Koko sydämestä mukana – sijaisvanhemmuus on elämäntapa

01.09.2020 17:01

Perhehoitokumppanit Suomessa Oy starttasi maanantaina Perhehoitoliiton koordinoiman jokasyksyinen Ajoissa kotiin -tiedotus- ja rekrytointikampanjan Tampereen Sorsapuistosta. Tampereelta kampanja siirtyi Ylöjärvelle. Aloitustapahtumassa mukana oli myös ainutlaatuinen Rytmirekka. Kampanja jatkaa matkaansa Ouluun, jossa tempauksen päätapahtuma järjestetään 11. syyskuuta.
Perhehoitaja Marianne Haukilahti (edessä) ja sosiaalityöntekijä Tiia Silfvast toivat Ajoissa kotona -kampanjan iloisesti pyöräillen Ylöjärvelle.

Kyseessä on työntekijöiden ja perhehoitajien yhteinen tandempyörätempaus, joka tuo näkyvyyttä sijaisvanhemmuudelle eli perhehoidolle. Pyöräilijät vaihtuvat matkan edetessä, samoilla reisivoimilla ei poljeta Ouluun asti.

Kampanja pysähtyi maanantaina Ylöjärvellä, kun perhehoitaja Marianne Haukiluoman ja Perhehoitokumppaneiden sosiaalityöntekijä Tiia Silfvastin ohjaama tandempyörä kurvasi iltapäivällä S-marketin pihaan, jossa he esittelivät toimintaa Perhehoitokumppaneiden Pirkanmaan tiimiläisten kanssa. Myöhemmin kampanja pysähtyi myös Kyrönlahden ST1:llä.

– Kampanja tuo lähemmäksi sitä tietoisuutta, että olemme tavallisia ihmisiä, ja Perhehoitokumppanit Suomessa tarjoaa koulutusta ja tukea sijoitetun lapsen ja perhehoitajan arkeen ja juhlaan, kertoo Haukilahti, joka on toiminut perhehoitajana kuusi vuotta.

Tandempyörällä polkeminen kuvaakin sitä tukea, jota tukiperheet saavat ammattilaisilta kasvatustyössä, sillä lasten traumat alkavat usein purkautua siinä vaiheessa, kun he pääsevät turvalliseen ympäristöön. Perhehoitajille antamansa tuen lisäksi Perhehoitokumppanit toimii yhteistyössä kunnan kanssa, jossa lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä toimii. Näin perhehoitaja voi keskittyä lapsen hyvinvointiin. Suomessa on myös muita vastaavia toimijoita.

Elämäntapa lasten hyväksi

Perhehoitokumppaneiden Pirkanmaan tiimiläiset jakoivat S-Marketilla esitteitä ja juttelivat toiminnasta kiinnostuneiden kanssa. Kuvassa vasemmalta Sanna Palmu, Anssi Helin, Katja Ranta, Marianne Haukilahti ja Tiia Silfvast.

– Tämä on elämäntapa. Tässä ollaan koko sydämellä ja koko perheenä mukana. Arki sujuu, niin kuin lapsiperheessä yleensä sujuu ja välillä mennään rankemman kautta.Tarvitaan myöskin ulkopuolista apua ja tukea siihen, että saadaan lapsia eheytettyä ja tarjottua lapsille sellainen ponnistuslauta, että elämä lähtee hyvin eteenpäin, Haukilahti kertoo.

– Kun antaa oman perheensä ja itsensä tälle työlle, siinä on tavallaan haavoittuvainen, mutta pystyy antamaan samalla aitoa tunnetta lapselle ja sille perheelle, joka tätä tukea tarvitsee, hän lisää.

Sijoitukset tukiperheisiin voivat olla pitkäaikaisia, äkillisiä kriisisijoituksia tai tukiperhetoimintaa, jolloin lapsi viettää tukiperheessä tavallisesti yhden viikonlopun kerran kuukaudessa.

– Etsimme ihan tavallisia perheitä, joilla on kiinnostusta ottaa vieras lapsi asumaan kotiinsa, ja jotka haluavat sitoutua siihen ja tehdä sitä työtä, perhehoidon ohjaaja Anssi Helin sanoo.

Tarvetta tukiperheille

Avohuollon tukiperheille on kova tarve. Koronakevään vaikutukset ovat alkaneet näkyä tukiperhepyynnöissä. Monet perheet ovat viettäneet maaliskuusta asti tiiviisti aikaa yhdessä ja niillä, joilla on jo ennestään ollut vaikeuksia jaksamisessa ja arjen hallinnassa, ongelmat alkavat näkyä.

– Tuemme perheen jaksamista, jos arjen hallinnassa tai jaksamisessa on haasteita. Se on ennaltaehkäisevä tukitoimi, jolla pyritään estämään huostaanotto, Helin kertoo tukiperhetoiminnasta.

Perhehoitokumppanit Suomessa tarjoaa useamman kuukauden mittaisia koulutuksia sijaisperhetoimintaa harkitseville. Perhehoitajiksi voivat hakeutua sekä perheelliset että yksin elävät.

Aika mukavasti jouset joustivat, mutta pyörällä pääsi yllättävän hyvin eteenpäin, totesivat Haukilahti (vas.) ja Silfvast menopelistään.