Unikouluttaja Teija Kautto neuvoo työkseen, miten vauvasta saadaan hyvä nukkuja: ”Vauvavuoden ei tarvitse olla jatkuvaa väsymystä, kun opittujen tapojen ei anna juurtua”

22.06.2020 19:00

Unikouluttaja ja yksivuotiaan Onni-pojan äiti Teija Kautto löysi kutsumusammattinsa oltuaan itse unikouluttajan asiakkaana. Nyt hän kertoo, miksei vauvavuoden tarvitse olla yhtä itkua ja unettomia öitä.
Teija Kauton mukaan vauvan uniongelmia voi ehkäistä aloittamalla nukkumisharjoittelun varhaisessa iässä. Tähän liittyvät oleellisesti niin vauvan säännöllinen ja aikainen unirytmi, itsenäisen nukahtamisen taito sekä vallitsevat nukkumisolosuhteet.

Metsäkyläläinen Teija Kautto on aina rakastanut nukkumista – tosin nukkujana hän on ollut aina myös kehno. Lapsena hänen untaan häiritsi esimerkiksi se, että omassa huoneessa oli vaihdettu huonekalujen järjestystä.

Myöhemmin aikuisiällä stressi ja elämänmuutokset ovat olleet syitä siihen, miksi Kautto saattaa herätä keskellä yötä niin, ettei saa enää unen päästä kiinni. Joskus hän jääkin valvomaan jo aamun varhaisista tunneista, vaikka nukkuisi mieluiten  yhdeksän tuntia yössä.

Näistä syistä häntä kauhistutti myös ajatus jälkikasvun hankkimisesta. Miten kävisi yöunien, jos lapsi huutaisi ja pitäisi vanhempiaan valveilla jopa kuukausitolkulla?

Jo vastasyntynyttä voi ohjata lempeästi nukkumaan

Nyt metsäkyläläiskodin lattialla konttaa vauhdikkaasti yksivuotias Onni, joka on mullistanut vanhempiensa elämän paitsi tulemalla tähän maailmaan, myös muin tavoin: Onnin ansiosta Teija Kautto on löytänyt kutsumusammattinsa ja on tätä nykyä vauvojen ja taaperoiden nukkumisasioiden ammattilainen.

Tie uniohjaajaksi lähtikin alkujaan liikkeelle täysin itsekkäistä tarpeista, kun Kautto päätti, että koko perheen unensaantiin on panostettava. Hän tiesi, että kun vauva nukkuu hyvin, heijastuu se suoraan myös vanhempien nukkumiseen ja jaksamiseen.

Hetkinen, eikö siis ensimmäisen vauvavuoden kuulukaan olla sumussa elämistä, kun yöt kuluvat valveilla itkevää vauvaa lohduttaessa?

– Näin luullaan, mutta sen ei tarvitse mennä niin.  Jo vastasyntynyttä voi lempeästi ohjata ja opettaa nukkumaan itsenäisesti. Meidän Onni oli nelikuinen, kun hän alkoi nukahtaa itsekseen.

Väsynyt vauva ei nuku hyvin

Mikä sitten on Onnin unenlahjojen salaisuus?

Teija Kautto päätyi oman tiedonhankintansa tueksi satsaamaan ammattilaisen räätälöimään vastasyntyneille tarkoitettuun unikonsultointiin, kun Onni oli vasta kuusiviikkoinen pienokainen. Pääsyy konsultoinnille oli se, että Onni oli iltaisin itkuinen ja nukahti myöhään, vasta klo 22–23 aikaan.

– Opin, että väsynyt vauva ei nuku hyvin. Aikaistimme ohjauksen avulla Onnin nukkumaanmenoaikaa, ja huomasimme, että se toimii. Tämän lisäksi kapaloimme hänet ja lisäsimme huoneeseen ääneksi sateen ropinaa. Sitten aloimme harjoitella itsenäisen nukahtamisen taitoa askel kerrallaan.

Lempeä ja varhain aloitettu nukkumisharjoittelu onkin johtanut siihen, että Onni on ollut jo pitkään hyvä nukkuja. Hän saa myös tutuilta kehuja siitä, että on hereillä aina niin hyväntuulinen.

– Uni on niin kokonaisvaltaisen tärkeä asia ja vaikuttaa kaikkeen. Unikonsultoinnista saamieni kokemusten avulla aloin auttaa myös kavereitani ja annoin heille vinkkejä, miten lapsi voisi nukkua paremmin, Kautto kertoo.

