Ylöjärvellä nuoruutensa viettänyt Henri Tienvieri on osallistunut useaan operaatioon. Hänet on nähty myös Selviytyjät Suomen ensimmäisellä tuotantokaudella.
Vuoden 2020 rauhanturvaajaksi valittiin 35-vuotias reservin vääpeli Henri Tienvieri. Valinta tuli hänelle yllätyksenä.
– Ei edes käynyt mielessä, että tällainen valinta voisi tulla. Äärimmäisen upea juttu.
Valinnan myötä Tienvieri pääsee joukkoon, jossa on hänen mukaansa eläviä legendoja. Onnitteluiden määrä on ollut suuri, eikä hän koe sisäistäneensä valinnan mittavuutta isossa kuvassa.
Joukkueurheilua ja matkustelua
Sattumien summa johdatti Tienvierin rauhanturvaajaksi. Hän on urheillut koko ikänsä ja kuvailee olevansa joukkueurheilija luonteeltaan ja sielultaan. Nuoruudessaan hän on esimerkiksi pelannut pesäpalloa ja jääkiekkoa. Varusmiespalveluksen aikana hän huomasi, että armeijassa sekä joukkueurheilussa on samoja lainalaisuuksia.
– Yhteiset, rankemmat kokemukset sitoivat porukkaa yhteen ja vahva tiimihenki vei mennessään, Tienvieri kertoo.
Ensimmäisessä työpaikassaan hän tapasi vanhan ”sinibaretin”, joka oli palvellut YK:n joukoissa. Hänen kertomuksensa toivat Tienvierille sellaisen olon, että rauhanturvaoperaatioon hakeminen voisi olla mielenkiintoista. Lisäksi omat kiinnostuksen kohteet lisäsivät halukkuutta hakea.
– Eri kulttuurit ja matkustaminen ovat aina kiinnostaneet. Haluan nähdä mitä kaikkea maailmasta löytyy.
Neljän operaation kriisinhallintaveteraani
Vuonna 2007 parikymppinen Tienvieri lähti ensimmäiseen operaatioonsa Balkanille. Hän kuvailee reissun olleen ”ensisysäys itsenäistymiselle”. Tienvieri toimi jääkäriryhmän johtajana ja sai positiivista palautetta suoriutumisestaan.
– Koen olevani synnynnäinen johtaja. Pistän itseni likoon ja saan porukan toimimaan yhtenäisesti.
Vuoden pituinen operaatio loi lisäkipinää siihen, että rauhanturvaamista voisi tehdä enemmänkin. Vuonna 2010 Tienvieri päätti hakea EU:n nopean toiminnan joukkoihin. Noin 200 tehtäväpaikkaan oli tuhansia hakijoita. Tienvieri valittiin joukkoihin ja hän toimi jääkäriryhmän varajohtajana vuoden. Rankan vuoden aikana luotto omaan toimintaan kasvoi. Joukkoja ei lähetetty operaatioon, joten Tienvieri päätti tehdä toimintavalmiussitoumuksen.
Vuonna 2012 Tienvieri lähti Afganistaniin puoleksi vuodeksi jääkäriryhmän johtajana.
– Se oli jollain tapaa unelmien täyttymys.
Operaatio meni hyvin ja Tienvieristä tuntui, että elämässä on menty yksi askel eteenpäin. Elettiin aikaa, jolloin hänen puolisonsa odotti parin esikoista. Suomeen palaamisen jälkeen Tienvieristä tuntui, että operaatiot olivat nyt tässä.
–Kotona oli tärkeämpiä asioita, turha lähteä riskeeraamaan mitään.
Kuitenkin vuonna 2019 Tienvierin elämäntilanne salli sen, että hän lähti Lähi-itään vuodeksi. Koska kyseessä oli hyvin todennäköisesti viimeinen operaatio, hän pyrki nauttimaan joka hetkestä.
Televisiosta tuttu
Ennen Afganistanin komennusta Tienvieri ehti hakemaan Selviytyjät-ohjelmaan. Laskettelureissun aikana tehty lupaus johti siihen, että Tienvieri oli yksi Selviytyjät Suomen ensimmäisen tuotantokauden kisaajista.
– Päivä ennen lähtöä sain soiton Säkylästä, että minut oli valittu jääkäriryhmän johtajaksi.
Aikatauluja selviteltiin ja Tienvieri lähti Malesiaan. Hän kuitenkin joutui jättämään kisan kesken, jotta palautuisi kisan rasituksista ennen koulutusviikkoja Säkylässä.
– En mieti menneitä, mutta kyllä keskeyttäminen harmittaa. Olisi tehnyt mieli katsoa, että millainen kyräilijä itsestä kehkeytyy.
Tienvieri kertoo, että lähti Selviytyjiin takki auki. Toiset kisaajat olivat katselleet sarjan amerikkalaisia tuotantokausia ja suunnitelleet toimintatapojaan.
– Ehkä vahvuuteni oli se, että elän hetkessä ja annan virran viedä mukanaan.
Tärkeintä perhe
Tällä hetkellä Tienvieri keskittyy perheeseensä. Hänellä on puolisonsa kanssa kolme lasta, joista vanhin on 7 ja nuorin 3.
– Menetettyä aikaa kiritään nyt takaisin.
Vaikka perhe asuu Tampereella, on isompaa asuntoa katseltu Ylöjärveltä. Ylöjärvellä asuvat myös Tienvierin vanhemmat sekä osa ystävistä.
– Kovasti veri tänne vetää.