Ennakoi kesäriskit: Rutiinien ylläpito ja tilanteiden ennakoiminen auttavat lemmikin omistajaa

Kesä näkyy myös lemmikkien arjessa ja elintavoissa. Jotta kesä on kaikkien kannalta onnistunut, on syytä ennakoida mahdolliset riskit.
Bretagnenajokoira Hilma on koulutettu etsijäkoira. – Koirakoita koulutetaan alkeiskurssista lähtien ilmaisemaan karkuri turvallisen matkan päästä, Outi Rajala kertoo. (Kuva: Outi Rajala)

Kesällä ja ihmisten lomaillessa usein sattuu ja tapahtuu, myös lemmikkien kanssa. Ylöjärveläisen eläinlääkäriasema Hasselin eläinlääkäri Sanna Hannula kertoo, että kesä on eläinlääkäriasemilla yleensä kiireellisintä aikaa.

– Kyiden puremat, ampiaisenpistot ja pienet vahingot ovat tavallisia syitä hakeutua eläinlääkärille. Lisäksi sopimattomat syötävät voivat aiheuttaa vatsaongelmia, Hannula kertoo.
Myös etsijäkoirille kesä aiheuttaa kiireitä. Suomen etsijäkoirien hallituksen sihteeri Outi Rajala kertoo, että neuvontapuhelin soi eniten alku- ja loppukesästä, kun ihmiset ensin siirtyvät mökeilleen ja palaavat sitten takaisin kotiin lomakauden päätyttyä.

Kun kodin rutiinit eivät toteudu reissussa, tilanteita karkaamiselle tulee eteen todennäköisemmin, Rajala muistuttaa. Lemmikkiä kannattaa ulkoiluttaa kytkettynä etenkin alueilla, jotka eivät ole niille niin tuttuja.

– Vapaana kotipihassa ulkoillut lemmikki ei välttämättä koe mökkipihaa yhtä lailla reviirikseen ja saattaa lähteä vaeltamaan kauemmaskin, Rajala sanoo.
Lomapaikan väkeä kannattaa muistuttaa, että lemmikkien kanssa on oltava tarkkana. Ovet ja matalalla olevat ikkunat on syytä pitää suljettuina.

Lue myös: Mihin uimaan koiran kanssa? – Unto ja Sylvi testasivat kaupungin parhaat polskimispaikat

Lemmikit eivät nauti helteistä

Vaikka ihmiset rentoutuvat rannalla makoillen, sama ei päde nelijalkaisiin ystäviimme. Hannula toivookin ihmisten muistavan, etteivät lemmikit nauti kuumasta.

– Hellekeleillä on syytä jättää pidemmät lenkit väliin sekä muistaa nesteytys ja vilvoitus. Pitkäturkkisella koiralla tukalaa oloa voi usein helpottaa turkkia keventämällä, Hannula sanoo.

Helteellä läkähtynyt tai voipunut lemmikki on hyvä käyttää eläinlääkärillä, mutta kotona ensiavuksi voi tarjota vettä ja vilvoitusta. Tärkeintä olisi ennakoida tilanteet ja varmistaa, että koira ei pääse kärsimään nestehukasta.

Myös grilliherkkujen kanssa on oltava tarkkana.

– Etenkin maissintähkät on pidettävä pois koirien ulottuvilta, samoin grillivarrastikut. On hyvä muistaa, että sinilevät ovat vaarallisia uiville ja vesistä juoville koirille”, Hannula sanoo.

Turvallisuuden varmistamisessa auttaa myös ensiapulaukku. Lemmikin kohdalla sen olisi hyvä sisältää punkkipihtien lisäksi ainakin tarvikkeet pienten haavojen puhdistukseen ja suojaukseen. Lisäksi päivystävän eläinlääkäriaseman numero on hyvä olla hollilla, Hannula vinkkaa. Lääkkeiden kanssa on aina oltava tarkkana.

– Kyytabletti eli hydrokortisoni on hyvä ensiapu ampiaisenpistoon, mutta nimestään huolimatta sitä ei saa antaa kyynpuremaan. Tällöin on lähdettävä eläinlääkärille hoitoa saamaan.
Hannula muistuttaa, että lääkkeiden kanssa pitää aina noudattaa eläinlääkärin ohjeistusta. Ihmisten lääkkeitä ei kannata antaa lemmikille omaehtoisesti – se voi olla jopa vaarallista, sillä esimerkiksi parasetamoli on kissalle tappavan myrkyllinen.

Ota talteen lemmikin hajua

Varautumisesta huolimatta lemmikki saattaa päästä karkuteille. Etsijäkoirat auttavat paikantamaan karkurin. Rajala kertoo, että etsintävalmiiksi koirakoksi valmistuminen on pitkän työn tulos, mikä varmistaa oikean toiminnan karkuria jäljestettäessä. Lemmikin karatessa kannattaakin käyttää vain koulutettuja etsijäkoiria.

Etsijäkoira tarvitsee työskennelläkseen alkuhajun. Lemmikinomistajan olisi hyvä varautua karkaamiseen laittamalla lemmikin hajua muovipussiin tai lasipurkkiin. Hajuksi käy esimerkiksi tuppo lemmikin karvaa.

– Myös lemmikin lelu, panta, valjaat tai harja käy. Esineen kanssa samaan pussiin kannattaa laittaa vanulappuja, jolloin etsijäkoiralle voi antaa siitä alkuhajun.
Haju kannattaa vaihtaa kerran tai kaksi vuodessa. Eri lemmikkien hajut on hyvä säilyttää hieman etäällä toisistaan.

Jos lemmikkisi karkaa, ota heti yhteys Suomen etsijäkoirien neuvontanumeroon 040 968 5985, josta saat ensiohjeet ja neuvoa karkurin houkuttelutoimiin. Löydät myös osoitteesta suomenetsijakoirat.fi toimintaohjeita.