Kesään kuuluvat katuruoka ja vaihtuvat hitit, mutta yksi varma tapaus pitää pintansa vuodesta toiseen

Moni odottaa kesää paitsi lämpenevien ja pitenevien päivien takia, myös kotimaisten kesäkasvisten ja herkullisten grilliruokien takia. Mitä grilliin päätyy tänä kesänä, ja mitkä tuotteet pysyvät vuodesta toiseen suosikkeina?
Jani Kangasniemen mukaan helppous korostuu kesäruoissa. (Arkistokuva / Sanna Hillberg)

Makkara. Siinä ensimmäinen sana, joka kesäruoasta tulee mieleen. Tällä sanalla myös K-Supermarket Linkin kauppias Jani Kangasniemi aloittaa naurahtaen, kun puheeksi tulee kesän kestosuosikit.

Kangasniemen mukaan kesän tulon näkee siitä, kun keitto- ja karjalanpaistilihat jäävät vähemmälle.

–Tilalle tulee grillattavaa, kuten vartaita ja grillattavia kasviksia. Sekä tietenkin maissia ja erilaisia makkaroita, perinteisestä grillimakkarasta erilaisiin raakamakkaroihin, hän kertoo.

Kesää varten Linkin hyllyt täyttyvät erilaisista grillauskastikkeista, majoneeseista ja sipulihillokkeista. Nämä kuuluvat niihin katuruokiin, kuten hampurilaisiin ja hot dogeihin, jotka ovat jo useamman suven ajan olleet suomalaisten suosikkeja. Suosio ei ole hiipumassa, päinvastoin.

– Tänä kesänä makumaailma on hyvin aasialainen. Tuntuu, että tämä näkyy etenkin glaseerauksissa ja kastikkeissa, Kangasniemi kertoo.

Helppokin voi olla hyvää

Yksi vuosi vuodelta suosiotaan nostava trendi on esivalmistellut raaka-aineet. Kangasniemi kertoo, että esimerkiksi valmiiden vartaiden ja kasvislisukkeiden määrä on laajentunut tämän kesän valikoimassa.

– Kun vaikkapa grillitomaattien kanssa tulee vuoka ja öljy valmiina, se on erittäin helppoa ja vaivatonta grillaamista. Ihmisiä kiinnostaa helppous ja nopeus, Kangasniemi sanoo.

Sen sijaan, että ostettaisiin valmiita annoksia, ostetaan nimenomaan komponentteja, joista ateria kootaan. Tämä näkyy etenkin jo mainitussa katuruoassa, johon osa tehdään itse ja osa raaka-aineista ostetaan valmiina.

Komponentteja voi hankkia myös ravintoloista. Kurusta kotoisin oleva, ravintola Näsinneulassa työskentelevä kokki Kim Slotte kertoo, että näin voi tukea paitsi ravintoloita myös helpottaa omaa ruoanlaittoaan.

– Moni ravintola myy kotiin valmiita ruokabokseja. Jotkin ravintolat myyvät myös ruokaa mukaan ihan puhtaana raaka-aineina valmistusohjeiden kanssa, Slotte sanoo.

Hittejä syntyy joka vuosi

Ravintola Näsinneulassa työskentelevä Kim Slotte kehottaa hankkimaan aineksia myös ravintoloista. (Arkistokuva)

Hittireseptit vaikuttavat tuotteiden suosioon ja ihmisten kokeiluhalukkuuteen, ainakin hetkellisesti. Kangasniemen mukaan sen näkee hetkessä kaupan hyllyillä, kun jokin resepti on lähtenyt leviämään.

Saman on havainnut Slotte, jonka mukaan yleensä joka kesä tulee jotakin uutta – kuten erilaisten hedelmien grillaaminen – jota ihmiset innostuvat kokeilemaan.

– Uskon kyllä, että tänäkin kesänä tulee jokin suosittu raaka-aine, jota kaikki alkavat grillaamaan. Terveyspohjaiset asiat tuntuvat olevan myös trendikkäitä, ainakin viime kesänä ihmiset hullaantuivat kombuchan kanssa, Slotte sanoo.

Mutta mikä on tämän kesän hittituote? Kangasniemi kertoo, että sen saamme selville vasta syksyllä.

– Mielenkiintoista nähdä, mitä ihmiset ottavat omakseen. Me pyrimme mahdollistamaan monipuolisen tarjonnan ja asiakkaat päättävät, mitkä tuotteet jäävät valikoimaan.

Hyvät raaka-aineet ratkaisevat

Slotte kehottaa ajattelemaan kesäruokia monipuolisesti ja rohkeasti. Perinteisten grillattavien lihojen ja kasvisten lisäksi grilliin kannattaa laittaa vaikkapa kaskinaurista, kesälanttua ja suomalaista kalaa. Vain kokeilemalla voi löytää itselleen uusia suosikkeja.

– Itse yritän suosia kotimaisia tuottajia mahdollisimman paljon. Kun tekee ruokaa hyvillä raaka-aineilla, ei voi mennä pieleen, Slotte kertoo.

– Grillaan myös kesällä paljon kalaa varsinkin kokonaisena, esimerkiksi kuhaa. Kala kannattaa maustaa sokeri-suolaseoksella noin tunti enne grillauksen aloittamista, jotta maku ehtii imeytyä.

Hyvä suhde on 40 % sokeria ja 60 % suolaa. Sitten kalan kylkeen vain muutama viilto poikittain ja grilliin. Kenties tästä kalavinkistä tulee lukijoidemme suosikki.

Kesä ei olisi kesä ilman grillimakkaraa.