Kauton perheen avuksi otettiin unikouluttaja, kun Onni oli kuuden viikon ikäinen. Lempeä ja varhain aloitettu nukkumisharjoittelu onkin johtanut siihen, että yksivuotias Onni on ollut jo pitkään hyvä nukkuja. Hän saa myös tutuilta kehuja siitä, että on hereillä aina niin hyväntuulinen.

Ongelmina yöheräilyä, aikaisia aamuja ja pätkittäisiä päiväunia

Kauton vinkeillä myös tutut alkoivat saada lupaavia tuloksia vauvojensa kanssa. Niinpä hän päätti opiskella itsellensä unikonsultin tutkinnon uusiseelantilaisen Emma Purduen kehittämässä Baby Sleep Consultant -koulutuksessa.

Valmistuttuaan toukokuussa uniohjaajaksi, on kysyntä ollut hurjaa. Kautto saa pelkästään Uneksija-Instagram-tililleen kymmeniä viestejä päivässä koskien vauvojen erilaisia nukkumishaasteita.

– Iso osa asiakkaistani on sellaisia, joiden vauvan tai taaperon uniongelmat ovat äityneet jo vähän haastavimmiksi, hän kertoo.

Ongelmina voi olla vaikkapa tiheää yöheräilyä, aikaisia aamuja ja pätkittäisiä päiväunia. Tällöin saatetaan tarvita unikoulua, jonka tavoitteena on saada lapsi oppimaan itsenäisen nukahtamisen taito. Unikoulu yksin ei aina riitä, vaan on katsottava kokonaisuutta kuten uniympäristöä ja koko päivän rytmitystä.

– Taannoin minulla oli yksi asiakas, jonka seitsenkuinen vauva heräsi yöllä tunnin välein tissille ja hänet imetettiin uneen. Tässä puhutaan maitoassosiaatiosta, eli lapsi ei nukahda muuten kuin ruokkimalla.

– Jo kahdessa viikossa tilanne parani siihen pisteeseen, että vauvalle riitti yksi yösyöttö.

Jos homma on solmussa, on unikoulusta apua

Onko erilaisten vauvan nukkumiseen liittyvien haasteiden syntyä sitten mahdollista ehkäistä? Kauton mukaan kaiken a ja o on varhaisessa iässä aloitettu harjoittelu, johon liittyvät oleellisesti niin säännöllinen ja aikainen unirytmi, itsenäisen nukahtamisen taito sekä vallitsevat nukkumisolosuhteet.

– Huoneessa tulee olla viileää ja pimeää. Taustalle on hyvä laittaa soimaan white noisea eli kohinaa. Pienen vauvan on hyvä nukkua kapalossa, mikä estää moro-refleksiä säpsäyttämästä vauvaa hereille. Myöhemmässä iässä voidaan siirtyä unipussiin. Perhepetiä en voi suositella, sillä se ei ole lapselle turvallisin mahdollinen tapa nukkua.

Harjoittelusta huolimatta joskus nukkumiseen liittyvät ongelmat voivat kuitenkin tuntua ylitsepääsemättömiltä. Tällöin Kautto neuvoo olemaan yhteydessä ammattilaiseen.

– Vauvavuoden ei tarvitse olla jatkuvaa väsymystä, kun opittujen tapojen ei anna juurtua. Jos kuitenkin homma on solmussa, on unikoulusta apua. Myös jo vanhemman lapsen unihaasteisiin kannattaa hakea apua: koskaan ei ole liian myöhäistä.

– Moni vanhempi häpeää ja kokee epäonnistuneensa ottaessaan unikouluttajaan yhteyttä mutta usko pois: teet palveluksen lapsellesi ja samalla koko perheelle. Hyvät unet ovat tärkeät kaikille ja jokainen saa haluta nukkua paremmin.

Unikouluttajan viisi vinkkiä: Näin saat vauvasta hyvän nukkujan

  • Kapaloi vastasyntynyt
  • Tee uniympäristöstä vauvalle hyvä: pimeä ja viileä uniympäristö + white noise.
  • Totuta vauvasi useisiin nukahtamistapoihin, ei esim. vain liikkeeseen tai rinnalle. Taputtele / silittele jo vastasyntynyt välillä kehtoon nukkumaan.
  • Opi tunnistamaan vauvasi väsymysmerkit: auta hänet ajoissa nukkumaan ennen yliväsymystä.
  • Ala hiljalleen harjoitella itsenäistä kehtoon nukahtamista. Viimeistään 12 viikon iästä eteenpäin.