Onnistumisesta iloinnut Nea Lento leiskautti SM-kultaa ja hopeaa – Hietala nousi 22-vuotiaissa pronssille

Tampereen Pyrinnön ylöjärveläisen Nea Lennon tunnelmat vaihtuivat viikossa pettymyksestä iloon, kun hän voitti Kemissä pituushypyn 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden ja kolmiloikan hopean.
Nea Lento nousi Kemin rautatieasemalta junaan uunituoreena SM-kulta- ja hopeamitalistina.

– Nämä mitalit tuntuvat todella hyviltä, sillä viime viikolla ehdin jo ajatella, että koko kausi olisi paketissa, niin kipeä jalka oli, Lento myhäili.

Kalevan kisat väliin jättänyt Lento selvitti perjantain karsinnan yhdellä, 561 kantaneella ponkaisullaan. Lauantain finaalia hän hallitsi selvästi, sillä hänen kolmanneksi pisin hyppynsäkin, kolmoskierroksella kovassa myötätuulessa tullut 586 olisi tuonut voiton.

Viidennellä kierroksella Nea paransi laillisessa tuulessa 598:aan ja viimeisellä peräti 3,6 sekuntimetrin myötäisessä 600:een. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Wilhelmiina Harju otti hopeaa 17 senttiä hävinneenä.

– Hyppääminen tuntui muuten hyvältä, mutta vauhtijuoksussa on ollut koko kauden pientä tekniikkaongelmaa, joka näkyi tässäkin kilpailussa, Lento kertasi.

Kolmiloikkaa pompittiin sunnuntaina suoraan finaalina, jossa peräti viisi Nean pisintä hyppyä olisi tuonut hopeaa. Jälleen hän venyi viimeisellään parhaimpaansa, mutta 12,61 jätti 13 sentin päähän Kuivasjärven Auran Ella Nisulasta.

Nisula sai toisen kierroksen voittohyppyynsä 2,5 metrin myötätuulesta paljon enemmän apua kuin Nea, jonka kuudennessa hypyssä myötätuulta oli 0,2 metriä sekunnissa. Nisula oli kuitenkin päivän paras hyppääjä, sillä neljännellään hän venytti sallituissa oloissa 12,64.

Kärkikaksikko liikkui omilla lukemillaan sillä Wilhelmiina Harjun pronssitulos jäi 12,10:een.

– Koko viikonlopun tuulet olivat niin kovia, että askelmerkin kohdalleen saamisessa oli koko ajan vähän vaikeuksia. Kolmiloikkaan minulla ei ollut mitään tavoitetta, koska en ole harjoitellut sitä koko kesänä, keväällä jalkaterän rasitusvammasta kärsinyt Lento sanoi.

Tuplamitalistin kausi jatkuu edelleen ainakin SM-viesteillä parin viikon päästä.

Hietala kolmas, Mäkinen neljäs

Ylöjärven Urheilijoiden kasvatit, nykyisin Tampereen Pyrintöä edustavat nuoret naiset olivat hyvässä vireessä myös 22-vuotiaiden naisten pituusfinaalissa. Oona Hietala nousi viimeisen kierroksen 584:llä pronssille ohi Olivia Mäkisen, jonka 577 takasi nelossijan.

Mestaruuden vei Gamlakarleby IF:n Nathalie Westman tasan kuuden metrin hypyllään. Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Oona Nieminen otti hopean 591:llä. Kaikki kärkitulokset hypättiin myötätuuleen.

Mäkinen on kilpaillut tänä kesänä hyvin vähän polvitaipeen rasitusvamman vuoksi. Näillä näkymin kausi myös päättyi Kemiin, vaikka vamma on parantunut.

– Kuusi viikkoa olin iskutuskiellossa, mutta nyt jalka kestää. En ole nelossijaan tyytyväinen tulostasoltaan noin heikossa kilpailussa, opiskeluista välivuoden pitävä Mäkinen mietti.

Hän osallistui myös 100 metrille, mutta alkueräaika 13,15 ei riittänyt jatkoon. Hietala kolmiloikkasi kahdeksanneksi tuloksella 11,87.

Ylöjärveläinen Anni Vähäkoski heitti nuorten yleisurheilun SM-kilpailuissa Kemissä vuotiaiden 19-kiekonheitossa ennätyksekseen 40,80 metriä, jolla irtosi kuudes sija. Vanha ennätys parani peräti 2,55 metriä. Vähäkoski juoksi myös 100 metrillä ennätyksensä 13,22, jolla jäi alkueriin. Hän edustaa nykyään Tampereen Urheilijat -38:aa.

Anni Vähäkoski paransi kiekonheiton ennätystään 2,55 metriä SM-kilpailuissa Kemissä. (Kuva: Mika Pelto)