Näin Ylöjärvellä juhlittiin valkolakkeja 1960-1990-luvuilla: Ruusuja sankarivainajille, ravintolariehaan Rosendahliin

Ylöjärven lukion tuoreet ylioppilaat eivät pääse viettämään perinteistä lakitustilaisuutta tänä keväänä vallitsevien olosuhteiden vuoksi. Päätimme kuitenkin kaivella arkistojen kätköjä ja muistella samalla, millaista juhlinta oli ylöjärveläisylioppilaiden kesken 1960-1990-luvuilla.
1966: Keväällä 1966 valmistuivat Ylöjärven ensimmäiset ensimmäiset ylioppilaat. Heitä oli yhteensä 14. Ylöjärven Sanomien laatimassa jutussa kerrotaan, että tuoreet yloppilaat kokoontuivat omien juhliensa jälkeen ravintola Rosendahlissa Tampereella. Tuoreille ylioppilaille valkolakit lahjoitti Ylöjärven kunta.
1976: Kun ensimmäisten ylöjärveläisylioppilaiden valmistumisesta oli kulunut kymmenen vuotta, perustettiin Ylöjärvelle peruskoulu, mikä tiesi yhteiskoulun loppumista. Kevätjuhlassa paljastettiin  eläköityneen rehtorin Leena Hämeen muotokuva. Ylioppilaat laskivat juhlassa ruusuja sankarihaudoille ja punaisten haudoille. Onpa lehteen otettu kuva myös nuoresta ylioppilaasta, joka laskee kukat äitinsä haudalle.
1976: Vuoden 1976 ylioppilaiden nimet listattiin Ylöjärven Sanomissa. 17 ylioppilaskokelaasta 14 sai tuolloin valkolakin.
1977:  Ensimmäiset varsinaisen Ylöjärven lukion ylioppilaat valmistuivat vuonna 1977. Rehtoriksi oli valittu tuolloin Seppo Kylmälä, joka saatteli valkolakit matkaan juhlallisin sanankääntein: ”Hyvät ystävät,. Asettaakaa te ihminen, lähimmäisenne, osaansa tiedon sijaan. Kouluaikanne on nyt päättynyt. Hyvin luottavaisin mielin me teidät ulos koulusta lähetämme. Menestys ja siunaus olkoon mukananne.”
1977: Ylöjärven Sanomat kertoi tuoreesta ylioppilaasta, 27-vuotiaasta yrittäjä konstaapeli Osmo Laitilasta (kuva vasemmalla), joka oli pitänyt kirjoituksia varten puolitoista kuukautta virkavapaata. Laitila kirjoitti yo-aineensa aiheesta ”Taivas ja helvetti”.
1988: Vuonna 1988 lukiosta valmistui peräti 72 valkolakkia. Kuusi ällää kirjoitti kokelas Raine Perälä. Lehtijuttu kertoo, että tuona keväänä ei lähdetty enää yhdessä sankarihaudoille, vaan ylioppilaat saivat käydä haudoilla omien aikataulujensa puitteissa.
1988: Tuore ylioppilas Mika Niskanen kertoi Ylöjärven Sanomille lähtevänsä illalla ravintolariehaa viettämään muiden valkolakkien tavoin. Tulevaisuudensuunnitelmat olivat nuorella miehellä toistaiseksi selvät, sillä lukion jälkeen edessä oli armeijan kova koulu.
1997: Vuonna -97 Ylöjärven lukiosta valmistui peräti 127 uutta ylioppilasta. Rehtori Seppo Kylmälä totesi, että määrä on ennätys, jota ei heti Ylöjärvellä rikota. Hänen mukaansa kirjoitusten tulokset kestivätt myös tarkastelun päivänvalossa.