Kesäteatterikomedia viihdyttää museolla – ”Teema on rankka, mutta siinä on sanomaa”

Kesäteatteritarjonta supistui koronakriisin vuoksi, mutta täysin tyhjäksi ei kesäteatterikatsojan kalenteri jää. Ylöjärven museolla esitetään heinäkuun ajan Kalenteritytöt-komediaa.

Viime vuoden loppupuolella ohjaaja Katri Häti oli näyttelijäntyön opettajana Ylöjärven työväenopistolla. Silloin pelkistä naisista koostunut ryhmä oli sitä mieltä, että he haluaisivat tehdä kokoillan näytelmän.

– Piti löytää teksti, jossa on paljon naisia, Häti kertoo.

Lopulta näytelmäksi valikoitui Tim Firthin Kalenteritytöt-komedia.

Kalenterityttöjen taustalla on samanniminen elokuva sekä tositapahtumat. Näytelmän keskiössä on marttaryhmä, joka kerää vuosittain varoja tekemällä kalenterin. Yhden martan puoliso sairastuu leukemiaan ja koska sairaalassa on huonokuntoinen sohva, päättävät naiset käyttää kalenterivarat uuteen sohvaan. Edellisvuoden kalenterituotot ovat olleet vähäiset, joten martat päättävät repäistä tekemällä nude-kalenterin.

– Paljasta pintaa näytetään, mutta ei täällä nakkena juosta, Häti vihjaa.

Ohjaaja Katri Häti valitsi näytelmäksi Kalenteritytöt-komedian, sillä siinä oli tarpeeksi naisrooleja.

Koronakriisi ei estänyt

Hätin teatteriryhmä alkoi jo pikkujouluissa lukea näytelmää. Tarkoituksena oli tehdä yhteistyötä Vahannan nuorisoseuran kanssa, joka perinteisesti on tehnyt kesäteatteria Ylöjärven museolle. Nuorisoseura joutui kuitenkin vetäytymään produktiosta koronakriisitilanteen vuoksi. Tamperelainen Tukkateatteri, jonka hallituksessa Häti on puheenjohtaja, toimii näytelmän tuottavana tahona.

Mutta ei näytelmän esittäminen ollut itsestään selvyys. Maaliskuusta toukokuuhun ryhmä arpoi, että jatketaanko treenaamista. Ryhmä tapasi ja treenasi etäyhteyksien avulla.

– Se oli mukavaa harrastuskokoontumista ja yhdessäoloa, Häti kertoo.

Koska tänä kesänä kotimaan matkailu on suosiossa, toivoo Häti, että monet tulisivat katsomaan näytelmää. Museonmäellä on huomioitu turvaetäisyydet ja käsidesiä on saatavilla.

Komedia saa ensi-iltansa 15. heinäkuuta. Näytöksiä on heinäkuun loppuun asti.

Hyväntekeväisyyttä ja viihtymistä

Kesäteatteri on stereotyyppisesti ajateltuna kevyttä komediaa, ”puskafarssia”, kuten Häti muotoilee. Kalenteritytöt on komedia, mutta leukemia ei aiheena ole keveimmästä päästä. Täysin synkistelyä ei kuitenkaan ole luvassa, vaan Häti lupaa runsaasti kepeyttä.

– Teema on rankka, mutta siinä on sanomaa. Leukemiaa käsitellään kauniisti.

Osa esityksen tuotoista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Näytelmän tekijänoikeuksissa on maininta, että tuotot tulisi lahjoittaa mieluiten leukemian hoitoon. Suomessa varainhankinta on keskitetympää, joten tuotot lahjoitetaan Syöpäsäätiölle.

Työryhmä on saanut suullisen luvan käyttää suomalaisia hahmonimiä ja paikannimiä. Siksi Ylöjärvellä seurataan Museonmäen marttojen tarinaa.

– Museonmäki on upea paikka, täällä pääsee kokemaan kulttuuria ja luontoa, Häti sanoo ja toivottaa jokaisen tervetulleeksi viihtymään.