Komea kuvashow nostaa esiin huomisen historiaa: ”Paikallishistorian tallentaminen on tässä se tärkein pointti”

05.03.2020 18:45

Leija-kirjaston näyttelytilassa on ensi viikolla esillä videoesitys, jossa kerrataan Ylöjärvi 150 -juhlavuoden tapahtumia. Kuvashow on Ylöjärvi-Seuran jäsenten käsialaa.
Yleisö ihaili dronella otettuja ilmakuvia Ylöjärvestä eri vuodenaikoina.

Koosteessa nähdään kuvamateriaalia muun muassa Loiste-valotaidefestivaalista, Satakunnan lennoston sotilasvalasta ja Räikän Tulet -tapahtumasta. Eri tapahtumien lisäksi esityksessä on Lauri Kolun komeita ilmakuvia Ylöjärveltä eri vuodenaikoina, sekä Pirkko Morikan runotekstejä Eino Kallialan kuvittamana ja Sisko Sirenin tulkitsemana.

Noin tunnin mittainen kooste on hieno katsaus Ylöjärven nykyhetken paikallishistoriaan ja täydentää viime vuoden lopulla julkistettua digitaalista Ylöjärven Muisti -kotiseutuarkistoa. Kuvat myös todistavat, että viime talvena oli lunta – ja paljon.

Kuvashow on tehty yhteistyössä Ylöjärvi-Seuran kanssa. Seura järjesti viime keskiviikkona kirjastolla yleisötilaisuuden, jossa esiteltiin video ja sen tekijät. Teoksessa on valokuvia ja elävää kuvaa Eino Kallialalta, Pauli Kallialalta, Lauri Kolulta, Raimo Lepistöltä ja Pentti Säynäväjärveltä.

– Halusimme porukalla kokeilla, että tykkääkö kansa tällaisesta, kertoo idean isä Eino Kalliala.

Huomisen historiaa

– Paikallishistorian tallentaminen on tässä se tärkein pointti. Ylöjärven merkkipäivän tapahtumat ja muutkin tapahtumat muuttuvat historiaksi. Kun mennään muutama kymmenen vuotta eteenpäin niin nykyisiä 20–30-vuotiaita varmasti kiinnostaa, millaista oli kun Ylöjärvi oli 150 vuotias, sanoo kymmenisen vuotta Ylöjärvi-Seurassa toiminut ja yhdistyksen kuva-arkistoon materiaalia toimittanut Raimo Lepistö.

Hän muutti Ylöjärvelle Kangasalta reilut 40 vuotta sitten ja kertoo, että paikkakunnan historian tutkiminen kiinnostaa, vaikka hän ei syntyperäinen ylöjärveläinen olekaan.
Lepistö toteaa, että Eino ja Pauli Kalliala ovat digitoineet esimerkiksi 1970-luvun videoita nykypäivän tiedostomuotoihin. Lepistö toivoo tälle jatkoa, jotta videomateriaalit säilyisivät: missä tahansa muodossa niitä sitten katsotaankin ja tutkitaankin joidenkin vuosikymmenten päästä – niin nopeasti ala kehittyy.

Koosteita tapahtumavideoista

Kuvashown tekemiseen osallistuneet Pauli Kalliala (vas.), Pentti Säynäväjärvi, Raimo Lepistö, Lauri Kolu ja Eino Kalliala keskittyivät katsomaan videota Leijan yleisötilaisuudessa.

Leijan kuvashow on Video-Kallialan käsialaa ja sen editoinnista on ollut päävastuussa pitkän linjan videoammattilainen Eino Kalliala, joka nyt eläkkeellä ollessaan jatkaa entistä työtään harrastuksena. Kuvashow koostuu pääosin valokuvista. Elävyyttä ja näyttävyyttä siihen tuo esimerkiksi kuvien zoomaaminen, kiertäminen ja kääntäminen.

– Nykytekniikka on niin hienoa, että näin voidaan tehdä, Kalliala sanoo.

Alkuperäiset videotallenteet esimerkiksi Räikän Tulista ja Vikelän tuulimyllyltä ovat noin tunnin mittaisia ja Eino Kalliala on leikannut niistä kuvaesitykseen noin kymmenen minuutin koosteet, joihin sisällytti tärkeimmät tapahtumat.

– Niitä tarvitsee sitten joskus katsoa pitemmät versiot, jos kuka on kiinnostunut katsomaan, hän toteaa.

Kalliala kertoo, että videon huolellisessa leikkaamisessa hurahtaa äkkiä kahdesta kolmeen päivään. Tekstien ja musiikkien lisääminen vievät myös oman aikansa. Toisinaan tapahtumissa esitetyt alkuperäiset musiikit pitää vaihtaa videoesitykseen, koska tekijänoikeussäädökset rajoittavat alkuperäisten kappaleiden käyttöä. Esimerkiksi Loiste-tapahtuman voimisteluesityksen musiikki on tästä syystä vaihdettu.

Vuosittaiseksi ohjelmaksi?

Kalliala toivoo, että vastaava kuvashow voitaisiin tehdä paikkakunnan tapahtumista vuosittain ja esittää sitä vaikkapa Sauriossa kun sen remontti valmistuu. Vanhempaakin materiaalia olisi vastaavaksi koosteeksi. Kalliala on ikuistanut esimerkiksi presidentti Ahtisaaren ja Kekkosen vierailut Ylöjärvellä.

– Minulla on paljon videoita Ylöjärven tapahtumista. Esimerkiksi markkinavideoita ja kaikenlaisista tapahtumista, joita Ylöjärvellä on ollut. Niitä olisi kiva näyttää, hän sanoo.
Videokooste on nähtävissä kirjastossa 9.–14. maaliskuuta.