Kesätyöt kolkuttavat jo ovella

Talvi tekee viimeinkin tuloaan, mutta lumihiutaleiden hellään syleilyyn ei auta tuudittautua liian pitkäksi aikaa. Nuorten kesätöiden haku on jälleen alkanut ja käy jo suorastaan kuumana.

Kesätöiden haku on jokavuotista puuhaa opiskelijoille. Kesätyöt jaetaan jo alkuvuodesta.

Hakeminen alkaa aikaisin, suorastaan varkain. Juuri, kun selvisin joulusta, olen vielä talven pauloissa ja arjen humussa, pitäisi ajatusteni olla jo kesässä ja auringossa.
Muistilappuja kannattaa liimailla, sillä työpaikkojen hakuaika umpeutuu yllättävän pian. Helmikuun jälkeen on parhaat palat jo viety. Täytyy olla kärppänä, sillä haku useisiin työpaikkoihin on auki jo nyt.

Itse hakeminen on prosessi, mikä vaatii aikaa, ellei ole hyviä suhteita. Välillä tuntuu, että työhakemuksen tekeminen on töiden työläin osuus, heti työpaikkailmoitusten löytämisen jälkeen.
Hakemuksen pitäisi olla mielenkiintoinen, lyhyt, mutta ytimekäs, erottuva ja omaperäinen ja silti asiallinen, mutta myös hauska. Se vaatii nuorelta aikaa ja ajattelua.

Minun pitää osata kehua itsenäni ja kertoa vahvuuksistani. Haen töihin persoonallani, minkä pitäisi välittyä hakemuksesta. Töiden hakeminen opettaa paljon.

Kesätyöt herättävät ristiriitaisia ajatuksia. Koko lukuvuoden olen unelmoinut ajasta, jolloin voin palautua. Vihdoinkin voin suunnata ajatukseni asioihin, joita en ole arkena ehtinyt tekemään. Toisaalta haluan olla itsenäinen, käydä töissä ja oppia työelämästä, jonne opiskelujeni päätyttyä vihdoinkin pääsen täysipainoisesti astumaan.

Yhtälö herättää nuoressa paljon kysymyksiä. Pitääkö opiskelijan työskennellä lukuvuoden jälkeen vielä koko kesä aikana, jolloin korostetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia ja palautumista? Täytyykö nuorena vain jaksaa? Olenko laiska, jos en tee töitä? Mikä on lomaa?

Olen kuullut, miten ennen nuoret tekivät koko kesän töitä, mutta mielestäni tämän päivän nuorten elämää ei voi täysin verrata vuosikymmenien takaiseen. Vaatimustaso on erilainen niin arjessa kuin vapaa-ajallakin. Kuluttava arki vaatii veronsa.

Vaikka työskentely on erilaista kuin opiskelu, ei lomattoman kesäloman jälkeen koulutöihin jaksa enää antaa kaikkeansa. Työskentelemisestä on valtavasti hyötyä, mutta nyt arjen keskellä on pelottavaa ajatella täyttävänsä koko kauan kaivattu loma töillä.

Lisäksi kesälle kasaantuu helposti röykkiö asioita, joten tuntuu, että kesä on jo täynnä ohjelmaa ennen kuin se on alkanutkaan. Käy mummolla ja festareilla, siivoa vaatekaapit, mene telttaretkelle, tee kesätöitä ja vietä ihania kesäiltoja, ui, syö jäätelöä…

Syksyllä edessäni on ensimmäiset ylioppilaskirjoitukseni, joten kesän aikataulutuksessa täytyy huomioida myös lukemiseen menevä aika. Vaikka työt opettavat siitä elämästä, mitä varten opiskelen, täytyy kyseenalaistaa, voinko ahmia kaikkea kerralla. Ympäristö kannustaa ahkeruuteen, mutta aina ei voi jaksaa. Tasapainoilu opiskelun, työskentelyn ja palautumisen välillä on haastavaa, mutta mahdollista. Kesällä on tarkoitus kuitenkin nauttia.

ELINA RAUTANEN