Veljekset Mattilan makkara sarjavoittoon Kiuas-Seuran parhaiden makkaroiden kisassa

Akateeminen Kiuas-Seura valitsi jälleen vuoden parhaat makkarat. Ylöjärveläisen Veljekset Mattilan valmistama Bola De Toro valittiin parhaaksi lihamakkaraksi.

Raadin mukaan Bola De Toro on lihainen, rasvais ja, karkeapiirteinen makkara. Siinä on keskieurooppalaista vaikutetta, jota tapaa balttimakkaroissa. Makkaran kuvailtiin olevan todella mehukas sekä epäterveellisen maukas.

– Mattilassa ollaan tunnustuksesta erittäin onnellisia tänä haasteellisena aikana, Suvi Muurikainen Veljekset Mattilasta kertoo.

Parhaaksi raakamakkaraksi arvioitiin Wursti Oy:n Grillimaisteri Kielbasa. Parhaaksi erikoismakkaraksi valittiin Wurstin Maukkaat Mini Krakova. Nakkimakkaroista paras oli Perniön Liham HMT Yönakki Cheddar. Grillimakkarasarjan ykkönen oli Perniön Lihan Naughty Dog savu-pekoni-aurajuustomakkara. Siipikarjamakkaroista parhaaksi arvioitiin HKScan Finlandin HK Maakarit Cannesin Claudia.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 971 kertaa. Tämän maistelukauden aikana pidetyissä 22 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 138 makkaraa 11 eri maasta, joista 109 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken. Akateemiselta Kiuas-Seuralta löytyy nykyisellään tiedot 4 686 makkarasta.