Kotiäiti ihmettelee ihmisten sekoamista koronan vuoksi: ”Meidän arki on sinun korona-arkesi: meillä on rahat aina tiukilla ja olemme aina kahden”

Ylöjärven Uutiset pyysi lukijoitaan kertomaan, miten koronan vaikutukset näkyvät heidän elämässään.

Kyselyyn vastanneiden joukossa on muun muassa ylöjärveläinen kotiäiti, joka ihmettelee ihmisten sekoamista koronan vuoksi.  Hänen mukaansa korona ei ole juurikaan aiheuttanut muutoksia heidän elämäänsä.

– Alkuun tuntui, ettei vaikuta millään tavalla. Meillä jäi lapsen kanssa vain harrastus pois, joka oli kerran viikossa. Muuten olemmekin aina kahden, kun kaikki tuttavat asuvat kaukana. Olen kotiäitinä vielä tämän vuoden. Nyt vaikutus näkyy siten, ettemme pääse kirppareille, joilla tykkäsimme käydä, koska kirpparit ovat kiinni.

– Koronaepidemia ei kuitenkaan ole lopulta vaikuttanut juuri millään tavalla elämäämme. Minua ärsyttää suuresti, miten ihmiset ”sekoavat”, kun joutuvat olemaan perheenjäsentensä kanssa tai rahat ovat jostain syystä tiukilla. Me olemme lapseni kanssa aina, 24/7 yhdessä, eikä kumpikaan ole ”sekoamassa”. Meidän talouteen korona ei ole vaikuttanut, eikä tule vaikuttamaan millään tavalla.

– Olenkin miettinyt, että meidän arki on sinun korona-arkesi. Meillä on rahat aina tiukilla ja olemme aina kahden. Koronaa tai ei, meidän elämä pysyy samanlaisena.

Poikkeustilan aikana arvoansa nostavat luonto, läheisten auttaminen ja vapaaehtoistyö

Eräässä ylöjärveläisessä lapsiperheessä on puolestaan huomattu, että kaiken epävarmuuden keskellä korona on tuonut myös positiivisia vaikutuksia.

– Lapset ovat kotona etäopetuksessa 18.3. alkaen. Koulut ja lasten omat opettajat ovat hoitaneet etäopetuksen loistavasti. Opettajat pitävät lapsiin yhteyttä päivittäisillä videokokouksilla, puhelinsoitoilla ja video-oppitunneilla. Lapset tekevät kotitehtäviä työkirjoihin, vihkoihin ja tietokoneella eri ohjelmilla. Nyt digiloikkaamme yhdessä!

– Koronalla on paljon positiivisia vaikutuksia. Perheellä on aikaa olla kotona ja yhdessä. Luonto kiittää luonnonystävää. Polttoainetta kuluu vähemmän ja käymme tankkaamassa vain kerran kuussa. Harrastuksiin ei kulu rahaa. Säästämme rahaa. Perhe, kotona viihtyminen, läheisten auttaminen, vapaaehtoistyö, luontoarvot, ilmaiset harrastukset ja säästäväisyys tulevat poikkeustilan aikana arvoonsa.

Perheestä kerrotaan, että  myös lapset ovat saaneet ajan kulumaan, vaikka kyläilyt ovat jäissä.

– Lasten harrastukset, seurakunnan kerhot ja urheiluseuran harjoitusvuorot ovat tauolla. Lapset pelailevat kotona ulko- ja sisäpelejä. Vanhemmat toimivat pelihaukkoina ja valvovat pleikka- ja tietokonepelejä. Emme käy kylässä. Ulkoilemme päivittäin, kävelemme ja pyöräilemme.

Kahden aikuisen perheessä korona aiheuttaa kuitenkin epävarmuutta esimerkiksi töiden jatkumisen suhteen.

– Meillä vanhemmilla on vielä töitä. Molempien työnantajat lomauttavat väkeä. Työn jatkuminen ja raha-asiat aiheuttavat hieman epävarmuutta. Nyt pitää ylläpitää toivoa ja tulevaisuudenuskoa.

– Seuraamme koronauutisia ja Ylöjärven tilannetta päivittäin. Toivomme, että pysyisimme terveenä eivätkä läheiset ja kanssaihmiset sairastuisi koronavirukseen. Koronassa pelottaa eniten taudin arvaamattomuus. Ei tiedetä, miksi joku sairastuu taudin vaikeaan muotoon, jossa koronavirus aiheuttaa laajoja vaurioita keuhkoissa.

”Karanteeni ei ole masentanut”

Kahdeksankymppinen yksinelävä nainen  kertoo, että hän saa kulutettua aikaansa mukavasti keksimällä erilaista tekemistä.

– Olen yksinasuva leski. Viihdyn hyvin henkisesti, taloudellisesti ja fyysisesti. Koronan takia saan kännypuheluita ja viestejä enemmän kuin ennen.

– Olen aloittanut lenkilläkäynnin, hyväkulkuista pyörä/jalankulkutietä lähes päivittäin. Kävely on parantunut päivä päivältä – 4 km kerrallaan, kesto 1 – 2 tuntia riippuen ilmoista ja vauhdista ja nautiskelusta.

–  Tuttavistani ja ystävistäni ei ole sairastunut koronaan, siitä olen iloinen ja kannustamme toisiamme. Olen 82- vuotias ja karanteeni ei ole masentanut. Syön hyvin, luen, katson TV tä ja surffailen tietokoneellani. Harrastan myös päiväunia ja yötkin sujuvat, nukun hyvin.

– Perheeni huolehtii kauppaostoksista, vaikka asuvat muualla. Mukava nähdä ulko-ovella 2 metrin päässsä toisistamme.

Paluulento peruutettiin

Suomessa vierailevaa, Saksassa asuvaa lukijaamme huolettaa eniten koronan luoma epävarmuus ja se, milloin kotiin lentäminen on mahdollista.

– Asun pääasiassa eteläisessä Saksassa ja tullessani tänne maaliskuun alussa ei ollut vielä tietoa liikkumisrajoituksista. Paluulentoni peruttiin eikä vielä ole varmuutta onnistuuko toukokuulle saamani uusi varaus.

– Iäkäs mieheni odottaa siellä, hänen aivokasvainta sairastava poikansa elää viimeisiä päiviään. Täällä riittää kyllä tekemistä ja luonnon heräämisen seurailua, mutta vähitellen mieleen hiipii levoton olo. Kauanko tätä vielä kestää?

Lue myös:

Elämää karanteenissa: Pirkko Rönkkö hakee ”vankilatuomioonsa” iloa huumorista ja taiteesta – Pahinta on kuitenkin se, ettei pääse tapaamaan seitsemänvuotiasta Marttaa: ”Multa puuttuu leikkikaveri”

Elämää karanteenissa: Ritva Siren, 72, siivoaa ja käyttää uutta teknologiaa, mutta välttää kauppoja: ”Olen totteleva kansalainen”

Psykologi muistuttaa, että keho tarvitsee huoltoa, unta, ruokaa sekä liikuntaa ja mieli sosiaalista suhdetta