Tässä on Kurun uusi ympäristöpäiväkoti: kierrättämistä, ruokahävikin minimointia ja metsäleikkejä pihassa, jollaista ei muilla ole

Kurun uudessa, yhtenäiskoulun viereen rakentuneessa päiväkodissa vietettiin avajaisia tällä viikolla. Ympärivuorokautisessa luonto- ja ympäristöpäiväkodissa esimerkiksi retkeillään metsässä ja perehdytään ympäristöystävälliseen elämään.
Tyttöporukka leikki itse nimeämäänsä kettuleikkiä pihan metsikössä.

Viisihenkinen tyttöporukka touhuaa ämpäreineen ja lapioineen kuusen alla päiväkodin pihan metsikössä. Menossa on kuulemma kettuleikki. Tytöistä yksi keittää soppaa kuusen alla olevassa vesilätäkössä.

– Olis hyvää keittoa, kohtelias tarjous kuuluu.

Vaikka uuden päiväkodin suuressa pihassa onkin monenlaista vempelettä liukumäestä kipeilytelineeseen, ei niissä juuri lapsia näy. Useimmat heistä rämpivät pihan metsässä, osa laskee pientä jäämäkeä pitkin, yksi koputtelee vanhaa kantoa lapiollaan. Tästä myös päiväkodinjohtaja Katja Ruusila on mielissään – että lapset valitsevat leikkipaikakseen juuri metsän.

– Olemme tosi onnellisia siitä, että meillä on piha, jollaista ei ole vielä kenelläkään muulla Ylöjärvellä. Piha on luonnonmukainen, kaikki kaatuneet puut ja kannot on jätetty paikoilleen, hän iloitsee.

Isossa pihassa on runsaasti tilaa temmeltää. Päiväkodissa on kirjoilla yhteensä 74 lasta yksivuotiaista kuusivuotiaisiin. Lapset ovat neljässä eri ryhmässä.

Kestävän kehityksen taitoja

Uutukaisen päiväkodin sisätiloissa on myös runsaasti temmellystilaa, reilut 800 neliötä.

Kuten varhaiskasvatuksessa myös rakennuksessa on otettu huomioon kestävä kehitys ja ympäristö. Ruusilan mukaan esimerkiksi kalusteet on valittu kotimaisilta valmistajilta ja valot toimivat liiketunnistimilla, jotta ne eivät palaisi kaiken aikaa.

Myös paperin kulutukseen on puututtu. Käsipapereiden sijaan päiväkodissa on käytössä pyyherullat.

Ympäristötietoisuus ulottuu myös ruokailuhetkiin. Päiväkodissaon myös yksi koulutettu ympäristökasvattaja.

– Lapset opettelevat päiväkodissamme kestävän kehityksen taitoja. Ekologisuus näkyy esimerkiksi siten, että lapset osaavat kierrättää ja minimoida ruokahävikin ottamalla sen verran ruokaa oikean määrän.

Katso kuvagalleria uudesta päiväkodista: