Ennakoimattomat verotulojen menetykset painoivat kaupungin tuloksen miljoonia miinukselle – lainamäärä kuitenkin pieneni

Ylöjärven kaupungin viime vuoden tulos painui 5,6 miljoonaa euroa miinukselle.

Kaupungin mukaan valtion toimeenpanema verokorttiuudistus ja tulorekisterin käyttöönoton haasteet aiheuttivat ennakoimattomia verotulojen menetyksiä. Samanaikaisesti erityisesti erikoissairaanhoidon menot kasvoivat huomattavasti usean vuoden jälkeen. Myöskään satunnaisluonteisia tuottoeriä ei ollut. Lisäksi maanmyyntituottoja kertyi aiempia vuosia maltillisemmin.

Kaupungin lainamäärä kuitenkin pieneni 85,6 miljoonasta eurosta 85,4 miljoonaan euroon. Asukasta kohti laskettu lainamäärä pieneni 29 euroa 2 568 euroon.

Kaupungin toimintatuotot olivat viime vuonna 22,7 miljoonaa euroa. Ne laskivat edellisvuodesta maanmyyntituottojen pienentymisen vuoksi mutta ylittivät kuitenkin budjetoidun tuottomäärän. Toimintakulujen kasvu oli 5,7 prosenttia vuodesta 2018. Kasvuvauhti oli suunniteltua huomattavasti voimakkaampaa johtuen osittain erikoissairaanhoidon kysynnän kasvusta.

Kaupungin kokonaisverotulot vuonna 2019 olivat noin 129,8 miljoonaa euroa. Verotulot lisääntyivät 4,4 miljoonaa euroa eli 3,5 prosenttia. Kunnallisveron tuotto oli 116,1 miljoonaa euroa ja lisäystä edellisvuodesta oli 4,2 miljoonaa euroa eli 3,5 prosenttia. Kunnallisverokertymä jäi kuitenkin selvästi odotetusta. Yhteisöveroa kertyi 0,3 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018. Kiinteistöveroja kertyi edellisvuoden tapaan 7,6 miljoonaa euroa.

Valtionosuuksia kertyi 41,5 miljoonaa euroa eli noin 0,7 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kaupungin kokonaisinvestoinnit olivat 12,6 miljoonaa euroa. Merkittävimpiä investointeja olivat Vanhan Räikän peruskorjauksen valmistuminen sekä Viljakkalan yhtenäiskoulun liikuntasalin rakentaminen. Liikenneväylien rakentamiseen ja korjaamiseen investoitiin edellisvuoden tapaan lähes kuusi miljoonaa euroa.

Työttömyys lisääntyi Ylöjärvellä hieman vuoden aikana, 6,7 prosentista 7,0 prosenttiin. Työttömyys oli kuitenkin selvästi alhaisempaa kuin Pirkanmaalla keskimäärin.

Ylöjärven asukasluku kasvoi viime vuonna 251 henkilöä eli 0,8 prosenttia.

Kaikesta huolimatta Ylöjärven kaupungin talous on kehittynyt 13 viime vuoden aikana varsin suotuisasti. Vain neljä kertaa tilinpäätös on kääntynyt tappiolliseksi.

Lue myös:

Kaupungin talous – Ylöjärvi on tehnyt vain kolmesti tappiota 12 viime vuoden aikana – katso luvut ja kaavio tilinpäätöksistä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?