Tahtoisitko polkea mökille tänä kesänä? – Näin siihen kannattaa varautua

Pyöräretkeily on kasvattanut suosiotaan selvästi viime vuosina. Pidemmän kesäreissun voi tehdä hyvin peruskuntoinen ihminen tavallisella pyörällä polkien, kertoo Pyöräliitto. Erityisen tärkeää on kuitenkin testata, että pyörä toimii ja on turvallinen.
Mökille voi matkata myös aivan tavallisella polkupyörällä ja varusteilla. (arkistokuva)

Pyörämatkailu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan Suomessa. Kun ulkomaanmatkat ovat peruuntuneet lähitulevaisuudelta, on oletettavaa, että osa kasvavasta kotimaanmatkailusta tehdään jatkossa myös pyöräillen.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen kannustaa pohtimaan, voisiko pyörällä kulkea myös mökille. Se on hyvä tapa myös vähentää mökkeilystä kertyviä ilmastopäästöjä. Suomalaisten mökkimatkojen mediaani on 38 kilometriä, ja Uudenmaan ulkopuolella mediaani laskee 23 kilometriin.

– Pyöräilyosuus kannattaa ottaa osaksi mökkielämystä. Ja jos matka on pitkä ja yhteydet sopivat, voi osan kulkea myös esimerkiksi junalla, sanoo Koistinen.

Lue myös: Uusi tieliikennelaki tuo muutoksia pyöräilyyn – katso uudet pyöräilyä koskevat liikennemerkit

Pyörällä matkailua ja pyöräretkiä ei kannata ajatella urheilusuorituksina. Kun retkeen valmistautuu huolella, valitsee pituudeltaan sopivan reitin ja pitää matkavauhdin maltillisena, tavallisen arkiliikkujan kunto riittää pitkälle. Matkaan voi lähteä myös aivan tavallisella polkupyörällä ja varusteilla.

– Pyöräretkeilyn suhteen kannattaa pitää rima matalalla ja lähteä polkemaan. Kunhan pyörä on huollettu ja kunnossa ja maltti matkassa, ovat onnistuneen retken edellytykset hyvät. Muutaman kymmenen kilometrin päivämatka sujuu kaikilta, jotka pyöräilevät arjessaan edes vähän, Koistinen sanoo.

Vinkit pyörän varusteluun ja fiksuun pyöräretkeen:

  • Retkelle voi lähteä aivan tavallisella polkupyörällä. Tarakka ja siihen kiinnitettävät pyörälaukut riittävät pitkälle. Ne helpottavat tavaroiden lastaamista.
  • Varmista, että pyöräsi on ehjä ja toimiva. Jos olet epävarma, näytä pyörää ammattilaiselle.
  • Huollata pyörä ennen pidempää reissua. Tämä on tärkeää etenkin, jos pyörä on ollut pitkään käyttämättä tai huoltamatta.
  • Opettele renkaan täyttö, paikkaus ja vaihto. Ota mukaan vararengas, pumppu ja työkalut, joilla saat renkaan irti. Monitoimityökalu on hyvä apu, ja teipillä sekä nippusiteillä voit korjata monet pienet viat.
  • Pakkaa painavat tavarat pyörälaukkujen alaosaan ja kevyet ylös – kuten pakkaisit ostoskassin kaupassa.
  • Kokeile pyörän lastaamista etukäteen ja testaa, miltä tuntuu ajaa, kun kaikki tarvittavat tavarat ovat kiinni pyörässä ja reppu selässä.
  • Varmista, että koti- ja matkavakuutuksesi on kunnossa ja että se kattaa myös pyöräilyssä tapahtuvat vahingot. Ota pyörästä ja varusteistasi kuva.