Miten kotihoitomme on päästetty tähän tilanteeseen? Kaupungin on satsattava hoitohenkilökunnan rekrytointiin

Palkansaajien jaksamiseen liittyvät ongelmat yllättivät juuri tutkijat uusimmassa työolotutkimuksessa. Psyykkinen oireilu on selvästi yleisempää palkansaajilla, jotka kokevat kiireestä johtuvaa haittaa työssään. Työn henkinen kuormitus ja kiire ovat yleistyneet erityisesti naisvaltaisilla aloilla. Ylöjärvelläkään tältä ilmiöltä ei olla vältytty.

Ylöjärven kaupungin perusturvan johto lähestyi kaupungin hoitohenkilökuntaa. Nyt etsitään kiireesti hoitajia, jotka siirtyisivät omasta työpisteestään paikkaamaan 13,5 henkilön vajetta kotihoidossa. Suuresta ja kiireellisestä hoitajapulasta huolimatta kaupungin viestintäkanavissa ei työpaikkailmoituksia näy. Työvoimatoimiston sivuilla haetaan vain kesälomasijaisia, ei sijaisia tähän akuuttiin työvoimapulaan. Kuntarekryn sivuilla ei haeta niitäkään, siellä haetaan vain sijaisia palvelukeskukseen.

Tälläisessä tilanteessa olettaisi, että työntekijöitä haetaan aktiivisesti ja rekrytointiin panostettaisiin entistä voimakkaammin. Miten kotihoitomme on päässyt ja päästetty tähän tilanteeseen? Haetaanko hoitajia oikeasti ja ennen kaikkea, tehdäänkö mitään sen eteen, että hoitajat myös pysyvät kaupungin palkkalistoilla?

Hoitoalaa vaivaa paheneva työvoimapula, kikyn aikaansaamia työehtojen heikennyksiä ja haavoja hoidetaan vielä pitkään, tämän kuukauden lopussa raukeaa voimassa olevat työehdosopimukset ja tulevaisuuden hoitajamitoituksen nosto luovat valtavasti paineita löytää lisää koulutettua henkilökuntaa töihin. Koronavirus pandemian vaikutukista voimme vain toivoa parasta ja pelätä pahinta. Hoitajien saatavuuteen ja pysyvyyteen on saatava välittömästi muutos.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä on jättänyt valtuustoaloitteen rekrytoinnin parantamisesta. Aloitteessamme vaadimme, että rekrytointiprosesseja tarkastellaan ja kehitetään sekä verkostoja ja oppilaitosyhteistyötä käytetään uusien hoitajien saamiseksi. Työolosuhteita ja johtamista kehittämällä voimme tarjota houkuttelevampaa ja sitouttavaa työpaikkaa.

Rekrytoinnin ongelmat ja työvoiman saatavuuden haasteet näkyvät välittömästi myös muiden työntekijöiden työhyvinvoinnissa ja kuntalaisten palveluiden heikentymisenä. Tämä ei voi jatkua näin. Kynttilä palaa nyt molemmista päistä, liian nopeasti.

Anna Jukantupa
kaupunginvaltuutettu (vas.)