Laiturin voi rakentaa myös itse – ” Vuodenaikojen vaihtelu on hyvä huomioida”

Mökkilaiturilta on ihana pulahtaa järveen aurinkoisena kesäpäivänä. Laiturista haaveilevan on kuitenkin kiinnitettävä huomiota tiettyihin seikkoihin.

Ympäristöhallinnon verkkopalvelun ohjeistus suosittelee, että laiturina toimisi kelluva ponttonilaituri, sillä se ei heikennä veden vaihtumista. Kelluva ponttonilaituri on kätevä myös sen vuoksi, että se osaa liikkua vedenpinnan korkeuksien vaihtuessa.

Nooa-Arctic -laitureita valmistava Veikko Salli kertoo, että Suomen arktinen ilmasto on haaste laitureille. Sallin laiturit ovat juuri kelluvia ponttonilaitureita.

– Vuodenaikojen vaihtelu on hyvä huomioida, Salli muistuttaa.

 

Laiturivaihtoehtoja on useita. Suomen sääolot on hyvä muistaa laituria rakentaessa. (Kuva: Vilma Kaura)

Paljon huomioitavaa

Ponttonilaiturit eivät ole kuitenkaan ainoa vaihtoehto. Laitureita on mahdollista rakentaa esimerkiksi kiinteiksi pylväs- tai arkkulaitureiksi. Tärkeää on kuitenkin muistaa se, mistä materiaalista laiturin rakentaa. Paras valinta on kestopuu.  Materiaalivalintojen lisäksi laiturin suunnittelussa tulisi huomioida rannan muoto, laiturin käyttötarkoitus ja veden korkeus.

Internet on pullollaan ohjeita laiturin rakentamisesta. Sen lisäksi, että laituripaketteja on myynnissä monenlaisia, on laituri mahdollista rakentaa myös itse.

– Aika harva tekee itse. Ammattimiehet ovat tärkeitä, kun tehdään turvallisuuteen liittyvää tuotetta, Salli toteaa.

Muista myös muut

Ympäristöhallinnon verkkopalvelun mukaan rannan omistajan on mahdollista rakentaa yksityistä tarvetta varten laituri. Rakentamisesta ei kuitenkaan saa aiheutua haittaa luonnolle ja naapureillekin olisi hyvä ilmoittaa aikeistaan. Suurehkojen laiturien rakentamiseen tarvitaan mahdollisesti kunnan rakentamislupa.

Suomessa on kymmeniä tuhansia laitureita. Laiturilla on mukava viettää kaunista kesäpäivää ja järveen on helppo pulahtaa virkistäytymään.

– Ilman laituria järvenrantamökki ei oikein ole järvenrantamökki, Salli kiteyttää.