Tummaihoisten kohtaloita: kolme tarinaa, jotka sinun kannattaisi katsella ja kuunnella

Näinä aikoina, kun uutisissa on monia ihmisiä, jotka tarvitsevat apuamme, mutta meillä ei ole kovinkaan paljon annettavaa koronan takia, me etsimme paljon muita keinoja, joilla me voimme auttaa. Hyvä tapa auttaa edes jotenkin, on kuunteleminen.

Iso osa mediasta, jonka päähenkilönä tai päähenkilöinä on tummaihoiset ihmiset, jäävät usein muun median varjoon. Nykyisten tapahtumien kautta monet ihmiset toivovat, että useampi ihminen kuuntelisi tummaihoisten tarinoita, ja jatkaisi niiden kuuntelemista sen jälkeenkin, kun George Floyd ja monet muut poliisiväkivallan uhrit eivät ole enää uutisissa. Tässä artikkelissa on vain pari esimerkkiä tummaihoisten tarinoista. On olemassa monia muita tarinoita, jotka tarvitsevat vain kuuntelijoita. Nyt, jos milloin, on aika kuunnella.

Jos haluat saada tietää enemmän, kuinka korruptoitunut amerikkalainen vankilajärjestelmä on, sinun kannattaa katsoa 13. lisäys. Ava DuVerneyn dokumentti kertoo, kuinka orjuuden kieltämässä perustuslakiin liitetyssä 13. lisäyksessä oli kohta, jonka mukaan vangit ovat poikkeus lakiin, joten heitä voi käyttää pakkotyöhön. Dokumentti kulkee Amerikan sisällissodasta nykypäivään ja tutkii, kuinka tuota porsaanreikää käytettiin hyväksi rasistisiin tarkoituksiin vuosien aikana, oli se sitten Ronald Reaganin ”War on drugs”, ”Stand your ground”-laki tai moni muu. Dokumentissa nähdään monia, jotka ovat kokeneet tämän porsaanreiän henkilökohtaisesti, kuten Angela Davis, kuuluisan Black Panther -aktivisti, ja monia muita. Löydät 13. lisäyksen Netflixistä.

Jos dokumentit eivät ole sinun juttusi, ja haluat enemmänkin kuulla henkilökohtaisemman tarinan siitä, minkälaista on elää tummaihoisena Amerikassa, sinun kannattaa katsoa If Beagle Street could talk. Elokuva on James Baldwinin 1975 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan perustuva, joka kertoo nuorten rakastavaisten Clementine ”Tish” Riversin ja Alonzo ”Fonny” Huntin rakkaustarinan. Tish Rivers yrittää epätoivoisesti saada hänen väärin syytetyn rakkaansa ulos vankilasta ennen heidän lapsensa syntymää. Samalla hän muistelee hänen ja Fonnyn rakkaustarinaa. Elokuvassa nähdään upeita näyttelijäsuorituksia, tunnetuimpana Regina King, joka voitti suorituksestaan Tishin äitinä Oskarin. If Beagle Street could talk elouvan voit nähdä HBO nordicilta ja Viaplaysta.

Jos haluat kuulla näistä tarinoista ja ongelmista, mutta enemmänkin huumorin kautta, suosittelen katsomaan draamakomediasarjan Dear white people, joka perustuu Justin Simienin samannimiseen elokuvaan. Sarja kertoo tummaihoisista huippuyliopiston opiskelijoista, ja kuinka he reagoivat kampuksella nouseviin rotuongelmiin. Sarja puhuu sulavasti rotuun liittyvistä ongelmista nykyaikana ripotellen sekaan terävää komediaa. Sarjassa nähdään monia hienoja näyttelijäsuorituksia, kuten esimerkiksi Logan Browning, joka esittää Samantha Whitea, aktivistia ja koulun radiojuontajaa, joka yrittää tuoda yliopiston ongelmat esille. Löydät Dear White people-sarjan Netflixistä.