Työkaverien kanssa pohdimme, mitä harrastuksia ja toimintaa keksisimme tulevalle syksylle koronan varjossa. Eräs työkaverini kertoi, että hänen puutarhansa on hyvässä kunnossa ja oma kunto parempi kuin koskaan. Keittokirjan ruoat on valmistettu kannesta kanteen. Olohuone on tapetoitu, tehty uusi iso terassi ja sisäeteinen on paneloitu.
”Nämä asiat suunniteltiin tehtäväksi kahden vuoden aikana, mutta teimmekin ne jo nyt kevään ja kesän aikana. Nyt olen hankkinut itselleni uuden harrastuksen: kangaspuut – varmuuden vuoksi, jos ja kun se korona on iskemässä syksyllä”, työkaverin kommentoi.
Hän sanoi vielä, että pitää toimintakykyään yllä kotona osallistumalla yhdessä miehensä kanssa kotitöihin, yhteisiin ateria- ja elokuvahetkiin. Ja myös ulkoilemalla miehensä kanssa.
”Parisuhde onkin luultavasti pelastukseni ja samalla este sille, että voisin antautua koronan altistavalle masennukselle täydellisesti”, työtoverini totesi.
Toinen työkaverini pohti puolestaan, miten paljon uusi korona-aalto vaikuttaisi jokapäiväiseen elämään. Hänen lapsensa rakas harrastus alkoi alkukesästä uudelleen ja nyt tärkeän harrastuksen yhtäkkinen loppuminen voisi laittaa koko elämän sekaisin.
Työkaverini kertoi myös hankkineensa miesystävänsä kanssa vanhan ja rähjääntyneen sukutalon, jota he alkoivat kunnostaa pikkuhiljaa kesän aikana.
”Mielenkiintoinen, joskin aikaa ja rahaa vievä projekti. Ilman koronaa tämäntyyppinen harrastus olisi varmasti jäänyt toteutumatta. Taloon voimme toteuttaa omia luovia ideoitamme ja sen innoittamana menemmekin yhdessä syksyllä entisöintikurssille”, työkaverini lisäsi.
Oma identiteettimme muotoutuu monesti paljolti harrastusten kautta. Ne ovat todella iso osa elämää. Mutta mitä meillä siis on edessä syksyllä? Yhteiskuntamme elää vaikeassa ja rikkirepivässä tilanteessa.
Toisaalta taloutta pitäisi suojella ja kannustaa pysymään pyörimässä. Kulutus pitäisi saada nousuun sekä ihmiset käyttämään palveluja ja kulttuuritarjontaa. Mutta samalla pitäisi myös varoa viruksen leviämistä. Ja sehän leviää juuri silloin, kun ihmiset liikkuvat kuluttamassa, käyvät harrastuksissa, käyttävät palveluja ja kulttuuririentoja. Siinäpä paradoksia kerrakseen.