Oppivelvollisuus on etuoikeus – Vain koulutus voi auttaa ihmisiä säilyttämään kotiplaneetta asuinkelpoisena

Ihminen on ainoa eläinlaji, jolla on tarpeeksi älykkyyttä tutkia ja pohtia asioita ja tehdä kokeita ilmiöiden selvittämiseksi. Silti emme tiedä emmekä koskaan saakaan tietää kaikkea.
Kiusanamme olevan koronapandemian etenemistä yritetään suitsia monin keinoin ja rajoituksin. Koko maapallo on mukana testaamassa, kenen konstit tepsivät virukseen parhaiten.

Useimpien elämä on muuttunut koronarajoitusten myötä. Tuntuu, että mitään muuta tärkeää ei olekaan. Kuka olisi osannut ennustaa vuosi sitten, että suuri osa oppilaitosten kevätlukukaudesta opiskellaan etänä. Pystyn kuvittelemaan kotona tapahtuvan opiskelun, mutta uskon helposti, että paljon se vaatii. Oletan opettajien työpäivien venyvän paljon normaalitilanteesta. Oppilaiden motivointi läksyjen lukuun ja tehtävien tekemiseen saattaa olla työlästä, varsinkin jos vanhemmat eivät omilta kiireiltään ehdi paneutua lasten kotikoulunkäyntiin. Helppoa ei ole varmasti vanhemmillakaan.

Opiskelu ja koulunkäynti ovat kuitenkin ihan välttämättömiä. Yleissivistävän koulutuksen myötä kehittyy kyky nähdä asioita laajemmin ja eri näkökulmista. Sama kyky kehittyy, kun lukee paljon ja kaikenlaista. Lukemalla ja asioita seuraamalla pystyy muodostamaan asioista omia mielipiteitään, joihin tietysti vaikuttavat myös kunkin tausta, henkilökohtaiset ominaisuudet ja luonne.
Helposti sanotaan, että kyllähän nykyihminen tietoa saa. Tosi, kyllä sitä saa, jos vain osaa ja viitsii hakea. Kirjastot olivat kiinni, mutta netti on tietoa pullollaan. Tosin uskon, että suurin osa ihmisten netissä viettämästä ajasta kuluu somessa pyörimiseen, pelaamiseen ja shoppailuun.

Koulutusta vaille jääneet ovat helposti muiden vietävissä. Tästä on paljon esimerkkejä ympäri maailman. Poliittiset ja uskonnolliset ääriliikkeet ovat saaneet ja saavat edelleen kansanjoukot liikkeelle asioitaan kannattamaan sotimiseen saakka.

Tämän tästä saamme uutisten yhteydessä nähdä, kuinka eri puolilla mellakoidaan milloin minkin asian puolesta tai vastaan. Liikkeellä on ihmismassoja, jotka huutavat iskulauseita, polttavat autonrenkaita ja kiskovat katukiviä aseikseen. Oheistapahtumina rikotaan ikkunoita, ryöstetään liikkeitä ja tuhotaan omaisuutta monella tavalla. Tulee sellainen tunne, että kuinkahan moni mielenosoittaja on mukana vain ajankulukseen tai siksi että muutkin menevät tietämättä kunnolla edes mistä pohjimmiltaan on kyse. Pidetään ”hauskaa” ja heitellään poliiseja kivillä.
Pahimmillaan tuloksena mellakoista on armeijan väliintulo, kuolleita ja haavoittuneita, jonkun hävitettyä ja varastettua omaisuutta ja hirveä siivo.

Kun asiat oikein kärjistyvät, tartutaan aseisiin. Se tietää kärsimystä ja puutetta kaikille muille paitsi aseiden valmistajille ja myyjille.

Kotiplaneettamme on muuttumassa aikamoisella vauhdilla epämiellyttäväksi asua liikakansoituksen, saastumisen ja aina läsnä olevan ydinaseitten käyttöön johtavan kriisin syntymisen mahdollisuuden vuoksi. Vain koulutus voi auttaa ihmisiä säilyttämään kotiplaneetta asuinkelpoisena.

Kouluja avattiin lukuvuoden viimeisiksi viikoiksi. Toivottavasti koulunkäynti ja opiskelu pääsevät jatkumaan syksyllä normaaliolosuhteissa. Vaikka etäopetus voikin sopia monille, se vaatii lapsilta ja nuorilta viitseliäisyyttä, jota kaikilla ei ole. Uskonpa, että viitseliäisyyttä ei olisi aikanani löytynyt minultakaan, mutta onnekseni en joutunut kokeilemaan.

ARMI SAARELA