Viljakkalan Kyläpuoti on maalaiskylän oma liikekeskus: Saman katon alla on lounaskahvila, kauppa, kirpputori, juhlaliike… – Lisäksi puoti toimii nuorisotilana ja järjestää toimintaa vanhuksille

17.04.2020 18:00

Viljakkalan Kyläpuoti on maalaiskylän ainut kauppa. Tämän lisäksi puoti ruokkii paikalliset asukkaat lounastarjoilulla, joka kuljetetaan kotiovelle.
Kyläpuoti-yrittäjät Mirve ja Janne Mäkelä kertovat odottavansa miten tuleva mökkikausi lähtee liikkeelle. – Iso osa palveluitamme käyttävistä mökkiläisistä on Uudeltamaalta. Nyt odotamme kuin kuuta nousevaa, mitä tulee tapahtumaan. (Kuvat: Mirve Mäkelä)

Mirve Mäkelä vastaa puhelimeensa pirteällä äänellä puolilta päivin torstaina. Käynnissä on lounasaika, ja Mäkelä on kiikuttamassa vielä yhtä viime hetkellä tullutta ruokatilausta asiakkaan kotiovelle.

Tämän lisäksi ruokaa on jaettu tänään yhteensä seitsemään viljakkalalaiskotiin, pääasiassa vanhuksille. Muutamia tilauksia on noudettu myös paikan päältä Kyläpuodista. Lounas- ja kauppakassipalvelut ovat olleet Kyläpuodissa arkipäivää jo pitkään ennen koronan iskemistä.

– Olen aloittanut päivän lounaan valmistuksen siinä yhdeksän maissa aamulla. Tänään syödään broilerpihviä bernaiskastikkeella. Siihen saa sitten valita, ottaako perunan vai riisin, ja lisukkeena on vielä salaatti. Seniorit arvostavat, että ruoka on tehty alusta asti itse, Mäkelä kertoo ja sanoo ryhtyvänsä lounasreissun jälkeen pullan paistoon.

Lounas- ja kauppakassitilauksia kuljetetaan ilmaiseksi keskustan alueella. Tarvittaessa yrittäjät vievät ruokaa myös vaikka 20 kilometrin päähän.

Papat eivät pääse kahvittelemaan

Mäkelä puolisoineen on pyörittänyt Ylöjärven Viljakkalassa, reilun 2000 asukkaan maalaispitäjässä, Kyläpuotia vuodesta 2017 alkaen.

Kyläpuotia ei voi kutsua kuitenkaan vain kahvilaravintolaksi, sillä ajan saatossa saman katon alle on muodostunut pienimuotoinen liikekeskus: Kyläpuoti on yhtä kuin lounasravintola, kahvila, kylän ainut ruokakauppa, juhlatarvikekauppa ja kirpputori.

Näiden lisäksi Mäkelä järjestää tiloissaan toimintaa niin kylän nuorisolle kuin vanhuksille – pelkästä hyvästä tahdosta.

– Parhaimmillaan on kokoontunut 20–30 nuorta. Nyt harmittaa, etteivät he voi käydä täällä koronan vuoksi. Ei heillä ole Viljakkalassa oikein muutakaan paikkaa, Mäkelä harmittelee.

Mutta erityisesti hän on huolissaan paikallisista vanhuksista, joiden arkirutiineihin on kuulunut kokoontua Kyläpuodissa.

– Moni pappa on ollut itkun partaalla, kun enää ei pääse kahvittelemaan. Nyt he sitten istuvat kotona, ja ainut ilonpilkahdus on se, että käymme oven raosta pudottamassa lounaan tai ruokakassin.

Kyläläiset tukevat paikallisia yrittäjiä

18 vuotta yrittäjänä ollut Mäkelä kertoo, että Kyläpuodin toiminta jatkuu normaalisti koronaepidemiasta huolimatta. Hänen mukaansa paikalliset ovat alkaneet käyttämään oman kylän palveluita jopa enenevissä määrin.

– Moni on sanonut, että Viljakkala ei olisi mitään ilman Kyläpuotia, mikä on tietysti ihanaa. Nyt se on selvästi kristallisoitunut, ettei ole mikään itsestäänselvyys, että täällä maalla on palveluita. Viljakkalalaiset yrittävät puhaltaa yhteen hiileen ja tukea kolmea paikallista ravintolayritystä ja huoltsikkaa.

Kyläpuoti-yrittäjän mukaan muutamia kuukausia kestävä epidemia ei tule kaatamaan heidän yritystään, sillä heillä ei ole velkaa. Muista Suomen pienyrityksistä hän ei kuitenkaan mene takuuseen.

– Hallituksen pitäisi tehdä nyt jotakin konkreettista, sillä tämä on pahempi kuin 90-luvun lama. Jotain tukea tarvittaisiin nyt suoraa tilille, sillä aika moni pienyrittäjä elää kädestä suuhun. Kiinteät kulut on kuitenkin maksettava.