Papin kesäterveiset ylöjärveläisille: sydämen viisautta tarvitaan tänä aikana

Tätä kirjoittaessani vietetään alkukesän ensimmäisiä lämpöisiä päiviä. Vaahterat kukkivat kirkkaan sinistä taivasta vasten. Maapohjasta versoo luvuton määrä erilaisia kasveja. Liikkeellä on väkeä niin metsissä, rannoilla kuin puutarhoissa. Tätä on odotettu, todella odotettu. Enemmän tilaa ja valoa kuin rajoitusten keväässä.

Taaksejääneiden kevään viikkojen aikana on kyllä käynyt mielessä sekin, että eivät nämä rajoitukset kaikille uuttaa ja outoa ole. Joukossamme on kaiken aikaa ihmisiä, jotka elävät arkeaan monenlaisten rajoitusten ja vaikeuksien keskellä. Avaako koronakriisi meidän silmiämme huomaamaan myös heidät ja heidän kokemuksensa? Kiitos omaishoitajien, diakonien, sosiaalityöntekijöiden, lastensuojelun työntekijöiden ja monien muiden – meillä on kaiken aikaa ihmisiä työssä kriisien keskellä elävien auttamiseksi, muuallakin kuin terveydenhuollossa. Toivon, että tämä kesä toisi heille valoa, lämpöä ja sellaista lepoa, jossa voimat saavat elpyä. Sillä silloin kun meiltä vaaditaan paljon voi omaa jaksamista kannatella ajatus siitä, miten kaikella on aikansa: myös työllä ja levolla, antamisella ja vastaanottamisella.

Seurakunta olemme me ihmiset tällä alueella, jotka koemme että elämän syvät virrat ovat läsnä vaikka ne eivät aina sanoiksi taivu. Että hyvyydessä ja toisten huomioimisessa meillä on jatkuva kasvun suunta, joka on taloudellista kasvuakin tärkeämpi. Että vaikeuksista ja kriiseistä selviämistä varten koetamme välittää lapsillemme sydämen viisautta siitä hengellisestä perinteestä, jonka piirissä olemme näillä pohjoisilla seuduilla kasvaneet. Mitä on sydämen viisaus tänä aikana tällä seudulla? En uskalla siihen lähteä vastaamaan. Ehkä parempi jättää se sinun ja minun pohdittavaksesi tänä kesänä. Antaa vastauksen kasvaa elämän keskellä. Kävellään ja kuljetaan kysymys mielessä pitäen. Ja jos ja kun sydämen viisautta löydät ja tapaat, luonnossa tai toisissa ihmisissä, pysähdy ja iloitse. Olet silloin rikkaan elämän äärellä, josta voi olla kiitollinen.

Toivotan samalla Ulla Ruusukallion tervetulleeksi Ylöjärvelle, näin yhteisesti, meidän kaikkien puolesta. Ulla aloittaa kirkkoherran tehtävissä 1. päivä kesäkuuta. On hienoa saada tähän työyhteisöön ja tälle paikkakunnalle sellaista kokemusta ja osaamista, jota Ulla on saanut monissa tehtävissään mm. Pitkäniemen sairaalapastorina työskennellessään. Ullan virkaanasettaminen on 30.8. klo 10.00 messussa, Ylöjärven kirkossa. Sitä ennen: hyvää kesänaikaa sinulle, joka tämän luet! Katsotaan tänä kesänä lähelle, hiljennytään aika ajoin luonnon ja elämän äärellä, sillä se on kauneinta, mitä meille on annettu.

Jyrki Koivisto
pappi