Marika Holvitie löysi takapihaltaan jättimäisen ötökän – ”Se oli ehkä 2,5 senttimetriä, mutta kun lisäsi tuntosarvet ja siivet, niin hyönteinen oli kyllä hurjan iso”

Metsäkyläläinen Marika Holvitie teki hätkähdyttävän havainnon viime viikon torstaina käytyään takapihan terassilla yöllisen kovan vesisateen jälkeen.
Näin suuri oli otus, jonka Marika Holvitie löysi takapihansa tuolista päivää paistattelemasta. Pistiäinen oli arviolta 2,5 senttimetriä pitkä. (Kuvat: Marika Holvitie)

Holvitien huomio kiinnittyi terassin tuolin selkämykseen, jossa lepäsi valtavan kokoinen ötökkä, tarkemmin katsottuna jonkinlainen pistiäinen.

Holvitie nappasi takapihan vierailijasta saman tien kuvat turvallisen välimatkan päästä ja ryhtyi googlettelemaan.

– Etsin hyönteistä netistä ensin haulla ”pistiäiset”, mutta tämä oli paljon isompi ja paksumpi kuin muut tietämäni pistiäiset eivätkä sen tuntosarvet olleet mustat. Kävin myös herhiläisiä läpi, mutta en löytänyt sopivaa myöskään sieltä.

Kun osumaa ei etsinnöistä huolimatta tullut, oli ötökkää päästävä tarkkailemaan lähempää. Niinpä Holvitie keräsi rohkeutensa ja meni kuvaamaan pistiäistä oikein läheltä.

Googlettelu tuotti lopulta tulosta: Holvitie selvitti, että kyseessä oli sahapistiäisiin kuuluva ukkonuijapistiäinen, joka on melko yleinen laji.

– Jostain syystä otuksen koko hieman iljetti. Pistiäinen oli ehkä 2,5 senttimetriä, mutta kun siihen lisäsi tuntosarvet ja siivet, niin hyönteinen oli kyllä hurjan iso.

Lähikuvissa hyönteisen värit erottuivat selkeästi ja googletus tuotti lopulta tulosta.

– Tunnistin hyönteisen ukkonuijapistiäiseksi, joka tunnetaan Wikipedian mukaan myös koivunuijapistiäisenä.

– Koivuissahan tuo näyttää viihtyvän. Pihani ympärillä Metsäkylässä onkin isoja koivuja, kuusia, mäntyjä sekä liuta muita lehtipuita. Varmaan sade ja tuuli oli ajanut pistiäisen terassille katoksen suojaan. Siitä se lähti matkoihinsa kun keli kirkastui, Holvitie kertoo.

Hänen mukaansa takapihalla viihtyvät myös muut luontokappaleet.

– Välillä tuntuu, että piha ja terassi toimivat eläinten keskuksena. Rusakon poikanen hakee suojaa aidatun pihan lisäksi terassin päältä ja alta, orava pitää myös terassista ja sitä saa ajaa pois jopa pöydältä, linnut tekevät pesänsä kukkaruukkuihin.