ole olleet milloinkaan hänen vahvinta aluettaan. Koulu sujui omalla painollaan. Työ on neuvonut tekijäänsä. Ikonen on niittänyt mainetta lojaalina varastomiehenä. 25 vuoden työrupeama tarjosi elämänkoulun, jonka eväistä on ollut paljon iloa ja hyötyä yrittäjänä.

Koko Suomi pääsi hyvin kartalle Ikosen yritysideasta, kun kekseliäs mies polkaisi pystyyn Aviomiespalvelun. Silloin elettiin vuotta 2003.

– Minun on kiittäminen yrittäjyydestäni verohallintoa. Menin keskustelemaan aatoksistani verovirkailijan kanssa. Hän osoittautui todelliseksi neuvonantajaksi ja kannustajaksi. Jos en olisi silloin saanut kattavaa tietopakettia ja suoranaista yllytystä, toiminimi olisi suurella todennäköisyydellä jäänyt luomatta ja toiminta käynnistämättä, Itkonen muistelee.

– Avasin verovirkailijalle kehittelemäni aviomiespalvelun palvelutarjotinta. Hän tunnisti liikeideani kokoisen aukon yhteiskunnassamme ja rohkaisi minua tarttumaan toimeen. Näin menestystarina sai tuulta purjeisiinsa, hän kertoo.

Kaksimielisiä ajatuksia?

– Onnellinen ja uskollinen ukkomies! yrittäjä luonnehtii itseään.

Petteri Ikosen vasemman käden nimettömässä kimaltelee kultainen vihkisormus, ja hänen lojaalisuutensa vaimoa kohtaan on pysyvää sorttia. Mies iloitsee vaimonsa avusta muun muassa mainostekstien laadinnassa.

– Alusta lähtien olen tehnyt kaikille selväksi, ettei yritykseni palveluihin kuulu seksin tarjoaminen eikä myyminen.

Ikonen on joutunut monta kertaa hykerryttävän kutkuttavaan tilanteeseen, kun esimerkiksi toimittajat ovat peränneet Aviomiespalvelun toimenkuvaa.

– Toiset iskevät kuin sika limppuun ja kysyvät suoraan, toiset kiertelevät ja kaartelevat kuin kissa kuumaa puuroa päästäkseen jyvälle mahdollisista petihommista.

Ikonen sanoo lukinneensa firmansa nimen arjen faktoihin perustuen. Suomi on pullollaan naisia ja miehiä, jotka tarvitsevat kodeissaan ja kesämökeillään käsistään kätevien ammattilaisten tietotaitoa.

– Yritykseni nimi on ollut napakymppi. Suuri yleisö oivalsi heti, ettei minulla ole peukalo keskellä kämmentä. En ole ollut ronkeli, en ole väheksynyt minkäänlaista työtä. Pienet ja isot hommat olen hoitanut parhaan kykyni mukaan. Jollekin vaikkapa lampun vaihtaminen on ylivoimainen homma, joten hän tulee autetuksi, kun joku käy laittamassa uuden lampun palaneen sijalle.

Ikonen korostaa, ettei hän ole joutunut yhtään kertaa tilanteeseen, jossa hän olisi joutunut vääntämään rautalangasta säällisten tehtävien laadun.

– Näin jälkikäteen olen oivaltanut, että yritykseni nimi oli kovin mediaseksikäs. Eri lehdet, radiot sekä televisio ovat tehneet lukuisia juttuja firmastani. Jutut ja ohjelmat ovat olleet tehokkainta mainosta liiketoiminnalleni.

Ikonen on erityisen tyytyväinen siitä, että nykyään eri puolilla Suomea on kymmeniä miehiä ja naisia, jotka ovat saaneet toiveidensa työn Aviomiespalvelu-yrittäjinä. Ideanikkarin auraama yrittäjän polku saa uusia juonteita lisenssien turvin.

Itsetunto kohentui

Kurun Vuoden yrittäjä -tunnustuksen saanut Petteri Ikonen keskittyy nyt koiraurheiluun ja Pomox-merkillä valmistamiinsa koiraihmisten tarvitsemiin tuotteisiin.

Petteri Ikonen on syvästi kiitollinen saavuttamastaan mielenharmoniasta.

 – Tosiasia on, että itsetuntoni ei ollut täysin balanssissa. Esimerkiksi ala- ja yläkouluaikana minua verrattiin veljeeni, joka oli opettajien silmissä lahjakas ja suorastaan mallioppilas. Minulla ja isoveljelläni on läheiset ja hyvät välit. Olen tyytyväinen, kun omat onnistumiseni ovat konkretisoineet vahvuuteni. Ne ovat jokaisella ihmisellä.

Aviomiespalvelu-onnistuminen on sadellut Ikoselle roppakaupalla luentopyyntöjä. Hän on ottanut haasteet avosylin vastaan.

– Haluan auttaa muita ihmisiä. Jelppaaminen tapahtuu kannustamalla. Olen kohdannut paljon runsaan 50 vuoden ikäisiä henkilöitä, jotka ovat joutuneet tahtomattaan, ilman omaa syytään työttömiksi. Heille syntyy käsitys, etteivät he enää kelpaa mihinkään. Esimerkiksi näistä kovan luokan konkareista on tullut työni jatkajia. Moni on tehnyt vuosikymmenen uuden uran, josta on siirtynyt tyytyväisenä eläkepäiville, Ikonen kertoo.

Ikonen tietää, että oikea tekeminen merkitsee ihmiselle kaikkea kaikessa.

– Kiireen täyttämässä maailmassa eri palvelutehtävissä olevilla ammattilaisilla ei ole aikaa sanalle, aidolle kohtaamiselle. Viljelemässäni työkulttuurissa olen pannut arvoa nimenomaan kuuntelemiselle ja kuulluksi tulemiselle. Muiden muassa ikäihmiset ovat erityisen kiitollisia siitä, että he voivat nauttia päiväkahvit jonkun kanssa.

– Yrittäjänä onnistumiseni on tervehdyttänyt itsetuntoani. Koen suoranaiseksi velvollisuudekseni levittää ja jakaa samaa hyvää.

Aina täydellä vauhdilla

Petteri Ikonen on niittänyt mainetta myös menestyneenä urheilijana. Hänen uusin aluevaltauksensa on koiraurheilu. Tavoitteet ovat korkealla, ja mies lupaa saavuttaa ne.

Medioiden urheiluosastoja seuraavat muistavat moniottelija Ikosen jääkiekon, salibandyn, freestylen sekä karaten vahvana taitajana.

– Luonteelleni ominaista on, että teen kaiken täydestä sydämestäni ja paras A-luokka tähtäimessä.

– Nykyään perhostyyli on kova trendi maalivahdin pestissä jääkiekossa. Aikanaan molarina toimiessani jotkin moittivat tyyliäni, olin luonnostani perhostyylin käyttäjä. Palonani olikin vain ottaa kiekko haltuun!

Ikonen viehtyi salibandyyn, koska siinä saa hyödyntää oivaltamista ja nopeita refleksejä.

Karate on taannut Ikoselle ruumiin hyvän kunnon.

Kurun Yrittäjät antoi Vuoden 2020 yrittäjä -tunnustuksen Petteri Ikoselle. Saaja on otettu huomionosoituksesta.

– Se on kiitos siitä, että olen työllistänyt itseni ja tarjonnut toimeentulon kymmenille muille ihmisille. Aviomiespalvelu on ja pysyy tulevaisuudessakin uusien ahertajien turvin.