”Piipahdetaan vähäksi aikaa” – suomalaiskansallinen sukulaisten mökeillä kuokkiminen pääsee todella oikeuksiinsa

Olimme lähdössä tyttärien kanssa Latviaan kesälomalle. Tarkoitus oli lähteä kesäkuun kahdeksas. Latvia avaa rajansa turisteille kesäkuun yhdeksäs. En ole pikkusieluinen, mutta minusta tuo oli Latvialta henkilökohtainen loukkaus. Peruin koko matkan, vaikka sen siirtäminenkin olisi ollut mahdollista. Pitäköön Jurmalansa, me menemme Parikkalaan!

Kotimaan matkailu nousee varmasti tänä kesänä kokonaan uudenlaiseen kukoistukseen. Tuttavat, joilla on vuokrattavia mökkejä, kehuvat, että varauksia on paljon. Niitä voi kohta olla jo niin paljon, että kaikille ei riitäkään.

Suomalaiskansallinen sukulaisten mökeillä kuokkiminen pääsee todella oikeuksiinsa. Tänä kesänä ovat etulyöntiasemassa ne, jotka eivät ikinä kesäisin muuta teekään kuin kuormittavat sukulaisiaan viikon mittaisilla ”piipahduksillaan”. He osaavat tämän pelin jo.

Mutta te, jotka yleensä pakkaatte laukkunne ja lennätte etelään. Tässä pääpiirteittäin se, miten homma toimii: Aloita vihjailu mahdollisimman hyvissä ajoin. (Nyt ollaan jo myöhässä, paras aika on silloin, kun lumi on vielä maassa.) Jutustele yleisesti siitä, miten olisi kiva nähdä ja viettää aika yhdessä, niin, ettei jutusteluun liity mökkeily millään lailla. Keskustelukumppani ei osaa aavistaa vaaraa.

Kesäloman koittaessa voit sitten ottaa puhelun serkulle/ tuttavalle, ja aloittaa sen tällä: ”Tuli mieleen, kun silloin talvella oli puhetta, että…” Sitten ikään kuin ilmoitat, että aiot perheinesi ilahduttaa hänen perhettään vierailemalla heidän mökillään juhannuksen jälkeen. Älä vielä sano, että kaksi viikkoa. Älä käytä mitään tarkkoja aikamääreitä. ”Jonkin aikaa… tuskin nuo lapsetkaan siellä kovin kauan jaksaa… sen verran, että ehditään siinä hyvin kuulumiset vaihtaa…” Älä mainitse sanoja päivä tai viikko, niihin on aina niin helppo tarttua.

Jos mökin omistajat ovat itse mökillä, ja yleensä ne penteleet parhaaseen loma-aikaan ovat, kysele kovasti onko jotain talkoita, joihin voisitte osallistua kun tulette. Ojentele ensimmäiset kaksi päivää käsiäsi vähän joka suuntaan. Kun joku nostaa perunakattilaa pöytään, mene siihenkin väliin näppeinesi sohlaamaan. Ole kuin olisit juuri ollut tarttumassa siihen haravaan, jonka talon emäntä ehti ottaa käsiinsä ja kohella hengenvaarallisesti tiellä, kun isäntä menee vesurin kanssa pusikkoon. Sinulle sanotaan ihan pian, että ei tarvitse tehdä mitään, ottakaa te vain ihan rennosti.

Jos taas on niin siunattu tilanne, että mökillä ei ole ketään, kerro, että te voitte perheen kanssa kuitenkin mennä, koska sääli sitä mökkiä on ihan tyhjillään siellä pitää. Ja samalla tulee siellä sitten tehtyä kaikenlaista pientä, jättäkää vain listaa mitä kaikkea täytyy laittaa kuntoon.
Älä nyt kuitenkaan itseäsi työnteolla näännytä. Jos majoitukseen ei sisälly edes aamiainen, niin kohtuullinen korvaus parin viikon mökkilomailusta on se, että laitat lapset repimään rantavedestä vähän kaislaa pois aina, kun käyvät uimassa. Sanot sitten mökin omistajalle, että olitte kaikki vähän kipeänä koko ajan, eikä oikein ollut voimia pyydettyihin askareisiin. Olisiko siinä mökin kaivovedessä ollut jotain. Ja pitäisikö sitä kaivoa vähän ensi kesänä katsoa, kun tulette taas.

Me menemme tänä(kin) kesänä lomailemaan Parikkalaan sukulaisen omistamalle mökille. Katson, että se on minun perusoikeuteni, koska se on ennen ollut minun mummola. Siksi en edes kysy, sopiiko tulla. Ei kukaan kuitenkaan raaskisi ihmiseltä mummolaa kieltää, eihän?