”Windows 7-tietokoneesi tuki on päättynyt. Tietokoneesi on entistä alttiimpi viruksille ja haittaohjelmille.” Tietokoneen antamaa ilmoitusta seuraa hämmennys. Mitä nyt pitäisi tehdä?
Tietokoneen vaihtamiseen päätyneet pälkäneläiset Merja ja Matti Vaittinen eivät ole olleet ainoita, jotka Microsoftin Windows 7-käyttöjärjestelmän tuen päättyminen tammikuussa sai hieraisemaan silmiään. Vielä alkuvuodesta arvioitiin, että kyseinen järjestelmä on kotitietokoneiden yleisimpiä ja käytössä jopa kolmanneksessa pöytämikroista.
Pälkäneläisen RM-Micro Solutionsin yrittäjät Rauli ja Mira Andrejeff myöntävät käyttöjärjestelmän tuen loppumisen näkyneen heidänkin työlistoillaan. Yritys pyrki ennakoimaan muutosta ja sen aiheuttamaa työpiikkiä tiedottamalla siitä aktiivisesti ennakkoon asiakkaitaan, mutta tehtävää on silti riittänyt H-hetken eli tammikuun 14. päivän jälkeenkin.
– Moni yksityinen käyttäjä on ollut hieman ymmällään, kun ilmoitus on ilmestynyt ruudulle vasta melko viime tipassa. Osaa se on vähän pelottanutkin – voiko koneella nyt tehdä enää mitään? Rauli Andrejeff sanoo.
Tietoturvauhka on hänen mukaansa todellakin olemassa: hyväkään virustorjunta ja muiden ohjelmien ahkera päivitys ei pysty enää suojaamaan aukkoja, joita kaiken pohjana olevasta – vuonna 2009 markkinoille tulleesta – käyttöjärjestelmästä saattaa löytyä.
Vanhan koneen käyttöjärjestelmä on toisinaan mahdollista päivittää uuteen versioon, mutta esimerkiksi hieman vanhempien koneiden kohdalla sitä voi olla syytä miettiä huolella. Kone ei välttämättä taivu enää seuraaviin päivitysaskeliin, vaikka päivitys nyt onnistuisikin.
– Aika paljon tässä joutuu miettimään, mikä milloinkin olisi asiakkaan kannalta paras ratkaisu. Vaihtoehtoja toimia on niin paljon kuin koneitakin.
Uusi käyttöjärjestelmä ei Andrejeffin mukaan suinkaan millään lailla vapauta tietoturvavastuusta; virustorjunta ja kaikki ohjelmat on pidettävä ajan tasalla. Monella päivitykset jäävät huomaamatta puolitiehen, kun kone sammuttamisen sijaan pidetään aina lepotilassa.
Turvattomuus kasvaa päivittäin
Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa työskentelevä tietoturva-asiantuntija Samu Turunen suhtautuu Windows 7:n käyttökelpoisuuteen tiukasti.
Hän käyttäisi Windows 7 -konetta korkeintaan kaikista verkoista eristettynä, eikä kiinnittäisi koneeseen edes muistitikkua.
– Välttämättä ei tapahdu välittömästi mitään. Joka päivä on kuitenkin tavallaan hieman edellistä turvattomampi, Turunen sanoo.
Käyttöjärjestelmien joihinkin vanhempiin versioihin on mahdollista vielä saada ostettua joitakin kriittisiä päivityksiä, mutta hänen mukaansa tämänkaltainen erittäin kallis tekohengitysmekanismi on lähinnä yritysmaailman tarpeita varten rakennettu.
Kyberturvallisuuskeskuksen Turusen mukaan käyttäjän on hyvä tiedostaa riskit, joita puutteelliseksi käyneen käyttöjärjestelmän käytöstä saattaa seurata. Sosiaalisen median tilit ja sähköposti – periaatteessa kaikki kirjautumisen takana oleva – on vaarassa siinä missä valokuvat ja henkilökohtaiset tiedostotkin.
– Vaarantuneita eivät ole vain koneen omistajan vaan mahdollisesti muidenkin tiedot, joihin koneella pääsee, Turunen muistuttaa.
Teknisen tuen loppumisesta huolimatta Windows 7 tulee vastoin Kyberturvallisuuskeskuksen toiveita todennäköisesti elämään osassa koneita vielä hyvän aikaa – Turusen mukaan jopa sitä edeltänyttä käyttöjärjestelmää, vuonna 2014 kuopattua Windows XP:täkin, käytetään paikoin edelleen.
Seuraava käyttäjille päänvaivaa tietävä Microsoft-käyttöjärjestelmän umpeutuminenkin on jo tiedossa. Windows 8.1 -järjestelmän tuen on kerrottu umpeutuvan vuonna 2023.