Pikamuoti tarkoittaa halpoja huonosti tuotettuja vaatteita ja asusteita. Vaatteiden tehotuotanto on koko ajan kasvava ongelma sen päästöjen takia. Huono laatu, halvat hinnat ja nopeasti vaihtuvat tuotteet ovat pikamuodin yleispiirteitä. Monet meille tutut vaateketjut myyvät kaikki pikamuotia.
Pikamuodin tuotantoa pitäisi kehittää ekologisempaan suuntaan ja turhaa vaatteiden ostoa vähentää. Unece.org kertoo, että pikamuoti saastuttaa enemmän kuin kansainvälinen lento- ja laivaliikenne yhteensä. Myymättömiä vaatteita ei kierrätetä vaan ne joutuvat kaatopaikalle tai poltettavaksi. Ja ne ovat vieläpä täysin käyttökelpoisia.
Vaatteita saatetaan käyttää vain kerran oston jälkeen, koska ihmiset eivät harkitse tarvitsevatko he niitä todella. Olen huomannut, että monella ei välttämättä ole tietoa pikamuodin ympäristövaikutuksista, koska niitä peitellään tehokkaasti. Työntekijöiden olot ovat myös yksi hyvä syy vähentää turhaa vaatteiden kulutusta.
Palkat ovat epäinhimillisen pieniä ja normaalit ihmisoikeudet saattavat olla hyvinkin puutteellisia. Myös työolot ovat usein epäturvallisia. Esimerkiksi Rana Plazan tehtaan romahduksessa Bangladeshissa 1 130 ihmistä kuoli ja 2 500 loukkaantui.
Kuluttajan kannattaa tukea ekologisia vaatemerkkejä ja suosia kirpputoreja. Omista vaatteistani puolet, ellei enemmänkin ovat kirpputorilta. Tiedän, että monelle trendit ja tyylikkyys ovat tärkeitä, mutta onko vaate, joka tuhoaa luontoa ja ihmisoikeuksia, todella niin hieno?
Jos jatkuvia trendejä ei ihannoitaisi niin paljon, niistä luopuminen ei ehkä olisi niin vaikeaa. Meidän pitää vaatia pikamuotiketjuilta ekologisuutta, sillä niiden on pakko kuunnella, jotta maksavat asiakkaat eivät katoaisi. Ketjuja pitäisi ahdistella myös valtiotasolla esimerkiksi lailla. Näillä tavoilla pikamuoti vähentyisi, ilmastovaikutukset saataisiin pienentymään ja ehkä nimikin voitaisiin vaihtaa joksikin muuksi.
Totaaliseen synkkyyteen ei kuitenkaan kannata vaipua, nimittäin hyviä asioita on tapahtunut ja tapahtuu koko ajan pikamuodin saralla. Jatkossa kun mietit sen uuden vaatteen ostamista, muista, että vaikka vaate olisikin puoli-ilmainen, joku maksaa siitä kuitenkin suuren hinnan.
Laura Lehtikevari
Kauralammen koulun 8.-luokkalainen