Miten on mahdollista, että Ylöjärven kaupunki on antanut Voionmaan opiston rapistua? – Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa huolehtimaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaista rakennuksista ja ympäristöistä

Miten on mahdollista, että Ylöjärven kaupunki on antanut Voionmaan opiston rakennukset ja ympäristön jäädä rapistumaan? Rakennukset ja ympäristö muodostavat kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kokonaisuuden, joka on huomattavasti vaikuttanut Ylöjärven kunnan tunnetuksi tulemisessa ja kehityksessä.

Opiston rakennukset ovat rapistuneet silmin nähden vaarallisen huonoon kuntoon: seinissä on laajoja rappausvaurioita ja katot sammaloituneet. Kosteusvaurioiden synty on todennäköinen, mielipidekirjoituksessa kirjoitetaan. (Kuva: Liisa Saarela)

Opisto on antanut yleissivistävää opetusta lukuisille nuorille polville ennen peruskoulun syntyä. On ollut musiikin ja esiintymistaiteen ym opetusta. Oppilaina on ollut nuoria ihmisiä ympäri maan. Opisto oli vireä yhteiskunnallisen elämän keskus ja myös kansainvälisesti tunnettu.

Opistolla ovat vierailleet mm. Ranskan François Mitterrand, Ruotsin Olof Palme, Suomen presidentti Urho Kekkonen pääministeri Kalevi Sorsaa unohtamatta.

Lue myös: Tarjous entisen Voionmaan opiston alueesta on noussut 55 000 euroon – Uudella kaavoitusprosessilla pyritään osoittamaan alue matkailua palvelevaksi

Opiston rakennukset ovat rapistuneet silmin nähden vaarallisen huonoon kuntoon: seinissä on laajoja rappausvaurioita ja katot sammaloituneet. Kosteusvaurioiden synty on todennäköinen.

Tarvittavat korjaustyöt on aloitettava ennen kuin rakennukset menetetään. Nykyiselle omistajalle tulee antaa tätä koskeva määräys pikimmiten. Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa kaupungin huolehtimaan alueellaan olevien kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja ympäristöjen kunnon ja hoidon valvonnasta niin, että ne täyttävät turvallisuuden, terveellisyyden ja kaupunkikuvan suhteen vaatimukset.

 

Liisa Saarela, arkkitehti

Mirja Suhonen, sopimusasiantuntija

Matti Lehesniemi, sosionomi