Jo joutui armas aika – tällä kertaa hiljaa ja vähäeleisesti

Kun koulussa yhdessä laulettiin ”Jo joutui armas aika…”, se tiesi kouluvuoden loppua. Pelon sekaisin tuntein luokan edestä haettiin opettajalta todistukset ja morjestettiin vielä luokkakaverit, ainakin ne, joita ei kesän aikana juurikaan tulisi näkemään.

Todistuksesta sitten näki, millä mielellä kukin kesän aloitti. Kiristipendin saaneet ja todistukseensa tyytyväiset kulkivat rinta rottingilla, kun taas todistukseensa pettyneet ja ehdot saaneet kulkivat kotia kohden otsa maata hipoen. Mutta kesäloma alkoi kuitenkin kaikilla, pienessä tihkusateessa.

Nyt koronan hallitsema kevättalvi ja kevät laittoi koululaiset etäopiskeluun. Ison mittakaavan kevätjuhlia ei siis kouluissa järjestetty, eikä yhteinen kevätjuhla toteutunut. Harmi, jotain jäi mielestäni puuttumaan.

Yhteisellä oppilaiden kevätjuhlalla on pitkä, monien vuosikymmenien perinne. Nyt opiskelijoiden valmistumis- ja ylioppilasjuhlat olivat lähinnä pienehköjä perhejuhlia. Isovanhemmat pysyivät pääosin kotonaan. Harmissaan ovat varmasti myös pitopalveluyritykset. Koulujen päättymisaika on näiden ruokaosaajien sesonkiaikaa. Voi korona, minkä meille teit.

Nyt joutui armas aika, sillä kevättä on vietetty piilossa koronan aamuhämärissä. Nyt kesäaurinko alkoi kuitenkin hymyillä. Koronarajoituksia on alettu purkaa. Monia matkailuunkin liittyviä rajoituksiakin purettiin.

Kirjastot, museot ja eläinpuistot avasivat oviaan. Nyt voisi lähteä katsomaan, mitä kuuluu Ähtärin pandoille. Monet kylpylät ja uimahallitkin avaavat oviaan halukkaille. Alamme siis pikkuhiljaa palata normaaliin arkeen, mutta arkihan on tylsää. Kestämmekö sitä? Kestämme, sillä aukeaahan taas myös pubien ja kahviloiden terassit.

Suuria yli 500 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia ei saa edelleenkään järjestää. Festarikesä on siinä mielessä kaikin puolin synkkä. Pyynikin kesäteatterikin on myös päättänyt peruuttaa koko kesän ohjelmistonsa. Näytöskausi olisi alkanut Tampereella kesäkuussa.

Nähtäväksi jää villiintyykö ovela koronavirus ja alkaa toinen pandemia-aalto. Toivotaan, että näin ei kävisi ja saisimme kaikki hiipiä koloistamme nauttimaan kesän tuomista riemuista ja yhdessäolosta.