Protuleirillä keskustellaan ja viihdytään hyvässä ilmapiirissä – ”Täällä uskaltaa puhua asioista”

12.07.2020 11:00

Koronavirustilanteesta huolimatta erilaisia nuorille suunnattuja leirejä on järjestetty ympäri Suomea. Ylöjärvellä Antaverkan leirikeskuksessa järjestetään kesän aikana Prometheus-leirejä, tuttavallisemmin protuleirejä.

Koronavirustilanne on huomioitu protuleireillä hyvin. Sen sijaan, että haastattelu tapahtuisi paikan päällä, tehdään se etäyhteyden avulla. Ja turha se on toimittajan lähteä sotkemaan leiriarkea, sillä Protu on ”oma maailmansa”, kuten Venla Luostarinen tilannetta kuvailee.

Luostarinen on toista kertaa leiritiimiläisenä, eli yhtenä apuohjaajana.

– Sekä oma protuleiri että edelliskesän leiri tiimiläisenä olivat hyviä kokemuksia. Minua kiinnosti se, miten leirin veto toimii ja kuinka erilaisen kokemuksen leiristä voi saada tiimiläisenä, Luostarinen kertoo.

Samat syyt houkuttelivat myös Elsa Tabellin hakeutumaan leiritiimiin.

– Täällä on ollut mahtavaa, oli tosi hyvä päätös lähteä, Tabell sanoo.

Protuleirejä on järjestetty Antaverkassa usean vuoden ajan. Keskustelut, tiivis yhdessäolo ja ”protulakana”, johon kaikki saavat kirjoittaa ovat protuleireille tyypillisiä. Kuva vuodelta 2018. (Kuva: Vilma Kaura)

Vaihtoehto riparille

Protuleirit olivat aluksi vaihtoehtona rippileireille oppilaille, jotka opiskelivat elämänkatsomustietoa. Nykyisin noin joka viides kuuluu johonkin uskontokuntaan ja joka seitsemäs käy myös rippileirin. Leirejä on järjestetty vuodesta 1989 ja ne ovat kaikille nuorille avoimia. Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattoman leirin on vuosien saatossa käynyt yli 17 000 leiriläistä.

Antaverkkaan protuleirin ovat tulleet kokemaan Lungile Parkkonen, Lina Rautalinna, Sella Lomberg ja Nelli Kemppainen. Leirin uskonnollinen sitoutumattomuus on jokaiselle ollut yksi syy lähteä. Lisäksi positiiviset kertomukset leiristä houkuttelivat mukaan.

– Sisko kävi protuleirin ja tykkäsi, joten halusin päästä myös kokemaan tämän, Rautalinna kertoo.

Leiriarkea on vietetty kolmen kokonaisen päivän verran. Kokemus on ollut positiivinen.

– Täällä on kiva ilmapiiri, Kemppainen sanoo.

Myös muut kehuvat leirin hyvää henkeä. Ryhmäytyminen on tapahtunut nopeasti ja ystäviä on saatu.

– Täällä on myös sauna, johon kaikki mahtuu, Lomberg huomauttaa.

Uimisen ja saunomisen lisäksi myös saunalaulut ovat tulleet tutuksi.

Keskusteluita ja koronaturvallisuutta

Viikon kestävällä protuleirillä käsitellään nuoria kiinnostavia aiheita, kuten ympäristöä, yhdenvertaisuutta, maailmankatsomuksia sekä ihmissuhteita. Siinä missä rippileirillä on enemmän koulumaista opetusta kristinuskosta, protuleirillä keskustellaan yhdessä, leikitään ja väitellään.

– Keskustelukulttuuri on mielestäni aivan uniikki. Täältä löytyy uusia ja erilaisia näkökulmia asioihin, Luostarinen kertoo.

– Täällä uskaltaa puhua asioista, joista ei ole aiemmin uskaltanut puhua. On vain pohdiskellut omassa päässään, Tabell lisää.

Koronaviruskriisi on huomioitu leirikeskuksessa sen lisäksi, että haastattelu tapahtuu etänä. Protu on tehnyt oman, virallisen koronaohjeistuksensa. Käsihygienian tärkeyttä korostetaan, pienryhmätoimintaa on enemmän ja leiriläiset on laitettu nukkumaan laajalle alueelle.

Protun paikallistoiminta jouduttiin keskeyttämään koronaviruksen vuoksi, mutta leirejä ei ole peruttu. Leiriläiset ovat olleet tyytyväisiä tähän ratkaisuun.

– Jos en olisi päässyt tänä vuonna, olisin tullut seuraavana vuonna. Olisi harmittanut, jos olisi jäänyt väliin nyt, Lomberg sanoo.