Valokeilassa paistattelee yrittäjyysideologia – Ehdotamme lukioon humanistis-yhteiskuntatieteellistä sivistyslinjaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi vuoden 2017 lokakuussa Ylöjärven lukiolle yrittäjyyspainotteisen opetuksen erityistehtävän. Uusliberalistinen yrittäjyyskasvatus on noussut korostettuun asemaan ja erityisen vahvasti juuri täällä Ylöjärvellä.

Aikaisemmin jo 1990-luvulla oli Moision lukiossa alkanut suppeampi niin sanottu Y-linja, joka käsitti sekä yhteiskunnallista vaikuttamistoimintaa että yrittäjyyttä. Se oli siis laaja-alaisempaa opetusta ja kasvatusta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, kuin, mitä nyt tapahtuu. Nyt se on muuttunut pelkästään yrittäjyysideologiaksi ja hehkutukseksi, jonka mukaan vain yrittäjyys on merkittävintä yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Tätä Ylöjärven lukion nykyistä Y-linjaa ohjataan ulkopuolelta yrittäjäjärjestöjen toimesta. Yrittäjyyslinja sai opetuksen sisällölliseen toteutukseen tuekseen ohjausryhmän, johon kuuluu merkittävä joukko pirkanmaalaisia elinkeinoelämän edustajia.

Entistä enemmän näyttää siltä, että opetuksella vaikutetaan siihen, että kunnalliset ja julkiset palvelut halutaan siirtää yritys- ja yrittäjäpohjaisiksi, kuten esimerkiksi sotepalvelut.
Ammatillisen koulutuksen puolella on ollut eri tahoja edustavat alakohtaiset neuvottelukunnat, jotka vuoden 2019 alusta lukien on korvattu työelämäfoorumeilla Tredussa.

Tämä uusi toimintamalli jakaantuu työelämäfoorumeihin, yritysten ja yhteisöjen kanssa tehtäviin kumppanuussopimuksiin sekä yritys- ja työelämäraateihin. Lisäksi Tredun johdolla on muun muassa strategisen ohjelman toteuttamiseen liittyviä työelämä- ja sidosryhmäfoorumeja, joihin kutsutaan strategian kannalta tärkeitä yrityksiä, yhteisöjä ja työmarkkinajärjestöjä.

Toivoisimme näille ammatillisen koulutuksen foorumeille yhtä näkyvää roolia ja esiintuloa, kuin mitä tapahtuu yrittäjyyslinjalla. Näin myös ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuus voisi kasvaa.

Ylöjärven lukioon on esitetty perustettavaksi musiikkipainotteista linjaa. Se on kannatettava ajatus. Me puolestamme ehdotamme, että Ylöjärven kaupunki voisi olla koulutuksen uranuurtaja Suomessa perustaen lukioonsa humanistis- yhteiskuntatieteellisen sivistyslinjan.

Humanistis-yhteiskunnallisella linjalla perehdyttäisiin syvemmin filosofeihin, maailmakirjallisuuden merkkiteoksiin ja kirjailijoihin, yhteiskunnallisiin ajattelijoihin, aatehistoriaan, taidesuuntauksiin, maailmankatsomuksiin ja uskontoihin sekä eri kulttuureihin.

Linjaan kuuluvat opinnot sijoittuisivat lukio-opintojen soveltaviin kursseihin, eivätkä ne olisi pois pakollisista ja syventävistä opinnoista, vaan ne täydentäisivät niitä. Linja sopisi kaikille elämänuraansa vakavasti pohtiville ja mihin tahansa ammattiin aikoville. Tulevaisuuden osaajien tulee ymmärtää myös yrittäjyyden humanistinen puoli yhteiskuntavastuineen

Rauno Kesseli
kaupunginvaltuutettu (vas.), kaupunginhallituksen jäsen

Anna Jukantupa
kaupunginvaltuutettu (vas.), sivistyslautakunnan jäsen.

Lue aiheeseen liittyvät vastineet:

Vastine mielipidekirjoitukseen: Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen ovat säilyneet osana opintojen sisältöä

Vastine: Yrittäjyyslinjan demonisointi oli tolkuttomin poliittinen mielipidekirjoitus, jonka minä olen poliitikoiltamme tähän asti nähnyt