Maaseudun asukkaat saavat pian toimintavarman verkkoyhteyden, kun Parkkuusta Karhelle rakennetaan yli 127 kilometriä valokuitukaapelia – Samalla kylät saavat säävarmat sähkökaapelit

Parkkuun seudun kyläyhdistyksen käynnistämässä hankkeessa parisataa taloutta saa valokuituverkon, joka mahdollistaa nykyaikaiset verkkoyhteydet myös maaseudulla.
Kivimäen perheen pihassa tehtiin maanantaina maakaapelointia. Maasta valokuitu johdetaan sisälle taloon modeemin näköiseen rasiaan, jossa on myös langaton wifi-yhteys.

Maanantaina Kyrönlahdentiellä on päällä täysi tohina, kun KNK-Networksin maanrakennusmiehet upottavat kaapelia auki revittyyn maahan. Jos kaikki sujuu aikataulussa, on työmaan vieressä asuvan Annika Kivimäen kodissa pian toimiva valokuituverkko.

– Kun kaapelit on lyöty maahan, pitäisi meidän kotiin tulla modeemin näköinen boksi, josta verkko jaetaan eri laitteisiin. Tämän jälkeen ei pitäisi olla ongelmia netin hitaudessa tai pätkimisessä, Kivimäki selittää.

Opettajana työskentelevä Annika Kivimäki sanoo, että poikkeusoloissa toimivan netin tärkeys korrostuu. – Meillä on tällä hetkellä laajakaista, joten netti toimii hyvin. Mutta oli se silti selvää, että valokuitu tulee myös meille.

Kivimäen perheen tapaan yhteensä noin 200 taloutta Karhella, Kyrönlahdessa, Parkkuussa, Länsi-Teiskossa, Poikeluksessa ja Pengonpohjassa saavat vielä tänä vuonna toimivan ElmoNetin (entinen Pohjois-Hämeen Puhelin Oy) valokuitunetin.

Valokuitukaapelin asennustöiden rinnalla Elenia upottaa maahan myös säävarmat sähkökaapelit.

– Valokuitu ja sähkökaapeli menevät samaan monttuun. Elenian projekti  aikaistui kahdeksalla vuodella valokuituhankkeen ansiosta, valokuituprojektia vetävä Pertti Nikula Parkkuun seudun kyläyhdistyksestä kertoo.

Kuvan vasemmassa laidassa näkyy keskus, johon naapuruston valokuitukaapelit yhdistetään.

70 prosenttia katettiin tukien avulla

Mistä projekti sitten sai alkunsa?

Nikulan mukaan kannustavana esimerkkinä toimi Ruovesi, jossa oli toteutettu vastaavia Kyläkuitu-projekteja EU:n myöntämien tukien avulla.

Toukokuussa 2018 Parkkuun seudun kyläyhdistys tekikin Ely-keskukselle hakemuksen, jota varten se oli kerännyt kyläläisiltä sitovia sopimuksia valokuituverkon hankintaan.

Karhelainen Esko Lammi asuu parin sadan metrin päässä Kivimäkien naapurissa. Maanrakennustyöt jatkuivat seuraavaksi Lammin tontilla.

Tavoitteena oli, että yli 1,3 miljoonan euron projektista 70 prosenttia saataisiin katettua tukien avulla.

– Pystyimme esittämään Elylle, että meillä on verkkoon jo ainakin 152 sitoutunutta liittyjää ja täten rahaa omasta takaa. Monessa paikassa kuituhanke on tyssännyt nimenomaan siihen, että on otettu lainaa, jota ei olla kuitenkaan pystytty maksamaan, Nikula selittää.

Käyttöpääoman kyläyhdistykselle takasi Ylöjärven kaupunki.

– Ylöjärven kaupunki takasi pankin myöntämän 330 000 euron käyttöpääomarahoituksen, joka tarvitaan laskujen maksamisen ja avustuserien saamisen väliseksi ajaksi.

Kyrönlahdentien varressa maa on revitty auki kaapelointia varten. Valokuidun kanssa samaan monttuun on laitettu säävarmaa sähkökaapelia.

Myös Karhen koulu saa valokuidun

Eu-tukea heltisikin projektille lopulta 970 000 euroa. Ilman avustusta valokuitu olisi maksanut yhdelle taloudelle omakustanteisena noin 9 000 euroa, kun nyt hinta on alkuperäisille liittyjille 2 372 euroa ja jälkiliittyjille 2 600 euroa.

Valokuituyhteyden hinta puolestaan määräytyy nopeuden mukaan: Miniminopeus on 50 megaa, jonka saa 29,90 eurolla kuukaudessa. Tarjolla on esimerkiksi kaapeli-tv-palvelut.

Myös Ylöjärven kaupunki ottaa valokuidun Karhen kouluun.

– Valokuidun etu on se, että nopeus on aina tuo sama, eikä se hidastu käyttäjämäärän kasvaessa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi pienten koulujen oppilaiden kielten opiskelun etänä. Jatkossa Karhen koulussakin voitaisiin opiskella vaikkapa harvinaisempia kieliä, vaikka opettaja olisikin etänä toisessa koulussa, Nikula sanoo.

Valokuituhankkeeseen ehtivät liittyä vielä ne, joiden talon ohi työkoneet eivät ole ehtineet ajamaan.

Tällä hetkellä vastaavanlaista kyläkuitua tekee Hämeenkyrössä Ikaalisten-Parkanon Puhelin. Nikulan mukaan kyläkuituhanke on herättänyt kiinnostusta muissakin Ylöjärven kylissä, esimerkiksi Mutalassa.

– Mutta tällä hetkellä maaseuturahoitusohjelmat laajakaistahankkeisiin ovat tietynlaisessa välivaiheessa.

Karhe–Parkkuu välimaastossa asuvat voivat vielä halutessaan ottaa osaa valokuituhankkeeseen – mutta vain, jos työkoneet ovat vasta tulossa.

– Sen verran Hämeessä ollaan, että kun työkoneiden ääni alkaa kuulua, havahdutaan siihen, mitä naapurin pihassa oikein touhutaan. Sitten kun työkoneen perävalot näkyvät, on jo vähän liian myöhäistä.