Taekwon-don kynnys on nyt matalalla – ”kivaa on ollut, sillä täällä saa aina nauraa”

Taekwon-don harrastamisen kynnys laskeutuu Ylöjärvellä todella matalalle, kun Taekwon-Do Centerin Harmonia-ryhmä aloitti toimintansa. Uudessa alkeisryhmässä senioritkin pääsevät helposti sinuiksi kamppailulajin kanssa.
Markku Rantanen (vas.), Richard Raja-aho, Salme Nummela ja Tupu Raja-aho toivottavat erityisesti senioriharrastajat tervetulleiksi uuteen Harmonia-ryhmään.

Harmoniassa pannaan ensimmäisenä Suomessa käytäntöön kansainvälisen liiton ITF:n sapluunaa, jossa esimerkiksi seniorikansalaiset voivat opetella tämän kamppailulajin taitoja sovelletusti ”pehmeämmin” kuin tavallisissa harjoitusryhmissä.

– Harmonia-ryhmässä harjoitellaan samoja liikkeitä, mutta ei niin intensiivisesti eikä räjähtävästi. Esimerkiksi torjunnoissa ei isketä, vaan työnnetään. Fyysistä kontaktiakaan ei ole yhtä paljon, ohjaaja Richard Raja-aho vertailee.

Maanantaisin kello 11–12 Liikuntakeskuksen yläkerrassa pidettäviin treeneihin ovat tervetulleita sitoumuksetta kokeilemaan taekwon-doa muutkin kuin ikäihmiset, vaikka Harmonia-ohjelma sopiikin erityisen hyvin juuri heille.

– Taekwon-do parantaa nivelten liikkuvuutta, tasapainoa ja lihaskuntoa eli iäkkäiden elämänlaadun kannalta hyvin olennaisia asioita. Harmoniassa niitä voivat turvallisesti harjoitella myös esimerkiksi astmaatikot ja sydänvaivaiset, Raja-aho listaa hyötyjä.

Taekwon-don uudelleen 53-vuotiaana löytänyt ylöjärveläinen lääkäri Markku Rantanen vakuuttaa, ettei terveydellisiä vasta-aiheita oikeastaan ole, jos jalka kantaa portaat ylös treenisalille.

– Unohtaa ei sovi myöskään harrastuksen sosiaalista puolta. Täällä vallitsee todella hyvä yhteishenki, Rantanen houkuttelee.

Muistikin hyötyy harjoittelusta

Nuoruudessaan yhdistetyssä kilpaillut Rantanen harrasti noin 25 vuotta sitten lyhyen aikaa taekwon-doa, mutta sitten se jäi, ja tilalle tuli muun muassa kestävyysjuoksua.

– Sain kipinän viime kesänä äijäjoogassa, vaikka aprikoinkin, että arvaisikohan sitä. Kuntosalin yksinäisyydessä en ole koskaan viihtynyt, mutta täällä kenenkään ei tarvitse puurtaa yksin, Rantanen kertoo.

– Etunojapunnerrukset ja muut voimaa sekä peruskestävyyttä vaativat liikkeet ovat olleet minulle hankalimpia. Jos taekwon-don aloittaa kypsällä iällä, eikä ole koskaan tehnyt potku- tai tasapainoliikkeitä, Harmonia on varmasti oikea ryhmä, hän pohtii.

Uudessa ryhmässä on myös vetäjänä nainen, joka taatusti tietää omakohtaisesti, mistä puhuu. Salme Nummela, 79, aloitti taekwon-don kolme ja puoli vuotta sitten ilman minkäänlaista aiempaa kokemusta, ja hyvin on mennyt.

– Olin käynyt kuntosalilla puolisen vuotta ja tehnyt tasapainojumppaa. Alussa oli eniten tekemistä muun muassa jalkojen sivuttaisnostojen kanssa, mutta kivaa on ollut, sillä täällä saa aina nauraa! Nummela kehuu.

Valmennuspäällikkö Sanna Mäkinen on seurannut Salmea tarkasti ja arvioi muun muassa tämän jalkojen ja käsien koordinaation kehittyneen kovasti.

– Salme muistaa erilaiset liikkeet nyt paremmin kuin aluksi. Varmasti taekwon-dosta on hyötyä muistillekin; se pitää yllä muistisairaiden toimintakykyäkin, Mäkinen sanoo.

Taekwon-do, kuten muutkin kamppailulajit, antavat harrastajalleen myös itsepuolustustaitoja, joita ikäihminenkin voi tarvita koska tahansa.

– Opetamme uhkatilanteiden kokonaisvaltaista hahmottamista ja erilaisia keinoja selvitä niistä, Raja-aho tiivistää.

Omien tuntemusten mukaan

Harmonia-ryhmän tavoitteena ei ole kilpailla taekwon-don eri osa-alueilla, mutta Raja-aho lupaa kuunnella harrastajien toiveita, mikäli kilpailuhalukkuutta ilmenee:

– Jokainen saa kuunnella omaa kroppaansa ja treenata sen mukaan, mutta ikinä ei ole pakko kilpailla.

– Emme vaadi harjoituksissakaan tiettyjä asioita tehtäväksi vain tietyllä tavalla, vaan ohjaajat antavat erilaisia vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita itselleen sopivimman tavan ja seurata siinä omaa edistymistään, Mäkinen lupaa.

Rantanen ja Nummela eivät ole kilpailleet, koska lajissa ei ole ollut tarjolla iän mukaisia sarjoja. Merkkejä niiden tulosta on, sillä Ylöjärven Taekwon-Do Center kokeili viime kilpailuissaan yli 36-vuotiaille tarkoitettua sarjaa.

Kilpailemaan ovat päässeet myös sovelletussa ryhmässä harjoittelevat lapset ja nuoret, joille normaalista elämästä selviytyminen on vaikeaa keskittymishäiriöiden tai muiden ongelmien vuoksi.

– Heidän kilpailemistaan oli hienoa seurata, sillä ilo sekä omista että toisten onnistumisista oli suorastaan käsin koskeltavaa. He tekivätkin liikesarjansa todella hyvin, Rantanen kiittelee.

– Tunnuslauseemme onkin: taekwon-do kuuluu kaikille! Mäkinen muistuttaa.

Lisätietoa Taekwon-Do Center Ylöjärven toiminnasta löytyy seuran kotisivuilta tkd-center.fi