Tummiin pukeutunut nuorukainen ahdisteli 16-vuotiasta tyttöä Haavistolla: läimäytti ensin takapuolelle ja lähti jahtaamaan huivi kasvoillaan – Myös toinen nuori nainen kokenut vastaavaa

Haavistolla Kyläsepän päiväkodin liepeillä sattui 15. helmikuuta tapaus, jota poliisi tutkii seksuaalisena ahdisteluna. Epäillyn nuorukaisen kerrotaan syyllistyneen tekoon jo ainakin toistamiseen.
Ahdistelija lähti kohti metsää, kun tyttö oli päässyt omakotitalon pihaan ja soittanut apua itselleen. (kuvituskuva)

Poliisin mukaan epäilty rikos sattui lauantai-illasta 15. helmikuuta, kun Haavistolla asuva 16-vuotias tyttö oli lähtenyt iltalenkille.

Lenkin yhteydessä hänen ohitseen oli ajanut pyörällä tummiin pukeutunut nuori mies, joka oli lyönyt tyttöä takapuolelle. Tyttö oli hämmentynyt teosta, mutta jatkanut matkaansa eteenpäin kohti kotia. Hän kuitenkin havaitsi, että pyöräilijä olikin vienyt tässä vaiheessa pyöränsä metsikköön ja lähtenyt seuraamaan häntä jalan huivi kasvoillaan.

Tyttö päätti juosta pakoon, mutta nuori mies tuli perässä. Lopulta tyttö pääsi Haavistolla olevan omakotitalon pihaan, josta sai soitettua paniikissa itselleen apua. Huomattuaan tämän ahdistelija lähti takaisin kohti metsää, jonne oli jättänyt polkupyöränsä.

Poliisin mukaan vastaavia ahdisteluapauksia ei ole tullut ilmi Haavistolla tai sen lähiseudulla.

Ensimmäinen teko sattui keskellä päivää kirkon lähellä

Ylöjärven Uutisten haastatteleman tytön äidin Katja Vatajan mukaan sama tuntematon, arviolta 17-18-vuotias nuorimies on kuitenkin ahdistellut hänen tytärtään aiemminkin, viime vuoden syksyllä. Tällöin hän oli ajanut pyörällään tytön ohi kirkon leikkipuiston takana kulkevalla kävelytiellä ja läimäissyt tätä takapuolelle.

Ensimmäisellä kerralla perhe ei tehnyt asiasta rikosilmoitusta.

– Silloin emme poliisille asiasta ilmoittaneet, kun teko sattui valoisalla ja julkisella paikalla. Luulimme, että se oli vain joku hölmö pila,  vaikka mustelma siitäkin tuli. Kyseessä ei ole ollut kummallakaan kerralla mikään ohimennen hipaisu, vaan hän on lyönyt ihan kunnolla, haavistolaisäiti kertoo.

Nyt toistamiseen sattunut tapaus on aiheuttanut sen, että tytölle on hankittu mukana pidettävä hälytin varmuuden vuoksi.

– Hälyttimen ehtii saada toimimaan nopeasti, jos joku vaikka juoksee perässä. Onneksi tyttäreni on reipas ja lähti lenkille päivän tauon jälkeen. Hän ei suostu pelkäämään.

Samantyyppisiä tapauksia muitakin?

Vataja kertoi tapauksesta sosiaalisessa mediassa informoidakseen muita ylöjärveläisiä. Keskusteluketjussa kävi ilmi, että myös toinen nuori ylöjärveläisnainen on kokenut samantyyppistä ahdistelua viime syksynä Asemantiellä.

Tällöinkin nuori mies oli ajanut naisen ohi lujaa vauhtia polkupyörällä ja lyönyt tätä kovaa takapuolelle. Tämä jälkeen nuorukainen oli ollut aikeissa lähteä uhrinsa perään, kunnes huomasi tämän soittavan puhelimellaan.

Vatajalle poliisi oli ohjeistanut, että vastaavissa ahdistelutilanteissa kannattaa ensisijaisesti huutaa kovaa ja juosta hakemaan apua.

– Poliisi sanoi, että kenenkään pidä joutua pelkäämään. Eivät oikein osanneet muuta ohjetta antaa kuin huutaa kovaa, ja rohkeasti  hakkaamaan ovia ja apuja pyytämään asuinalueelta.

Molemmissa ahdistelutapauksissa tekijä oli ollut liikkeellä mustalla maastopyörällä. 15. päivä hän oli pukeutunut mustiin kenkiin, mustiin housuihin ja mustaan takkiin. Hän oli huppu päässään, ja myöhemmin hän oli vetänyt ruskean huivin kasvoilleen. Nuori mies on arviolta 17-18-vuotias, pitkähkö ja piirteiltään vaalea. Vinkkejä tekijästä voi antaa Nokian poliisille.