Ylöjärven Vanhat talot -tapahtuma järjestettiin viime lauantaina. Ylöjärven Uutiset vieraili Heikkilän tilalla Mutalassa ja Keihään tilalla Kurussa.
Heikkilän tila Mutalassa avasi vierailijoiden ihailtavaksi vanhan päärakennuksen, joka toimii nykyisin kotimuseona. Osa talosta on rakennettu jo vuonna 1796, ja sitä on sisustettu vanhoilla huonekaluilla, esineillä ja valokuvilla. Lustonäytteet osoittavat, että osa rakennukseen käytetyistä puista on lähtenyt kasvamaan jo 1500-luvun lopulla.
– Tämä on mieheni Matin isän kotitalo, ja mieheni on yhdestoista isäntä tällä tilalla, talon emäntä Sirpa Heikkilä kertoo.
Heikkilät itse asuvat vanhan päärakennuksen viereen rakennetussa talossa.
– 2000-luvun alussa aloimme siivoamaan päärakennuksen ympäristöä, sitten talon sisältä ja sitten aittaa. Tällaista tavaraahan ei voi laittaa katsomatta pois. Se oli sellainen kolmen vuoden urakka, Heikkilä kertoo.
Tämän jälkeen Heikkilät tekivät rakennuksesta portfolion Museovirastolle, joka on myös myöntänyt rahoitusta talon kunnostukseen.
– Pikku hiljaa tätä korjattiin. On oiottu seiniä, kunnostettu kattoa, ja lattiaa on osittain korjattu. Kaksi perinneartesaania kunnosti ikkunoita.
Talossa ovat viimeksi asuneet Matti Heikkilän tädit vuonna 1981. Silloin pirtin uunia vielä lämmitettiin metrin mittaisilla haloilla, talvipakkasilla kaksikin kertaa päivässä. Viitisen vuotta sitten talon katto alkoi yhdestä nurkasta pudota, ja sieltä alkoi valua sisään vanhoja eristeitä. Niitä imettiin pois noin 7 000 kiloa ja korvattiin puhallusvillalla.
– Siellä oli hiekkaa, savea, kortta, kiviä, kaikkea mahdollista, Sirpa Heikkilä muistelee.
Talon tytär Kaisa oli alakouluikäinen kun hänen vanhempansa alkoivat ”pönkiä” vanhaa päärakennusta. Viime kesänä hänet ja Aki Heino vihittiin tilan pihamaalla ja häävalssi tanssittiin vanhassa heinäladossa, joka Vanhat talot -tapahtumassa toimi kahviona.
Heikkilän tilalla oli iltapäivällä mukavasti vierailijoita ja heille oli tarjolla myös musiikkiesityksiä.
– Talo oli tosi mielenkiintoinen. Upeaa kun pidetään rakennusta noin hyvässä kunnossa, totesi Elina Kaitajoki.
Keihään tilalla Kurussa
Keihään tilalla Keihäsjärven rannalla Kurussa oli mahdollisuus tutustua vanhan talon pihapiirin tunnelmaan. Tila oli aikoinaan hyvin laaja ja siitä on sittemmin lohkottu muita tiloja.
– Tästä henkii rauha ja levollisuus, vaikka tietenkin työtä riittää enemmälle kuin yhdelle käsiparille. Aika ei tule tällaisessa paikassa pitkäksi, toteaa talon emäntä Kitti Puhakka.
Hän aloitti talon korjaukset ja muuta toimintaa tilalla 2000-luvun alussa.
Keihään tila on ollut Puhakan suvun hallussa ainakin 1600-luvulta asti. Puhakka asuu päärakennuksessa perheensä kanssa. Omia kädentaitoja on hyödynnetty kodin kunnostuksessa: hän on koulutukseltaan artesaani, metsuri ja puuseppä. Lähipiiristä löytyy myös ammattiosaajia, vanhojen talojen restauroijia ja kädentaitajia.
– Talon kunnostus on tehty perinteitä vaalien ja vanhaa kunnioittaen, hengittävillä ja kestävillä materiaaleilla. Kenties joku olisi voinut valita helpommankin reitin, mutta halusin kaivaa paikan hengen esiin. Tunnelma huokuu, Puhakka kertoo.
Pihapiirissä on päärakennuksen lisäksi useita rakennuksia, muun muassa hirsimökki, pakari ja navetta. Suuri aittarakennus on osittain 1700-luvulta ja se on ollut myös majoituskäytössä. Noin 150-vuotias päärakennus siirrettiin hirsi hirreltä 1930-luvun alussa hieman lähemmäs järveä, kun vesi saatiin tulemaan rakennukseen omasta kaivosta. Rannassa on mökki sekä kaksi saunaa.
Vuodesta 1976 alkaen Keihäällä järjestettiin Seura-lehden suosittuja lasten kesäleirejä lähes 20 vuoden ajan. Joka viikko noin 70 lasta ympäri Suomen tuli nauttimaan maaseudun ja järven aktiviteeteista.
Vanhat talot -tapahtuman yhteyteen oli järjestetty myös pihakirppis ja kahvio. Viime vuotiseen kuhinaan nähden Keihään tilalla oli tämän vuoden Vanhat Talot -tapahtumassa rauhallista.
– Nyt olikin enemmän aikaa rupatella kävijöiden kanssa ja kertailla historiaa ja mennyttä aikaa, Puhakka toteaa.