Ponikunkkarit ihastuttivat Teivossa – katso kuvagalleria vauhdikkaasta päivästä

Tämän vuoden ponikuninkuusravit ajettiin sunnuntaina Teivon raviradalla. Päivän suurimmaksi sankariksi kohosi ohjastaja Oona Halme, joka siivitti Pomona II:n ponikuningattareksi ja Odd Mollyn poniruhtinattareksi. Ponikuninkaan tittelin vei Smedens Max Speed. Poniruhtinaaksi kruunattiin Ekstrands Bärgarn.
Oona Halme ohjasti poninsa kahteen tittelivoittoon.

Sää suosi Teivossa järjestettyä tapahtumaa, sillä aurinko paistoi puolipilviseltä taivaalta. Ponit saivat siis juosta loistavissa olosuhteissa ja ennätyksiäkin nähtiin.

Väkeä ravikatsomossa vieraili päivän aikana satoja, joten hevosraveihin tottunutta ylöjärveläisyleisöä kiinnosti myös poniurheilu. Eikä ihme, sillä radalla nähtiin mielenkiintoisia kamppailuja, joissa kärkipaikka vaihtui useasti.

Myös paikallislehti Ylöjärven Uutiset oli mukana menossa ja jakoi yleisölle lehtiä ja tulitikkuja. Jonoa syntyi myös kahvilan kalakeitolle että pihan makkarakioskille.

Voittajilla riitti hymyä

Ponikunkkareissa nähtiin kaikkiaan kymmenen lähtöä, joissa ratkottiin ponikuningattaren, ponikuninkaan, poniruhtinattaren, poniruhtinaan sekä pikkukunkun ja pikkuprinsessan tittelit.

17-vuotias orimattilalainen Oona Halme vei siis kaksi titteliä. Halme sai tuulettaa ponien rattailla molempien osalähtöjen voittoja kummassakin kilpailussa ja nousta podiumille siten peräti neljä kertaa päivän aikana.

17-vuotiasta teräsponi Pomonaa valmentaa sipoolainen Mats Havulehto, joka myös omistaa sen yhdessä Emil Havulehdon kanssa. Ponin on kasvattanut Nils-Arne Åkersson. Titteli oli Pomonalle uran toinen, ensimmäinen tuli jo vuonna 2012 Mats Havulehdon ohjastamana. Kuluvan vuoden jälkeen tamman kilpakengät nostetaan naulaan ja se siirtyy siitosuralle.

– Ihan järjetön esitys, minulta loppuu sanat! Poni oli esittelyssä superlatautunut ja lähti hyvin liikkeelle. Kisan jälkeen tuli sellainen fiilis, että tämä on ihan järjetön poni – se vaan tulee ja tulee. Nyt nähtiin ehdottomasti parasta Pomonaa ja saatiin viimeinen kruunu ponin uralle, Halme tunnelmoi.

Toisen suurvoittonsa Halme ohjasti oman valmennettavansa Odd Mollyn rattailla. Ponin omistaa Maria Taipale, jolta Halme on vuokrannut ponin kilpailuoikeuden yhdessä Teemu Okkolinin kanssa. Ponin on kasvattanut Anna Sjöblom.

– Mollya on hiitattu suomenhevosten kanssa, sillä siihen on saatu vauhtia ja sen motivaatio on pysynyt yllä, Halme kertoi.

Halme joutui molempien ohjastettaviensa kanssa starttaamaan reilulta takamatkalta molempiin osalähtöihin, mutta kylmähermoinen ohjastaja sai pidettyä poninsa oikealla askellajilla ohitustehtävistä huolimatta.

– Tiesin, että molempien voitto olisi hyvänä päivänä mahdollista, mutta kaiken piti osua kohdalleen. Vaatii paljon, että kaikki menee kuin elokuvissa. Nämä olivat minulle viimeiset Ponikuninkuusravit, ja paremmin ei olisi voinut loppua. Koko päivä on ollut aikamoista tunteiden vuoristorataa, Halme sanaili.

Ponikuninkaaksi Teivossa seppelöitiin asikkalalaisen Otto Saarisen, 15, ohjastama Smedens Max Speed. 15-vuotiaan ponin omistavat Helena Halinen ja Henriikka Rantanen, joka toimii myös ponin valmentajana. Valjakko sijoittui mailin matkalla toiseksi, mutta kirkasti sijoituksensa 2 100 metrin matkalla nousten myös kokonaiskilpailun voittoon.

Poniruhtinaan tittelin vei mikkeliläisen Maria Kiukkaan ohjastama Ekstrands Bärgarn. Julia Kiukkaan valmentama 11-vuotias ruuna voitti ensimmäisen osalähdön ja sijoittui toisella matkalla kolmanneksi laukan haitattua matkantekoa. Ekstrands Bärgarnin omistaa Saana Tuuri ja sen on kasvattanut Pia Ekstrand.

Myös ylöjärveläisiä radalla

Pirkanmaalaisista ohjastajista hämeenkyröläinen Ilona Rekilä, 12, urakoi neljässä lähdössä ja muut kotiradan poniohjastajat kangasalalainen Laura Sipilä, 16, hämeenkyröläinen Maija Alfreds, 14, ja ylöjärveläiset Reetta Hirvonen, 17, ja Tiia-Mari Pirttijoki, 17, ohjastivat kahdessa lähdössä.

Laura Sipilän poni Armani oli ensimmäisessä Poniruhtinas lähdössä lyhyellä matkalla laukan jälkeen viides, mutta voitti toisen, 2100 metrin matkan.

– Poni juoksi ensimmäistä kertaa kaksi lähtöä, eikä meillä oikein ollut käsitystä, miten Armani suhtautuu, kun valjastetaan taas uudelleen. Poni on vilkas ja herkkä, joten epäilimme, että voi tulla vaikka laukkoja. Mutta päinvastoin: poni oli erittäin rauhallinen ja suoritti jopa paremmin, kun oli saanut startin alle, Sipilä kertoi.

Haastattelut Teivon Ravikeskus ja Suomen Hippos