Ihmiseen helposti tottuva kanadanhanhi on kotiutunut Suomeen ja Ylöjärvelle – kanta kestää jo hyvin metsästyksen

Nimensä mukaisesti kanadanhanhen pääesiintymisaluetta on Kanada. Kanadanhanhi on kotiutunut Suomeen siinä määrin hyvin, että
siitä on kehittymässä Suomen runsaslukuisin hanhilaji.
Kanadanhanhet tottuvat helposti ihmiseen ja kesyyntyvät. Laji viihtyy myös mökkirannoilla. Kuten toinen vieraslaji fasaani, myös kanadanhanhi on jo tärkeä riistalaji.

Kanadanhanhi on istutettu Suomeen, kun taas viime vuosina runsastunut valkoposkihanhi on levinnyt tänne omin avuin. Ennen Suomea istutuksia on tehty muun muassa Ruotsiin. Ruotsissa kanadanhanhi on menestynyt erinomaisesti ja siitä on tullut
tärkeä riistalaji, kuten Suomessakin. Riistalinnuksi kanadanhanhi on aikoinaan Suomeen tuotukin.

Ensimmäisinä vuosina 1960-luvulla kanadanhanhi oli rauhoitettu ympäri vuoden. Nykyisin kanta on jo niin runsas, että se kestää hyvin metsästyksen. Kanadanhanhen metsästysmäärät ovat jo kahden alkuperäisen hanhilajimme, merihanhen ja metsähanhen luokkaa.

Kului useita vuosia ennen kuin lajin kanta lähti tasaiseen nousuun. Kanta vahvistui Ahvenanmaalla ja saaristossa, jonka rehevät ja matalat lahdelmat olivat kanadanhanhen mieleen. Istutuksia jatkettiin aina 1970-luvulle saakka. Myös valkoposkihanhen levittäytyminen sai alkunsa saaristosta, ja lajit olivatkin pitkään lähinnä sisäsaariston lahdelmien ja luotojen lajistoa.

Kanadanhanhi ei juuri kilpaile pesäpaikoista muiden alkuperäisten hanhilajien kanssa. Kanadanhanhi viihtyy parhaiten aivan rannikon tuntumassa olevissa lahdelmissa, kun taas merihanhi on mieltynyt ulkosaariston pienille luodoille ja saarille.

Mikäli reviirikiistoja olisi, kanadanhanhi voittaisi ne Suomen suurimpana hanhilajina. Joutsenen reviirille kanadanhanhella ei ole juuri asiaa, ja seurauksena on lähes aina kipakka häätö.

Ruotsin voimakkaasti kasvaneesta kanadanhanhikannasta hanhia on siirtynyt Suomeen myös omin avuin. Myös Englannista löytyy runsaasti kanadanhanhia.

Kanadanhanhia näkee keväisin ja syksyisin myös muiden hanhien kanssa sekaparvissa, joiden mukana hanhet valtaavat uusia elinalueita. Toisinaan näkee myös esimerkiksi kanadanhanhen ja valkoposkihanhen risteymiä. Myöskään merihanhen ja kanadanhanhen risteymät eivät ole tuiki harvinaisia.

Ylöjärvenseudulla kanadanhanhi viihtyy muun muassa Näsijärvellä. Kanadanhanhi on hyvin karaistunut laji ja se tulee lähivuosina lisääntymään myös Pohjois-Suomessa. Ilmastonmuutoksen vuoksi ovat kesät Lapissakin pidentyneet, mikä varmasti edesauttaa
kanadanhanhen leviämistä. Karaistuneena lajina kanadanhanhi ei juuri talvea pelkää.

Ylöjärvellä ja lähivesistöissä kanadanhanhea näkee vielä joulukuussa, mikäli vesistöt ovat sulia. Kuten monet muut linnut, myös kanadanhanhet joutuvat siirtymään pakosalle metsästyksen alta. Ne siirtyvät joko suurille selkävesille tai laajemmille peltolakeuksille.
Merialueilla hanhet siirtyvät vain sen verran etelämmäksi kuin jäätilanteen vuoksi on tarpeen. Talvella linnut oleskelevat etupäässä Itämeren maiden rannikoilla.