Ylöjärven seurakunnan musiikkikasvattaja Maria Joutsi-Laine siirtyi korona-aikana pitämään musiikkileikkikoulua live-lähetyksinä Facebookiin. Hänen vierelleen kotisohvalle laulamaan hyppäsi perheen lemmikki, amerikanstaffordshirenterrieri Arttu. Lapset ihastuivat oitis.
8,5-vuotiaan Artun tulkinta lempikappaleestaan ”Ihhahhaa” on suorastaan sydäntä lämmittävä. Koira lähtee kappaleeseen innokkaasti mukaan ja hiljaisissa kohdissa sen laulu hiipuu lähes kuiskaukseksi.
– En tiedä onko se melodia vai sanat kumpaan Arttu reagoi. ”Pikkukoira laulaa” on sellainen johon Arttu reagoi voimakkaammin koronakevään jälkeen, Joutsi-Laine nauraa.
Arttu ja A-ääni
Musiikilliset taipumukset ilmenivät heti pentuna, kun Arttu kahden kuukauden ikäisenä muutti Joutsi-Laineen perheeseen.
– Harjoittelin kauneimpia joululauluja, ja se tuli pianojakkaran alle nukkumaan.
Laulamisen Arttu aloitti vähitellen perheen bullmastiffi Miinan innoittamana. Miina menehtyi Artun ollessa 3-vuotias. Tämän jälkeen Arttu alkoi laulaa soitinten mukana. Esimerkiksi huuliharpun, saksofonin ja nokkahuilun äänet saavat koiran intoutumaan niin, että näillä soittimilla treenaaminen ei onnistu kotona. Duo ei muutenkaan harjoittele live-lähetysten kappaleita etukäteen, vaan ne tapahtuvat ihan ex tempore.
– A-ääni on monesti Artulle sellainen, että sen saa heti mukaan laulamaan. Noin 440 hertsiä, se on ukulelen ja kanteleen korkein kieli.
Arttu nauttii musiikista, ja Joutsi-Laineen vanhemmilla kyläillessään se juoksee innoissaan pianon viereen ja saattaa jäädä siihen nukkumaan.
– Arttu hakeutuu äänen luokse, kyse ei ole siitä, että äänet tuntuisivat pahalta.
Muskariope Maria
Kokkolasta kotoisin oleva Joutsi-Laine sai nuorena musiikkivaikutteita veljiltään, äidin puolelta perheessä on körttiperinnettä. Isältään hän sai pianon 10-vuotiaana. Voice of Finland-bändin Matti Oja opetti yläkouluikäiselle Marialle kitaransoittoa, ja kannusti tätä laulun pariin. Lukion jälkeen Maria opiskeli konservatoriossa, ja oli mukana teatteri- ja musikaaliprojekteissa. Ylöjärven seurakunnan musiikkileikkikoulun opettajana hän aloitti vuonna 2007, ja laajempi musiikkikasvattajan virka hänelle räätälöitiin kolmisen vuotta sitten.
Joutsi-Laineen päätyö on musiikkileikkikoulujen pitäminen, joita alkaa syksyllä 18 ryhmää. Työnkuvaan kuuluu myös säestystä, lastenkirkkoja, bändimessuja, rippikouluja ja muuta musiikkiin liittyvää toimintaa.
– Laulu on vahvin instrumenttini. Kitaraa, ukulelea ja kanteletta tulee käytettyä. Saksofonia tekisi mieli soittaa enemmän ja haitari on ollut monta vuotta opettelulistalla.
Poikkeustilan aikana verkossa
Poikkeustilan aikana Joutsi-Laine on pitänyt kahdesti viikossa lähes puolituntiseksi venähtäneen live-vartin Facebookissa.
– On ollut ilo huomata, että ne ovat olleet muskarilaisille tärkeä juttu. Sinne on tullut paljon myös niitä, jotka eivät ole olleet tänä vuonna muskarissa. Muutkin ovat päässeet osallisiksi.
Yhteydenpito muskarilaisiin ja heille moikkailu verkossa on ollut korona-aikana tärkeää. Joutsi-Laine kaipaa kuitenkin vuorovaikutusta lasten kanssa, ja kokee, että olennainen osa hänen työstään ja musiikin opettamisesta puuttuu.
– Itselle on palkitsevaa nähdä lasten iloiset kasvot. Osa tulee syliin istumaan ja halaamaan, sitä tässä varmaan kaikki kaipaavat.
Lisäksi hän on tehnyt Lastenkirkon YouTube-kanavalle minimuskareita, jotka ovat tuoneet myös valtakunnallista näkyvyyttä.
– Minimuskarit ovat selkeämpiä muskarikokonaisuuksia, missä on tutut alku- ja loppulaulut, ja kahdesta neljään kappaletta, jotka liittyvät teemaan.
Vielä ei tiedetä saako Facebookin live-muskari jatkoa, jos musiikkileikkikoulutoiminta jatkuu syksyllä tavanomaiseen tapaan. Facebookin kautta lapset pääsisivät näkemään ja kuulemaan myös Artun, joka ei valitettavasti voi osallistua tavalliseen muskariin. Muskaritallenteet ovat verkossa kaikkien katsottavissa. Eräs vanhemmista kertoikin, että kun lapsi haluaa katsoa muskareita, osoittaa hän tablettia ja sanoo ”Arttu”.
Sunnuntaina 14.6. klo 10 Yle lähettää Ylöjärven kirkosta tv-jumalanpalveluksen, jonka musiikista vastaavat Joutsi-Laine ja seurakunnan bändi.