Katso YU:n henkilökunnan kesäreseptit ja testaa niitä itse – uusimpana ohjeena jättikatkarapupasta

06.07.2020 15:00

Hyviä reseptejä ei ole koskaan liikaa! Ylöjärven Uutisten henkilökunta haluaa ilahduttaa kesäkokkeja omilla, hyväksi havaituilla ruokaresepteillään. Uusi resepti julkaistaan kesällä joka torstai ja tästä jutusta näet kaikki reseptit.

Asiakkuuspäällikkö SATU RAJAMÄKI

RAPARPERIPAISTOS

”En tiedä, mistä olen ohjeen aikanaan saanut. Ohjelappu on koneella kirjoitettu ja ruokaläikkien täplittämä. Joka kesä sen kuitenkin kaivan esiin. Kuuluu siis luottoreseptien joukkoon: helppo, herkullinen ja kausiruokaa parhaimmillaan. Eikä taatusti voi epäonnistua!”

Vaihe 1:

  • 1 litra tai vähän reilu raparperiä
  • 1,5dl sokeria
  • 2tl perunajauhoja
  • kanelia maun mukaan
  • Laita folion alle vuokaan. paista 175 asteessa 15-20 minuuttia.

Vaihe 2:

  • 2 munaa
  • 1 dl sokeria
  • Vatkaa vaahdoksi
  • 100 g sulaa voita
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kookoshiutaleita
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • Sekoita, lisää vatkatun vaahdon sekaan. Kaada seos vuokaan raparperien päälle. Paista 175 asteessa 25–30 minuuttia. Nauti lämpöisenä vaniljajäätelön kanssa!

Toimittaja IIRIA LEHTINEN

PIKAMUNKIT (tavalliset ja gluteenittomat)

”Teimme vappuna munkkeja, ja löysin tämän pikamunkkiohjeen käsinkirjoitettuna reseptivihkostani. Ohje on ilmeisesti se hyväksi todettu, kymmeniä vuosia vanha resepti, jolla miehen puolen suku paistaa aina vappumunkkinsa. Tällä kertaa muutin reseptin gluteenittomaksi ja maidottomaksi, ja lopputulos olikin todella hyvä – yhtä hyvä ellei jopa parempi kuin tavalliset munkit! Munkit olivat myös todella nopeatekoisia. Suosittelen paistamaan muulloinkin kuin vappuna. Vaikka kesävieraille.”

Resepti:

  • 1 muna
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 dl maitoa (tai vettä)
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • (tai gluteenittomaan versioon: 1,5 dl esim. Semper gluteeniton fin mix – hieno jauhoseosta (sis. etenkin. riisi-, maissi- ja perunajauhoja) + 1 dl kaurajauhoja + 0,75 dl mantelijauhoja) paistamiseen: 1-2 pulloa rypsiöljyä
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten kaikki aineet yhteen. Anna öljyn lämmetä kattilassa sopivan lämpöiseksi (noin 180 astetta) ja kokeile sitten ruskistumista pienellä määrällä taikinaa. Taikinaa laitetaan öljyn sekaan yhden tai kahden ruokalusikan avulla niin, että munkista tulee sunnilleen pyöreä. Nosta munkit esimerkiksi reikäkauhalla talouspaperin päälle. Muista sokeroida munkit lämpiminä.
Iiria Lehtisen pikamunkit
Pikamunkit

 

Mainostoimittaja BIRGITTA LINDFORS-TBAILEH

”Helppo, halpa ja terveellinen”

TALKKUNAPÖPERÖ (6 annosta, 20 minuuttia)

  • 5 dl (pakaste)mustikoita
  • 1 prk (2 dl) vispikermaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 prk (250 g) maitorahkaa
  • 1 dl talkkunajauhoa
  • Sosteuta puolet mustikoista. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi sitruunamehun ja sokerin kanssa. Sekoita kermavaahto, maitorahka, marjasose, kokonaiset marjat ja talkkunajauhot tasaiseksi. Annostele talkkunapöperö tarjoiluastioihin. Koristele kokonaisilla mustikoilla.
Talkkunapöperö

 

Tuottaja HELENA MÄKINEN

”Itse törmäsin tähän reseptiin alunperin Facebookissa, mutta se löytyy myös soppa365.fi-sivustolta. Aivan ihana, nopea ja herkullinen meidän perheen luottoresepti”

GUMPAS AL PIL-PIL eli JÄTTIKATKARAPUPASTA

  • 350 g pastaa
  • 6 valkosipulinkynttä
  • 1 1/2 dl oliiviöljyä
  • 4 pientä kuivattua chiliä
  • 24 jättiravunpyrstöä
  • 2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 2 rkl sitruunankuorta raastettuna
  • 3 rkl sitruunamehua
  • 1/2 dl valkoviiniä
  • 1 tl merisuolaa myllystä
  • 1/2 tl mustapippuria myllystä
  • 2 dl raastettua parmesaania
  • 1. Laita pasta kiehumaan.
  • 2 Pastan kiehuessa kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuullota niitä chilien kanssa noin minuutti öljyssä. Lisää ravut pannuun. Jos käytät kypsiä rapuja, kuumenna 1 minuutti niin, että ne imevät makuöljyä. Jos käytät raakoja ravunpyrstöjä, paista kunnes rapujen väri muuttuu vaaleanpunaiseksi ja ne ovat kypsiä, noin 2 minuuttia.
  • 3. Hienonna lehtipersilja. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Lisää yrtit, sitruunamehu, kuoriraaste ja valkoviini pannuun. Anna kiehahtaa ja ota pannu liedeltä.
  • 4. Valuta pastasta keitinvesi pois. Säästä noin 1 d keitinvettä.
  • 5. Yhdistä pasta ja kastike. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää halutessasi joukkoon vielä tilkka pastan keitinvettä ja öljyä.
  • 6. Tarjoa parmesaanin kanssa.