Kesää kohti: Iho kaipaa säännöllistä hoitoa ja suojausta – nyt varsinkin kädet

Kevät ja aurinko alkavat vähitellen helliä meitä pitkän ja harmaan talven jäljiltä. Sen lisäksi, että auringonpaiste vaikuttaa piristävästi mielialaan, tekee se myös hyvää iholle – kunhan ihoa muistaa hoitaa ja suojata oikein. Nyt korona-epidemian aikana myös käsien iho on koetuksella jatkuvan pesemisen vuoksi. Siksi myös käsien hoitoon kannattaa satsata.
Kosmetologi Niina Perkola muistuttaa, että ihoa voi hoitaa ympäri vuorokauden. Yöllä iho toimii aktiivisesti.

Kauneushoitola Rubiinin omistaja, kosmetologi Niina Perkola antaa lukijoille vinkkejä ihon kotihoitoon. Hän korostaa, että hän kosmetologina hoitaa tervettä ihoa, eikä siksi anna ohjeita esimerkiksi psoriaatikon ihon hoitoon.

– Talvella iho on erilainen kuin kesällä. Vaihdokset kuten viima, aurinko ja auringon puute tekevät iholle vähän kuin shokkia. Iho voi olla huonossa kunnossa, varsinkin jos sitä puhdistetaan huonosti kotihoidossa. Jos ihoa ei kuorita ja puhdisteta, se on hyvin altis kaikelle pölylle ja lialle, Perkola sanoo ja kannustaa säännölliseen ihon kotihoitoon.

– Mielestäni on tärkeintä, että puhdistusta tehostaisi, ja ihoa kuorisi ja kosteuttaisi säännöllisesti varsinkin siinä vaiheessa kun ilmat alkavat muuttua.

Terve iho suojaa

– Mitä kuivempi iho on, sitä huonommin se toimii pakkasta, pölyä ja aurinkoa vastaan. Parhaimmillaan, kun iho on terve ja hyvin hoidettu, aurinko ja ulkoilu tekevät sille hyvää.

Kuivan ihon tunnistaa kiristävästä tunteesta esimerkiksi pesun tai saunan jälkeen, ja se voi kirvellä, kiristää ja rikkoontua herkemmin.

– Kasvojen iho uusiutuu aika usein verrattuna muun kropan ihoon, Perkola sanoo.

Kotoa löytyy helposti ihon kuorintaan sopivia aineita.

Nyt kesää kohti mentäessä päivittäiseen ihonhoitoon kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota.

– Olisi hyvä, että iho olisi puhdas ja siinä ei olisi kauheasti kuivaa solukkoa. Aurinko ei silloin pysty aktivoimaan D-vitamiinin tuotantoa. Kun iho on puhdas ja kosteutettu, niin aurinko pääsee vaikuttamaan hyvin iholle.

Perkola muistuttaa, että kasvoveden avulla kosteuden saa paremmin imeytymään ihoon. Hän suosittelee käyttämään päivävoidetta, jossa on suojakerroin 30. Tämän lisäksi meikkivoide auttaa suojaamaan ihoa.

– Saa vähän kuin turkin ihon päälle, hän vertaa.

Jos on ihotyypiltään sellainen, että saa helposti maksaläiskiä ja pigmenttimuutoksia, on suojakertoimen käyttäminen erityisen tärkeää.

– Yöllä iho toimii todella aktiivisesti. Yövoiteen voi laittaa hoitavamman ja tuhdimman, ja päivällä kevyempää.

Ikääntyessä ihokin muuttuu

Kosmetologin luona iho kannattaa hoidattaa ainakin kahdesti vuodessa: syksyllä ja keväällä, jolloin iho valmistellaan muuttuvaan kauteen. Kosmetologi tarkistaa samalla ihon kunnon. Iho voi muuttua vuosien mittaan, esimerkiksi sekaihosta pikkuhiljaa kuivaksi. Jos ihonhoitorutiinit säilyvät kuitenkin vuodesta toiseen samoina, voi iho kuivua entisestään.

– Ikääntyvä iho ohenee, veltostuu ja ryppyjä muodostuu. Kuivuus lisääntyy usein iän myötä, ja kosteuteen saa kiinnittää enemmän huomiota. Kun vaihdevuodet alkavat, niin kuivuutta voi olla yhtäkkiä mahdottomasti, niin että ajattelee saaneensa jonkin allergian.

Perkola muistuttaa, että myös ravinnolla on iso merkitys ihon hyvinvoinnille. Tärkeää on muun muassa monipuolinen ruokavalio, riittävä vitamiinien ja hyvien rasvojen saanti sekä veden juonti.

Käsien iho on nyt kovilla

Korona-epidemian aikana käsihygienian merkitystä virustartuntojen leviämisen estämiseksi on entisestään korostettu. Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ohjeiden mukaisesti kädet tulee pestä ”kun tulet ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen, ja kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö”.

Koska jatkuva peseminen ja desinfiointiaineiden käyttö rasittavat käsien ihoa, myös sen hoitoon tulisi kiinnittää huomiota.

– Yöksi käsiin kannattaa laittaa oikein paksut rasvat, ja yrittää hyödyntää yöaika siihen, että iho saa kunnolla levätä. Paksua voidetta voi levittää muutamaankin kertaan, Perkola neuvoo.

– Jos käsien ihon kunto sallii, niitä voi myös kuoria. Sokeri, suola tai kahvinporot toimivat kotioloissa hyvin kuorijana. Jos on kuorintahanskat, niillä voi kevyesti kuoria ihon pintaa ennen kuin sitä rasvaa. Voide imeytyy silloin paremmin.

Jos ihon pintakerros on rikki, kuorintaa ei kannata tehdä. On hyvä kiinnittää huomiota myös siihen millaisella saippualla käsiään pesee. Kosteuttavat, ihoystävälliset ja hajusteettomat tuotteet ärsyttävät vähiten.

– Hajusteilla ei ole mitään tekemistä hoitavuuden kanssa, ne ovat pieniä ylellisyyksiä, Perkola toteaa.